Gazete Vatan Logo

Türkiye’de uyuşturucu kullanımı 17 kat arttı

Uyuşturucu ile Mücadele gününde, İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr. Nurhan İnce, Türkiye’de uyuşturucu kullanımının 2011’den bu yana 17 kat arttığını bildirdi

İstanbul Valiliği koordinasyonunda Yeşilay, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün katılımıyla “Uluslararası Uyuşturucu Kullanımıyla Mücadele Günü” kapsamında farkındalık oluşturmak, gençleri bilgilendirmek ve duyarlılığı artırmak amacıyla Şişli’de bando eşliğinde yürüyüş düzenlendi. İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr. Nurhan İnce, 2014 Türkiye uyuşturucu raporuna göre sentetik uyuşturucu kullanımının 2011 yılına göre 17 kat arttığını söyledi. 2012 yılından 2013 yılına kadar uyuşturucu madde bağlantılı ölüm oranlarının yüzde 43 artış göstererek 232 vakaya yükseldiğini dile getiren İnce, şöyle konuştu:

Şiddet 16 kat arttı

“Sebeplerine bakıldığı zaman aile ortamı kaynaklı riskler, psikiyatrik bozukluklar, güvenli çevrenin olmayışı, kurumsal uygulamalara erişimde güçlüklerle karşılaşılması, önleyici ve destekleyici çalışmaların yeterli olmaması gibi pek çok faktör bir arada etki etmektedir.

Örneğin, esrar kullananlarda şizofreni sıklığı 7 kat daha fazla gözükmektedir ve psikiyatrik hastalıklara bağlı intihar eğilimleri 20 ile 30 kat daha artmaktadır. Şiddet ise 16 kat artmaktadır. Tüm boyutlarıyla uyuşturucu ciddi bir halk sağlığı sorunudur.

Haberin Devamı

Dünyada her 20 kişiden biri müptela

2015 Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı Raporuna göre geçtiğimiz yıl Türkiye’nin yakaladığı esrar miktarı 27 tondan 94 tona çıktı.

Birleşmiş Birleşmiş Milletlerin 2015 uyuşturucu raporu yayınlandı. Dün Üsküdar Üniversitesi’nde Prof. Dr. Sevil Atasoy ve Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda raporun ayrıntıları konuşulurken son bir yıl içinde dünya genelinde yürütülen çalışmalara ilişkin üç rapor değerlendirildi. Uluslararası kuruluşların raporlarını değerlendiren Atasoy, uyuşturucu trafiğinde değişen güzergah konusuna da şöyle açıkladı, “Raporlara göre geleneksel olarak İran ve Türkiye üzerinden “Balkan Yolu” ile taşınan eroin, İran ve Pakistan’dan hava ve deniz yolları kullanılarak önce Afrika ülkelerine, oradan Avrupa’ya taşınmaya başlandı.”

Haberin Devamı

Dünya genelinde 15- 64 yaş arası her 20 kişiden biri geçtiğimiz yıl en az bir kez madde kullanmış. Bu rakama göre kullanım oranı bir önceki yıla göre 3 milyon kişi artış var. Türkiye eroin için transit bir ülke olarak görülüyor. Eroin yakalamaları ile ilgili miktar olarak 2011 yılında 10 tonun altına düşmüş olan Türkiye, 2014 yılında yakalama oranını 15 tona yükseltti. Türkiye’nin yakaladığı esrar miktarı 27 tondan 94 tona çıktığı belirtildi. Raporda; Met- Anfetamin kaçakçılığında transit ülke olarak belirtiliyor.