Gazete Vatan Logo

Türkiye’den iki sınır dışı üç uyarı!

Erdoğan’ın ‘Temmuz 2015’te sınır dışı ettik’ dediği bombacı İbrahim el Bakraoui’nin Ağustos’ta bir kez daha Türkiye’ye geldiği ve ikinci kez sınır dışı edildiği açıklandı. Ankara’nın Paris saldırısından sonra da Bakraoui kardeşler için üçüncü kez uyarı yaptığı ortaya çıktı

Türkiye’den iki sınır dışı üç uyarı!

İbrahim el Bakraoui, salı günü Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen terör saldırılarında kendini patlatan intihar bombacılarından biri. Havalimanında kendini havaya uçuran İrahim el Bakraoui’nin kardeşi Halid el Bakraoui de kentteki bir metro istasyonunda intihar saldırısı düzenlemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün, İbrahim el Bakraoui’nin geçen yıl Temmuz ayında Türkiye’den sınır dışı edildiğini açıkladı.

‘Yabancı savaşçı şüphesi’

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, El Bakraoui geçen haziran ayında Gaziantep’te yakalanarak temmuz ayında, idari kararla kendi talebi doğrultusunda Hollanda’ya sınır dışı edildi. Türkiye, El Bakraoui’nin yabancı terörist savaşçı olduğu yolundaki uyarıyı birer notayla hem Hollanda hem de Belçika’ya bildirdi. Dün Reuters’a konuşan bir üst düzey Türk yetkili ise, Bakraoui’nin bu olaydan sonra ikinci defa Türkiye’ye giriş yaptığını ve Ağustos 2015’te tekrar sınır dışı edildiğini açıkladı. Bakraoui kardeşlerin, 2013’te yasal yollardan Türkiye’ye giriş yaptığı ve Suriye’ye geçerek IŞİD kamplarına katıldıkları sanılıyor. IŞİD’in Kasım 2015 tarihindeki Paris saldırısından sonra Türkiye, AB’yi tekrar Bakraoui kardeşler konusunda uyardığı da ortaya çıktı.

Haberin Devamı

ERDOĞAN AÇIKLADI, İKİ ÜLKE KARIŞTI

Başbakan Rutte istifa etmeli

Erdoğan’ın saldırganın kendi isteği ile Hollanda’ya gönderildiğini açıklaması, Lahey yönetimini zor durumda bıraktı. Muhalefet partileri, büyük tepki gösterdi ve hükümet tarafından bilgilendirilmek istedi. Hollanda’da hükümete en sert tepki ise Türkiye ve İslam karşıtı politikalarıyla bilinen ana muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (PVV) lideri Geert Wilders’den geldi. Twitter’dan Erdoğan’ın açıklamasının yer aldığı haberi paylaşan Wilders, “Eğer bu doğruysa o zaman Rutte istifa etmeli” diye yazdı.

Belçika topu Hollanda’ya attı

Belçika Adalet Bakanı Koen Geens, İbrahim el Bakraoui’nin Türkiye’de yakalandığını ancak Belçika’ya değil, Hollanda’ya gönderildiğini söyledi. Bakan, “Terörizmle bağlantılı olmayan bir suçtan hapis yattı, şartlı olarak tahliye edildi. O dönem terör bağlantısı bilinmiyordu” dedi.

Haberin Devamı

İki bakan istifasını verdi

Belçika’da Brüksel’i kana bulayan saldırıların ardından resmen hükümet krizi yaşanıyor... Bugün önce İçişleri Bakanı Jan Jambon, ardından Adalet Bakanı Koen Geens Başbakan Charles Michel’e istifasını sundu. Michel, iki bakanın talebini de reddetti. İstifaların, Belçika ve Hollanda’nın ihmallerine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının hemen ardından sunulduğu ortaya çıktı.

5 saldırgan firari

Belçika polisi, Brüksel’deki havalimanı saldırısına bir Türk üzerine kayıtlı Audi S4 model araçla gelen 4 kişinin de saldırılarla ilişkili olduğunu belirledi. Güvenlik kamerası görüntüsünde ‘Beyazlı adam’ olarak yer alan ve son anda eylemi yapmaktan vazgeçip kaçan bomba imalatçısını Necim Lauchraoui ile birlikte 5 IŞİD’linin firari olduğu düşünülüyor.

Salih mesajı

Haberde ayrıca Fransa Senatosu’nun cihatçı hücrelerin takibinden sorumlu komisyonuna eş başkanlık yapan Nathalie Goulet’nin sözlerine de yer verildi. Goulet şöyle konuştu: “IŞİD’in, Belçika’da yakalanan Paris saldırılarının planlayıcısı Salih Abdeslam’ın yakalanmasına yanıt vermek için Brüksel’de eylem yaptığını düşünüyoruz. Bize ‘Abdeslam’ı yakalarsanız yakalayın. Size hiçbir şeyi değiştiremediğinizi göstereceğiz’ mesajını vermeye çalışıyorlar.

Haberin Devamı