Gazete Vatan Logo

Türkiye’deki 4’üncü Murat’ın son zaferi

LE Monde gazetesi Türkiye’de başlayan sigara yasağını sayfalarına taşıdı. 1623-1940 yıllarının Osmanlı padişahı 4’üncü Murat’ında zamanında içki ve sigarayı yasaklamayı denediğini ama olmadığını aktaran Le Monde, Türkiye’de başlayan sigara yasağını 4’üncü Murat’ın son zaferi’ olarak duyurdu. Türkiye’nin ’Avrupa’da sigara içilmeyen ülkeler kulübüne’ girdiği yazılan haberde, sigara içilmesine izin verecek işletme sahiplerinin 4’üncü Murat zamanında olduğu gibi ’Kellelerinin vurulması’ tehlikesi ile karşı karşıya olmadıklarını fakat 2.600 Euro’yu bulabilecek cezaların ’caydırıcı’ olduğuna dikkat çekildi. Her 3 Türk’ten birinin sigara tiryakisi olduğu ve erkek nüfusunun yüzde 48’inin sigara tiryakisi olduğu belirtilen yazıda, bu rakamın Türkiye’yi “Dünyada en çok sigara içilen 10’uncu ülke’konumuna getirdiği ve buna rağmen Türkler’in yüzde 95’inin ‘sigara içme yasağını onayladığı’ kaydedildi.

Orhan Kural Hoca sigara polisi!

Dün gece yürürlüğü giren sigarayla ilgili yeni yasaklar, fahri sigara müfettişlerince de denetlenecek. Bunlardan biri de Prof. Dr. Orhan Kural...

Kapalı alanlarda sigara yasağı başladı. Bugünden itibaren kolluk kuvvetleri ve zabıta ekipleri, yasağın uygulanması için görev yapacak. Bunun yanı sıra 400 sivil sigara müfettişi de denetimlerde bulunacak. Bu kişilerin arasında hayatını sigaranın zararlarına adayan Sigara Sağlık Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural da bulunuyor. Kural, “Amacımız işletmeler ve taksiler başta olmak üzere fahri trafik müfettişleri gibi bu yasağı delenlerin tespitini yapmak ve cezai müeddepleri uygulamak. Ben de 2 gündür işletmeleri geziyorum gerekli notları tutuyorum ve fotoğraflar çekiyorum. Benim gibi 400 kişi daha var ama sayı zamanla artacak. Sivil kişiler arasında Yeşilay, Sigarayla Savaşanlar Vakfı, Sigarayla Savaşanlar Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve Sağlık Bakanlığı’ndan isim vermek istemeyen kişiler yer alıyor” dedi.

ALO NARGİLE HATTI

Yasaklarından etkilenmek istemeyen nargile salonları, ’evlere servis’ uygulamasına geçmeyi planlıyor. İstanbul’un nargile merkezi olan Tophane’de hizmet veren bir nargile salonu, Pazar gününden sonra pizzacılar gibi evlere servisi yapmaya hazırlanıyor. Tarihi Osmanlı Nargile’nin işletmecisi Ergün Emektar sigara yasağını haklı bulduğunu belirterek “Ancak nargile salonlarının diğer işletmelerle aynı kefede değerlendirilmesine karşıyım. Bu salonlara insanlar yalnızca nargile içmeye geliyor. Yüzyıllarca Türk kültürüne yerleşmiş önemli bir olguyu yok etmeyelim. Müşterim de son derece rahatsızlık duyuyor. Sen bize yeter ki servis yap’diyorlar. İşyerimi kapatmamak adına evlere ve istenilen noktalara nargile servisini başlatacağım” dedi.

SİGARA YASAĞINA SORUNSUZ GEÇİLDİ

Dün İstanbul’daki eğlence yerleri saat 24.00’ten itibaren sigara yasağını uygulamaya başladı. Saat 24.00’e kadar kapalı alanlarda sigaralarını tüttüren müşteriler gece yarısından itibaren “Sigara içilmez” tabelalarının konulmasından sonra ellerindeki sigaraları söndürdü. Bazı müşteriler ise sigara içmek için kapalı mekanların dışına çıktı.

Haberin Devamı