Gazete Vatan Logo

Türkiye'de tarihi gün! Aşılama süreci bugün başladı

Türkiye'de tarihi bir gün. Bugünden itibaren aşılama uygulaması başladı. Farklı hastanelerde aşılama çalışmaları yapılıyor. Türkiye'de toplam 1 milyon 119 bin sağlık çalışanı aşılanacak. Çin aşıları geldiğinde ise diğer kategorideki vatandaşlar aşılanacak. Aşılar ücretsiz olacak.

Türkiye'de tarihi gün! Aşılama süreci bugün başladı

Türkiye'de yeni dönemin ilk günü. Aşılar 81 ilin halk sağlığı depolarına teslim edildi. Türkiye genelinde 81 ilde aşılama çalışmaları başladı. Farklı hastanelerde aşılama çalışmaları yapılıyor. Dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da ilk aşıyı olmuştu.

'AĞRI VE SIZI HİSSETMEDİM'

Çin'den Türkiye'ye getirilen CoronaVac aşısı İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına yapılmaya başladı. İlk aşıyı olan doktor, ağrı ve sızı hissetmediğini belirtti. "Her şey yolunda işliyor." diyen doktor aşının tüm millete hayırlı olması temennisinde bulundu.

Aşı odalarında ilk defa sağlık çalışanları aşı olacak. İkinci kategoridekiler ise 65 yaş üzeri vatandaşlar. Aşılar 28 gün arayla yapılacak.

Türkiye'de toplam 1 milyon 119 bin sağlık çalışanı aşılanacak. Çin aşıları geldiğinde diğer kategorideki vatandaşlar aşılanacak. Aşılar ücretsiz olacak.

AŞI RANDEVUSU
Aşı randevuları MHRS ve e-devlet üzerinden alınıyor. İlk risk grubunda olan vatandaşlar sistem üzerinden bağlı oldukları Aile Sağlık Merkezleri, tüm kamu, özel ve üniversite hastanalerinden randevu alabilecek. Aynı zamanda vatandaşlar aşı için risk grubunda olup olmadığını da sistem üzerinden öğrenebilecek.
MHRS ÜZERİNDEN AŞI RANDEVUSU ALINABİLİR DURUMDA
Koronavirüs aşısı için Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden https://www.mhrs.gov.tr/ veya 184'ten randevu alınarak başvurulabilecek.
BAŞTA ÖNCELİKLİ GRUPLAR
İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacak. Yaşlı ve engelli evlerinde aşı uygulama odası olanlar kendi kurumlarında, olmayanlara da mobil ekipler aşıyı uygulayacak.
E DEVLET'TEN DE YAPILABİLECEK
MHRS sistemine Turkiye.gov.tr ya da e devlet mobil uygulamalarından da giriş yaparak ve arama bölümünden MHRS yazarak ulaşmak ve koronavirüs aşısı için randevu almak mümkün.
Mobil uygulama üzerinden de yapılabilecek.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı kayıtları, Sağlık Bakanlığı'nın geliştirdiği "aşıla" mobil uygulaması üzerinden de yapılabilecek. Aşı uygulanmadan önce mutlaka "aşıla" mobil uygulaması üzerinden aşı uygunluğu kontrol edilecek, kare kodu okutularak kaydı tamamlandıktan sonra aşı uygulaması yapılacak.
Bakanlık aşı takibi için 'aşıla" mobil uygulamasını açıkladı. İndirme işleminin yapılması gereken uygulama, Sağlık Bakanlığınca aşı takibini kolaylaştırmak için geliştirildi.Mobil telefonlara indirilerek kullanılabilecek "aşıla" uygulaması ile Kovid-19 aşı kayıtları yapılacak. Bu kapsamda, aşıdan önce mutlaka "aşıla" üzerinden aşı uygunluğu kontrol edilecek, kare kodu okutularak kaydı tamamlandıktan sonra aşı yapılacak.
ÖNCE KAYIT SONRA AŞI
Aşıla uygulaması ile ilgili tüm bilgilere, dokümanlara, duyurulara ve eğitim videolarına "https://asila.saglik.gov.tr" adresinden erişilebilecek.Aşıla mobil uygulaması "https://mobilmarket.saglik.gov.tr" adresi üzerinden İOS, Android ve Huawei telefonları için indirilebilecek.Uygulama yüklenirken, yükleme ve kullanım ayarlarına dikkat edilecek. İndirdikten sonra kullanabilmek için mutlaka belirtilen ayarlar yapılacak.Sağlık Bakanlığı'nın geliştirdiği uygulama ile hekimler ve sağlık personeli, kolay ve hızlı bir şekilde vatandaşların aşılanma sürecini takip edebilecek.
SIRANIN GELİP GELMEDİĞİ NASIL ÖĞRENİLECEK?
Aşılanıp aşılanmayacağımızı ya da sıranın bize gelip gelmediğini nasıl öğreneceğiz? E-Nabız sisteminden ya da 2023'e 'Aşıla' yazıp SMS atarak öğrenebileceksiniz. Aynı zamanda hastaneye gelemeyen vatandaşların evlerine gidilerek aşı uygulaması gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı