Gazete Vatan Logo

Türkiye'deki kuş gribi, insanlar için tehlikeli olan 'H5N1' tipinde

Virüsün değişime uğrayıp insanlar arasında salgına yol açabileceği endişesi var

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye'de kümes hayvanları arasında ortaya çıkan kuş gribi virüsünün, mutasyona (değişime) uğrayarak insanlara da sıçrayama ihtimali bulunan ölümcül H5N1 türünde olduğunu duyurdu.

Manyas'ın Kızıksa bölgesinin karantinaya alınmasına neden olan kuş gribi vakalarıyla ilgili bir açıklama yapan AB Sağlık Komisyonu Başkanı Markos Kipriyanu, "Türkiye'de ortaya çıkan virüsün, H5N1 türündeki kuş gribi virüsü olduğu konusunda teyit aldık. Bu virüsün, Rusya, Moğolistan ve Çin'de rastlanan virüsle doğrudan bağlantısı var" dedi.

TÜRKİYE'YE GİDECEKLERE SEYAHAT UYARISI
Kipriyanu, Komisyon'un, Romanya'daki kuş gribi vakalarının aynı tür virüsten kaynaklanıp kaynaklanmadığının henüz tespit etmediğini, sonucun ise son testlerde ortaya çıkacağını kaydetti.

Kiprianu, bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, hastalığın tespit edildiği ülkelere seyahat edecek kişilerin 'çiftliklere girmemesi ve vahşi kuşlarla fiziksel temasta bulunmaması' yönündeki uyarıların, değerlendirilmekte olan önlemler arasında bulunduğunu söyledi.

AVRUPA ÜLKELERİNE UYARI: ANTİVİRAL İLAÇ DEPOLAYIN
Kipriyanu, yaptığı açıklamada, AB ülkelerinin olası bir salgın hastalığa karşı hazırlıklı olmasını ve antiviral ilaçlar depolaması gerektiğini belirtti. Avrupa Komisyonu ayrıca, olası salgın durumunda antiviral ilaçların tedarik edilebilmesi amacıyla 1.2 milyar dolarlık bir 'dayanışma fonu' oluşturmayı planladığını kaydetti.

H5N1 tipi kuş gribi virüsü insanlara kolay bulaşmıyor, ancak söz konusu virüs son 2 yıl içinde Asya'da, çoğu kümes hayvanı yetiştiricisi olan 117 kişiye bulaştı ve bunlardan 60'ının ölmesine neden oldu. Dönüşüm geçirerek insanlar arasında tehlikeli bir salgın yaratabilecek hale gelmesinden endişe edildiği için bilim adamları H5N1'in yayılma şeklini yakından takip ediyor.

Haberin Devamı