Gazete Vatan Logo

Türkiye’den 3 Papa daha geçti

Türkiye’den 3 Papa daha geçti

6. PAULUS-1967: Ayasofya’da dua krizi

İlk ziyaret 1967 yılında Papa 6. Paulus tarafından gerçekleştirildi. Papa’yı Yeşilköy’de Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakan Süleyman Demirel karşıladı. Tören sırasında İstiklal Marşı okunurken Papa 6. Paul’un şapkası rüzgar yüzünden uçup yere düşmüş ve uzun süre kimse kaldıramamıştı. Papa, ziyarete sansasyonel boyut kazandıran beklenmedik bir davranışta da bulundu. Ayasofya ziyareti sırasında ana altarın önünde diz çöküp, 1 dakikaya yakın dua etti. Bu dua kriz yarattı.

16. BENEDIKT-2006: Camide dua etti

Türkiye’yi ziyaret eden 3. Papa Alman Benedikt oldu. 28 Kasım 2006’da gelen 16. Benedikt, kendisine camiyi gezdiren İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ile birlikte kıbleye dönerek bir süre dua etti. Bu dua bazı Hristiyanlarca hoş karşılanmazken, dinlerarası diyalog açısından önemli bir jest olarak da görüldü.

2. JEAN PAUL-1979: İner inmez yeri öptü

Ağca tarafından suikasta uğramasıyla Türk halkının en yakından takip ettiği Papa oldu 2. Jean Paul. Türkiye ziyaretini ise suikasta uğramadan 2 sene önce yapmış ve Ankara’da uçaktan iner inmez diz çöküp yeri öpmüştü. 28 Kasım 1979’da başkente gelen Paul, aynı zamanda Ankara’yı ziyaret eden ilk papa. Papa’yı havalimanında, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, Başbakan Süleyman Demirel, Dışişleri Bakanı Hayrettin Erkmen, Genelkurmay Başkanı Org. Kenan Evren, CHP Lideri Bülent Ecevit, MHP Lideri Alparslan Türkeş karşıladı.

Haberin Devamı

Neden bu tarihi seçti?

Papa Francis de ziyaret tarihi olarak da kendinden önceki 2 papa gibi 28 Kasım’ı seçti. Bunun nedeni ise 30 Kasım’ın Fener Rum Patrikhanesi’nin kurucusu olarak bilinen Aziz Andreas Yortusu olması.