Gazete Vatan Logo

Türkiye'deki Sefarad'lar vatandaşlık için İspanya'ya başvuruyor

İspanyol parlamentosu, 1492'daki Engizisyon döneminde İspanya'dan kaçarak Osmanlı İmparatorluğu'na sığınan Sefarad Yahudilerinin torunlarına vatandaşlık hakkı tanıyan yasayı oylayacak. Binlerce Sefarad Yahudisinin "Türkiye'de artan antisemitizm" nedeniyle vatandaşlık başvurusu yaptığı belirtiliyor.

ABD'nin New York Times gazetesi, Türkiye’deki binlerce Sefarad Yahudisi’nin Türkiye’de artan antisemitizm nedeniyle bir zamanlar atalarının kaçtığı İspanya’dan vatandaşlık almak için başvurduğunu yazdı.

İspanya’da parlamento bu ay 1492’daki Engizisyon dönemi boyunca ülkeden sürülerek Osmanlı İmparatorluğu’na sığınan Sefarad Yahudilerinin torunlarına İspanya vatandaşlığı verecek yasayı oylayacak. Yasanın onaylaması ve yürürlüğe girmesiyle gerekli şartları yerine getiren Sefarad Yahudileri İspanya vatandaşı olabilecek.

‘İSRAİL İLE BİR TUTULUYORUZ’

İstanbul’da yaşayan Rafi, atalarının izini sürüp İspanyol vatandaşlığı için başvuru yapan binlerce Sefarad Yahudisinden biri. Grafik tasarımcısı Rafi (25), Türkiye’yi terk etmek için birçok nedeni olduğunu söylerken “İş imkânlarının yetersizliği, toplum içinde büyüyen kutuplaşma, baskıcı liderlik... Burada gelecek yok... Tüm dünyada Yahudiler saldırıya uğruyor. Ancak Türkiye’de geçen yılki nefret söylemi ürkütücü boyuta geldi” diyor.

‘POZİTİF GELİŞMELER VAR AMA...’

Haberin Devamı

Haberde Türk hükümetinin Edirne’de sinagogun restore edilmesi için 2.5 milyon dolar harcadığı ve BM Holokost Günü’ne bu yıl ilk kez katıldığı hatırlatıldı. Şalom dergisi köşe yazarlarından Selin Nasi ise gazeteye verdiği demeçte, Türkiye’nin Yahudilerle ilişkileri güçlendirmek için bazı pozitif sembolik adımlar attığını söyleyerek, “Bu adımlar iyi, fakat biz asla devamını görmüyoruz. Her zaman bir adım ileri, bir adım geri” diyor. (Radikal)