Gazete Vatan Logo

Türkiye’de talimat bekliyorlar

IŞİD’e katılmak isteyen 100’e yakın Avrupalı cihatçının, örgütün Türkiye’deki ‘güvenli evlerinde’ Suriye’ye geçmek için talimat beklediği öne sürüldü

İngiliz basını, Avrupalı cihat yanlılarının Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saflarına katılmak için izlediği yolları araştırmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde cihatçıların Hatay ve Kilis’te kaldıkları yerleri bulan Daily Mail gazetesi, militanların yeni katılanlarla nasıl haberleştiğini belirledi.

Habere göre militanlar, örgüte katılacak Avrupalı cihatçılara ortaklaşa kullanılan elektronik posta adreslerinin şifrelerini veriyor.

İzlemeye takılmıyor

Yeni üyelere Suriye’ye nasıl geçeceklerine ilişkin talimatlar bu elektronik postaların ‘taslak’ kısımlarında kayıtlı mesajlar aracılığıyla iletiliyor. Bu hesaplar üzerinden asla mesaj atmayan militanlar, bu sayede hesapların istihbarat servislerinin izlemesine takılmamasını sağlıyor.

Gazetenin Türk yetkililere dayandırdığı haberine göre IŞİD’in Türkiye’de çok sayıda ‘güvenli evi’ bulunuyor. Halen bu evlerde Suriye’ye geçmek için talimat bekleyen 100’e yakın yabancı militan kalıyor. Bunlardan 20 kadarının İngiliz vatandaşı olduğunu kaydeden gazete, görünüşü birbirine benzeyen militanların Türkiye’den çıkış yapmak için birbirlerinin pasaportlarını kullandıklarını, bu yolla yetkililerin kafalarını karıştırmaya çalıştıklarını iddia etti.

Haberin Devamı

Bir yıl öncesine kadar Suriye’ye İstanbul ve Ankara üzerinden geçen militanların artık şüphe çekmemek için birkaç ülke üzerinden seyahat ettikleri vurgulanıyor.

Günlük maliyeti 7,5 milyon dolar

Pentagon, Irak’ta IŞİD militanlarına yönelik operasyonların günlük maliyetinin 7,5 milyon dolar olduğunu, Haziran ayı ortalarından bu yana 560 milyon dolar harcandığını duyurdu. Pentagon basın sözcüsü Tuğamiral John Kirby, ordunun Irak’ta yapılanlara benzer operasyonların Suriye’de yapılabilmesi için Başkan Barack Obama’ya seçenekler sunmaya hazırlandığını belirtirken, IŞİD’in Musul Barajı’nı tehdit ettiği sürece operasyonların devam edeceğini kaydetti. ABD, Irak’ta IŞİD’e karşı şimdiye kadar 110 hava saldırısı düzenledi.