Gazete Vatan Logo

Türkiye de olmayacak ABD de

Türkiye de olmayacak ABD de

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili telekonferans yoluyla gazetecileri ABD-Türkiye uzlaşmasıyla ilgili bilgilendirdi.

İsminin yayınlanmaması şartıyla konuşan yetkili Suriye’nin kuzeyindeki IŞİD’in kontrolündeki alanın temizlenmesi için Türkiye’ye ihtiyaçları olduğunu, ancak bu alanda sahada Türk veya ABD askerlerinin yer almayacağını söyledi. Yetkili, burada faaliyet gösterecek ılımlı muhaliflerin de Türkiye ve ABD’nin mutabakatıyla belirleneceğini belirtti. Türkiye ile önce Suriye’deki ılımlı muhaliflere eğit-donat programı verilmesi üzerinde anlaştıklarını hatırlatan yetkili, Türkiye ile IŞİD’in Suriye’deki ağlarını gerçek anlamda ele almaya yardımcı olması için Suriye’de çeşitli izleme formları oluşturulması noktasında da Ankara ile anlaşmaya vardıklarını ifade etti.

98 km’lik alan

Türkiye ve ılımlı muhaliflerle, Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’in kontrolündeki sınırın son uzantısını da örgütten temizlemeye başlamak için koordinasyon içinde çalışma ihtimallerini ele aldıklarını dile getiren yetkili, “Bu alan 98 km civarındaki bir alan. Türkiye ile bu konuda çok yakından çalışmak istiyoruz ve sınırın bu uzantısını da gerçekten kapatabilmek için Türkiye’ye ihtiyacımız var. Türkiye’nin de belirttiği gibi (bu bölgeye) Türk askerlerinin bir dahiliyeti olmayacak. Bu konuda bazı dedikodular var ama bu, söz konusu değil. Kesinlikle ABD askerinin de angajmanı olmayacak” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

‘Türk Seddi’
Hatay sınırı kazılan 4 metre derinlikteki hendeğin yanı sıra kaçakçıların ‘Türk Seddi’ olarak adlandırdıkları 2.5 metre yüksekliğindeki akordeon duvarla daha güvenli hale getiriliyor. Yaklaşık 2 kilometrelik bölümü tamamlanan üstü tel örgülü duvarın yapımı için görevliler aralıksız çalışıyor.