Gazete Vatan Logo

Türkiye'de korkutan salgın!

Türkiye’de 100 kişiden 2’si H3N2 ile boğuşuyor

Çocuklarda ve yetişkinlerde her gün artarak yayılan yeni grip virüsü H3N2 nüfusun yüzde 2’sini ele geçirdi. Grip aşısı olan da hastalık kapıyor. İlk tedbir el yıkamak.

Salgın nedeniyle devlet ve özel hastanelerin polikliniklerinde grip zaman zaman kuyruklar oluştururken, H3N2 grip virüsünün özellikle anasınıfları ve okul çağındaki öğrenciler arasında daha fazla yayıldığı ifade ediliyor. Uzmanlar H3N2 virüsüne yakalanan özellikle kalıtsal hastalığı bulunan kişilerde ölümcül sonuçlar doğurabileceği endişesini dile getiriyorlar.

Kronik hastalar dikkat!

Florence Nightingale Hastanesi Doç.Dr.Kıvanç Şerefhanoğlu, grip şikayeti nedeniyle tedaviye gelen hasta sayısında yüzde 40 artış olduğunu belirterek şunları söylüyor, “Hamileler, KOAH hastalığı bulunanlar, çocuklar, kanser hastaları ve kalp yetmezliği bulunan kişilerin özellikle çok dikkat etmesi gereken bir süreç yaşıyoruz. H3N2 virüsü Ekim ayından sonra dolaşıma girdi. H3N2 virüsü hastalığın kaba yapısı. Ancak virüs mutasyon geçirmiş durumda. Bu nedenle Eylül ayında grip aşısı olanlarla da hastalık görülebiliyor. 38 üzeri ateş, kırgınlık, yorgunluk, kas-eklem ağrıları, çocuklarda ishal, bulantı, öksürük ve boğaz ağrısı hastalığın belirtileri arasında.”

Antibiyotik faydasız

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kenan Keskin de griple ilgili şunları söyledi, “Vakaların yaklaşık yüzde 80’i H3N2, geriye kalanların tamamına yakını ise H1N1 virüsüne bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık genel olarak ağır seyirlidir. Yaklaşık 1 hafta istirahat edilmesi gerekebilir. Antibiyotik kullanımı fayda etmemektedir. Şubat ayı sonuna kadar aşılanma yapılabilir. Kalp ve kanser hastaları, yaşlılar, hamileler, akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, sağlık çalışanları, 65 yaşın üzerindeki kişiler ve bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar risk altındadır.”

Belirtileri neler?

- 10 Aylık Ömer Ali Kara’nın annesi Zeynep Kara: “1 haftadır kusma, ishal, ateş şikayetimiz var. İkinci kez doktora geliyoruz. Çocuğum yemek yiyemez durumda. Geceleri uyanıp ağlıyor.”

- 24 aylık Ayşe Ece’nin annesi Hanife Ece: “Doktorumuz Ayşe’nin H3N2 virüsü kaptığını söyledi. Kızımın ateş, öksürük ve ishal şikayeti var. Doktorumuz anti viral ilaç reçete etti. Bir süre anaokula göndermeyeceğim.”

Korunmak için öneriler

“Grip olanlara önerimiz bol miktarda sıvı tüketmeleri. H3N2 yakalananların mutlaka istirahat etmesi gerekiyor. Ateş düşene kadar toklaşma, yakın temas ve öpüşmeden kaçınılı. Ellerin bol su ve sabunlarla yıkanması, bunlar yoksa sıkça ıslak mendille silinmesi gerekiyor. Normal seyirde antiviral ilaçlar reçete ediliyor. Mutlaka yeterli kalori alınması, düzenli beslenme gerekiyor.”

Haberin Devamı