Gazete Vatan Logo

Türkiye'den e-ticaret hamlesi

Bakan Arslan yerli ve milli ödeme sistemi kurulacağı müjdesini verdi. Bakan Paypall benzeri sistemle e-ticaret pazarında Türkiye'nin ticaret hacmini arttıracaklarını söyledi.

Türkiye'den e-ticaret hamlesi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yarım asırlık geçmişi bulunan internetin, özellikle son 10-15 yıllık süreçte alışkanlıkları, bağımlılıkları, zorunlulukları değiştiren ve dönüştüren yeni bir yaşam tarzı haline geldiğini söyledi.

İnternet kullanımının hızla yaygınlaştığını dile getiren Bakan Arslan, şöyle konuştu:

"E-TİCARET 30 MİLYAR LİRAYI GEÇTİ"
Bakan Arslan, Çin E-Ticaret Araştırma Merkezi (CECR) tarafından yayımlanan raporda, 2015 yılında Çin'de 2,5 milyondan fazla kişinin doğrudan e-ticaret alanında, 18 milyon kişinin ise ulaşım gibi ilgili hizmetlerde istihdam edilmiş durumda olduğunun açıklandığını belirtti.
Altyapılardaki gelişmenin de ülkedeki e-ticareti etkilediğini, e-ticaretin de özellikle hizmet sektörünü büyüttüğünü ifade eden Arslan, "İnternet altyapısı ile birlikte taşımacılık altyapınız ne kadar gelişirse e-ticaretin gelişimi de o kadar hızlı oluyor. Haberleşme ve özellikle de taşımacılık alanında tüm modları bir arada geliştiren Çin, ABD, İngiltere, Japonya ve Almanya dünyanın en gelişmiş e-ticaret sektörüne sahip ülkeleri. Bu noktada ülkemizde haberleşme ve taşımacılık altyapısında yaşanan muazzam gelişme de ülkemiz e-ticaretinde kendini gösteriyor. Keza 2015 yılında 25 milyar liraya yaklaşan Türkiye e-ticaret cirosu, bir yılda yüzde 20'nin üzerinde büyüdü ve 2016 yılı sonunda 30 milyar lirayı geçti." dedi.
YERLİ VE MİLLİ ÖDEME SİSTEMİ KURULACAK
Arslan, PTT bünyesinde e-ticaret altyapısına ilişkin yapılan çalışmalardan 17 Mayıs 2012 tarihinde hizmete alınan ePttAVM.com'un 2 milyon 500 binden fazla ürünü kullanıcılarla buluşturduğunu altını çizerek, bugün ePttAVM'nin tüm ürünlerini Türkiye'nin her köşesine PTT Kargo ile hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştırdığını belirtti.
PTT'nin altyapısını e-ticarete göre şekillendirdiklerini kaydeden Arslan, yapılan düzenlemeyle PTT'nin elektronik para ihraç etmesinin önünü açtıklarını, bu sayede bugüne kadar bankacılıkla ilgili birçok hizmeti sunan PTT'nin artık modern çağın gereği olan elektronik ödeme enstrümanını da kullanacağını söyledi.
Arslan, PTT bünyesinde milli ve yerli elektronik ödeme sistemini de kuracaklarının altını çizerek, ilgili kurumlarla Ortak Ödeme Platformu niyet mektubu imzalandığını ve yakın zamanda da hayata geçeceğini ifade etti.
Paypall benzeri bu sistemle e-ticaret pazarında PTT’nin, milli ve yerli ödeme sistemi ile payını almasını istediklerini belirten Arslan, "Yerli ve milli elektronik ödeme sistemimizle ülkemizin ticaret hacmini de artıracağız. Ayrıca bütün tahsilatların tek bir tahsilat merkezi üzerinden yapılmasına yönelik altyapı çalışması yapıyoruz." dedi.

Haberin Devamı