Gazete Vatan Logo

Türkiye'de şenlik var

Tam güneş tutulmasının izlenebileceği Antalya-Giresun hattı, tüm dünyadan akın akın gelen farklı dil, din ve ırka mensup turistlerle kaynıyor

Marmara Depremi'nin tam güneş tutulmasından birkaç gün sonra meydana gelmesi nedeniyle adı "deprem" le özdeşleşen ve kimileri tarafından "dayanaksız" bir korkuyla beklenen tam güneş tutulmasına dört gün kaldı. Deprem hurafelerinin dışında, tutulmanın izlenebileceği 13 ilde tam bir şenlik havası yaşanıyor. Şu günlerde Türkiye'nin "orta"sında her milletten insana rastlamak mümkün. Kimi bu müthiş doğa olayını yerinde görebilmek, kimi dini inançları, çoğunluğu da "bilim" adına Türkiye'deler. Türkiye ise bir daha 30 Nisan 2060'da tanık olacağı bu olayı hem turizm açısından kazanç, hem de ülke açısından tanıtım fırsatına dönüştürme çabasında. Tam tutulmanın izlenebileceği 165 kilometrelik hat üzerinde bulunan illerde hummalı bir çalışma sürüyor.

Konya'da kozmik dans
Güneşin 3 dakika 35 saniye süreyle saklanacağı Konya'nın simgesi semazenler bu kozmik dansa, "Kozmik raks" la eşlik etmeye hazırlanıyorlar. Japonlar şimdiden Antalya Manavgat'ta çadırkentleri-ni kurdular bile. 60 dönüm alan üzerinde kurulan çadırkentte beş büyük teleskop, marketler, çocuk oyun alanları olacak, 20 bin kişi ağırlanacak.

Norveç Oslo Üniversitesi'nden 150 kişilik bilim adamı grubu da Manavgat'ta. NASAya bağlı Exploraim Bilim Müzesi de ekipmanlarını Side Antik Tiyatrosu'na kuracak ve ABD'deki 100'ü aşkın bilim müzesi ve Avrupa'daki yüzlerce bilim merkezine canlı yayın yapacak. "Güneş tutulması"nın bambaşka bir anlam taşıdığı Yozgat da heyecanlı. Çünkü M.Ö. 585'te Persler ve Medler'in 5 yıllık savaşını bitiren güneş tutulması bir kez daha Yozgat'ta olacak.

Gölgenin hızı saatte 3250 km
29 Mart 2006 günü sabahı Brezilya kıyılarında görülmeye başlanacak olan tam güneş tutulması Nijerya'dan Afrika kıtasına girecek. Nijerya, Cad ve Mısır'ın Libya sınırından geçerek Akdeniz'e ulaşacak. Türkiye'de, 13.54'te Antalya'da başlayacak olan tam tutulma Konya, Karaman, Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Kayseri, Yozgat, Amasya, Sivas, Tokat, Ordu ve Giresun hattını izleyerek Karadeniz'e geçecek.

Haberin Devamı