Gazete Vatan Logo

Türkiye'den dev sipariş!

Türkiye'nin radara yakalanmadığı için "hayalet uçak" olarak anılan 5. nesil savaş uçağı F-35'lerle ilgili siparişi gelecek yıl vereceği ortaya çıktı

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, "Savunma Sanayii İcra Komitemizin vereceği karar, burada önemli olacak. İki alternatif var, üçüncüsü yok. Uçak alımına çok yaklaşmış durumdayız. Uçak siparişlerini ya bu sene ya da önümüzdeki sene vermeye başlayacağız. Ağırlık önümüzdeki seneye kayıyor gibi görünüyor. Birinci yıl siparişimiz iki uçak, ondan sonra 100 uçak olacak" dedi.

Hayalet uçaklarla ilgili kararın geçtiğimiz 25 Şubat'ta toplanacak SSİK(Savunma Sanayii İcra Komitesi)'ten çıkması bekleniyordu. Ancak toplantı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ertelenmişti.

SSİK'te, F-35 projesi kapsamında ise sipariş kararının verilip verilmeyeceği de netleşecekti. Geçen yıl 5 Ocak'ta sipariş kararı verilen 2 uçağın tedariki, daha sonra tekrar değerlendirilmek üzere ertelenmişti. Bayar, yaptığı açıklama ile bu konuya açıklık getirdi. "F-35 projesinde siparişler ertelenmişti. Görüşmeler ne aşamada?" şeklindeki soruya Bayar, "Savunma Sanayii İcra Komitemizin vereceği karar, burada önemli olacak. İki alternatif var, üçüncüsü yok. Uçak alımına çok yaklaşmış durumdayız. Uçak siparişlerini ya bu sene ya da önümüzdeki sene vermeye başlayacağız. Ağırlık önümüzdeki seneye kayıyor gibi görünüyor. Birinci yıl siparişimiz iki uçak, ondan sonra 100 uçak olacak" karşılığını verdi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterinde yer alan F-4'lerin yerini alacak F-35’ler radara yakalanmadığı için hayalet uçak olarak da nitelendiriliyor. Üretici ülkeler arasında ABD ile Türkiye’nin yanı sıra İngiltere, İtalya, Danimarka, Norveç, Avustralya ve Kanada da yer alıyor. Türkiye, yazılım kodları verilmediği gerekçesiyle F-35’lerin siparişini bir süreliğine ertelemişti. Aynı gerekçeyle, İngiltere’nin de projeden çekilmesi gündeme gelmişti. Bazı ülkelerin uçaklarla ilgili alım sayısını azaltması maliyetlerde artış yaşanmasına neden olmuştu. ABD'de uçaklarla ilgili hazırlanan bazı raporlarda, projeye ilişkin eksikliklerin belirtilmesi ise dikkat çekmişti.

ALTAY İÇİN ALTERNATİF MOTOR

Türkiye'nin ilk yerli tankı Altay için de ihraçta kısıtlamayla karşı karşıya kalınmaması için motor tedarik alternatifleri üzerinde çalışıldığı öğrenildi. Bayar,
"Altay tankının motorunun tedariki konusunda Mitsubishi ile görüşmeler devam ediyor mu, gelinen nokta nedir?" şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:

Ana kriterimiz motorun ve güç paketinin fikri mülkiyet haklarının Türkiye'ye ait olması ve bu ürünün Türk ürünü olabilmesi. Altay tankımız Kara Kuvvetlerinin envanterine girdikten sonra başka ülkelerin de ilgisini çekecek. İhracı gündeme geldiğinde de motordan dolayı herhangi bir kısıtlamayla karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Ana kriter budur. Buna yönelik de iki Türk firmamızdan teklifler var. Bu çalışmamız devam ederken Japonya'nın hükümetlerarası olarak gündeme getirmesiyle, bir işbirliği fırsatı olarak bunu değerlendirdik. Bu konuyu şimdilik gündemimizin dışına almayı ve başka işbirliği fırsatları üzerinde çalışmayı kararlaştırdık."

Haberin Devamı