Gazete Vatan Logo

Türkiye’deki 45 bin Iraklı Türkmene ‘sandık’ çağrısı

Irak’ta yarın yapılacak seçimlerde oy kullanacak Türkiye’deki Türkmenler için İstanbul, Ankara, Yalova, Sakarya, Çorum ve Mersin’de sandık kuruldu...

Türkiye’deki 45 bin Iraklı Türkmene ‘sandık’ çağrısı

Irak’ta yarın yapılacak ve Iraklı Türkmenler için kritik önem taşıyan genel seçimler öncesinde, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salihi, Irak Türkmenleri Derneği Başkanı Mehmet Tütüncü ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı, Türkiye’de yaşayan 45 bin Iraklı Türkmen seçmene ‘Sandık başına gidin’ çağrısı yaptı. Irak’ta yarın gerçekleştirilecek kritik genel seçim için Türkiye’deki Irak Türkmenlerinin “sandık” süreci dün başladı. Türkiye’deki Türkmenler, Iraklı olduklarını tespit eden bir belge veya kimlikle bugün 18.00’e kadar, İstanbul, Ankara, Yalova, Sakarya, Çorum ve Mersin’deki 16 merkezde kurulacak sandıklarda oy kullanabilecek.

‘Vatani bir görev...’

ITC Başkanı Erşet Salihi, Türkmenlerin 2003’ten bu yana ilk defa rahat bir nefes aldığını söyleyerek, “Ey Türkmen, başımıza yeniden kirli oyunların gelmemesi için oluşturduğumuz Kerkük Türkmen Listesi’ne oyunu ver. Erbil, Salahaddin, Bağdat ve Diyala vilayetlerindeki Türkmen adayların yalnız bırakmayın” diye seslendi.

Haberin Devamı

‘45 bin seçmen=İki vekil’

ITC Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı ise, “Bu sadece bir seçim değil bizim için, bir sayım ve Kerkük’ün Türkmeneli bölgesinin aidiyetini, kimliğini belirleme seçimidir. 45 bin seçmen, Irak şartlarında kolayca iki milletvekili çıkarmak demektir” diye konuştu.

‘Davaya büyük zarar verir’

Kerkük Vakfı Başkanı Erşat Hürmüzlü de “Türkiye’de mevcut 18 yaşın üstündeki herkesin sandığa gitmesi milli bir görevdir diye bakıyoruz” dedi, ekledi: Sandığa gitmemek bu davaya çok büyük zarar verir. Türkiye’de yaşayan Iraklı Türkmenlerin bilhassa Kerkük’te ve Musul’daki Türkmen adayları desteklemeleri çok önemli. Neticesi de Kerkük’te, Musul’da, Telafer’de, Tuzhurmatu’da ve Diyala’da çıkacaktır.

‘Bu seçim varlık mücadelesi’

Irak Türkmenleri Derneği Başkanı Mehmet Tütüncü de, “Bu seçim, Türkmenler için çok farklı anlamlar taşıyor çünkü bu, Türkmenler için aynı zamanda bir varlık mücadelesidir, sadece seçim değildir” ifadelerini kullandı.