Gazete Vatan Logo

Türkiye de o listeye girdi

İngiltere'de yayın yapan Monocle dergisi ülkelerin 'yumuşak güç' listesini yaptı

Yumuşak güç’ terimi ilk kez Harvard Üniversitesi profesörü Joseph Nye tarafından ortaya atıldı. Dünyanın en önemli iş ve kültür dergilerinden İngiltere merkezli Monocle’ın ülkelerin askeri ve ekonomik değil; sosyal bütünlük ve kültürüyle diğer ülkeleri etkileyişini anlatan ‘yumuşak güç’ araştırmasında ülkelerin diplomatik altyapısı, kültür alanında ortaya koydukları ürünler, eğitim kapasitesi, iş dünyasındaki czibesi, düşünce kuruluşlarının sayısı, internet kullanıcılarının sayısı, son olimpiyatlarda kazanılan ödüller, medyanın gücü gibi alanlar incelendi. Giriş bölümünde yumuşak gücün artık Batı’nın tekelinden çıktığı; Türkiye, Brezilya, Çin gibi ülkelerin diplomasilerinin “yumuşak” yanını ön plana çıkardıkları belirtildi. Listenin ilk üç ülkesi:

1. İNGİLTERE: Dergi İngiltere için “Futboldan pop müzik ve filmlere kadar uzanan alanlarda İngiltere, kendisini çekici ve ihraç edilebilir kılan bir ağırlığa sahip. Arada sırada ülkeye sahip olduklarının bir yumuşak güç açısından ne kadar değerli olduğunun hatırlatılması gerekiyor” yorumunda bulunuyor. 2012 Olimpiyatları’na başkent Londra’nın ev sahipliği yapması ve ünlü yönetmen Danny Boyle’un hazırladığı görkemli açılış töreninin olumlu etki yarattığı belirtiliyor. Harry Potter serisi, James Bond filmeleri, kraliyet ailesi ve bu yıl ilk Grand Slam’ini kazanan tenisçi Andy Murray İngiltere’nin “yumuşak güç” unsurları arasında sayılıyor.

Sayılarla İngiltere

Elçilik sayısı: 150
Turist sayısı: Yılda 29 milyon
En iyi film festivallerinde yarışan film sayısı: 41
Yabancı muhabir sayısı: 1,500
Son yaz ve kış olimpiyatlarındaki madalya sayısı: 66
Düşünce kuruluşu: 286
Yabancı öğrenci sayısı: 370 bin
Yabancı ülkelerde bir numara olan albüm sayısı: 22

2. ABD: Dergi, Barack Obama ve Mitt Romney arasında çekişmeli ve sert geçen başkanlık yarışının ülkenin yumuşak gücüne zarar verdiğini belirtiyor. Ancak NBA basketbol ligi, Taylor Swift gibi pop yıldızları, dünyanın dört bir yanında rekorlar kıran Homeland dizisi ABD’nin eğlence alanındaki yumuşak gücünü sağlam tuttu.

Sayılarla ABD

Elçilik sayısı: 169
Üyesi olduğu uluslararası kuruluşlar: 72
İmzaladığı çevre anlaşmaları: 23
En iyi film festivallerinde yarışan film sayısı: 111
Turist sayısı: Yılda 62 milyon
Yabancı muhabir sayısı: 2 bin 918

3. ALMANYA: Dergi Almanya’nın Euro Bölgesi krizindeki liderliği ve iş dünyasındaki markaları ile güç kazandığını belirtiyor. Şansölye Angela Merkel, açıkça yetkilerin kendisinde olduğunu göstererek ülkesini risklerden uzak tuttu. Goethe Enstitüsü ve Bundesliga’nın da etkisi önemli.

Sayılarla Almanya

Elçilik sayısı: 153
Turist sayısı: Yılda 28 milyon
En iyi film festivallerinde yarışan film sayısı: 14
UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki yer sayısı: 37
Son yaz ve kış olimpiyatlarındaki madalya sayısı: 74

İşte o sıralama;

1. İngiltere
2. ABD
3. Almanya
4. Fransa
5. İsveç
6. Japonya
7. Danimarka
8. İsviçre
9. Avustralya
10. Kanada
11. Güney Kore
12. Norveç
13. Finlandiya
14. İtalya
15. Hollanda
16. İspanya
17. Brezilya
18. Avusturya
19. Belçika
20. Türkiye
21. Yeni Zelanda
22. Çin
23. Portekiz
24. İrlanda
25. Polonya
26. Singapur
27. Meksika
28. Rusya
29. İsrail
30. Tayland

Haberin Devamı