Gazete Vatan Logo

Türkiye'de en çok bu iller karanlıkta kaldı

TÜRKİYE'de eylül ayında en çok elektrik kesintisi 3 bin 584 saatle Konya, 3 bin 449 saatle Antalya ve 3 bin 444 saatle İzmir'de yaşanırken, Uşak'ta ise hiç kesinti olmadı. Bu verilerin planlı elektrik kesintilerini kapsadığı belirtildi.

Türkiye'de en çok bu iller karanlıkta kaldı

Türkiye genelindeki elektrik kesintilerini ay bazında değerlendiren ve yıllık rapor hazırlayan Tüketici Birliği Federasyonu Elektrik Kesinti Endeksi Çalışma Grubu, 2016 Eylül ayı elektrik kesinti endeksi verilerini açıkladı. Endekse göre 3 bin 584 saatlik kesintiyle Konya en fazla elektrik kesintisi olan il olurken, 3 bin 449 saatle Antalya ikinci, 3 bin 444 saatle İzmir üçüncü oldu. En az kesinti gerçekleşen iller Uşak (kesinti yok), Ardahan (8 saat), Adıyaman ve Hakkâri (12 saat) oldu. Endeks verilerine göre eylül ayında ülke genelinde toplam 51 bin 673 saatlik kesinti gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre kesintilerde yüzde 0,76 oranında artış yaşandı.

Tüketici Birliği Federasyonu Elektrik Kesinti Endeksi çalışma Grubu Başkanı Jale Yanılmaz, elektrik enerjisi hizmetine ilişkin hizmet kalitesinin tespitine yönelik Tüketici Birliği Federasyonu tarafından 2015 Mart ayından bu yana, elektrik kesinti endeksi oluşturulduğunu ve kamuoyuna açıklandığını söyledi.

VERİLER PLANLI KESİNTİLERİ KAPSIYOR

Haberin Devamı

Turizm kenti Antalya'nın eylül ayında en fazla karanlıkta kalan ikinci kent olduğunu kaydeden Jale Yanılmaz şöyle konuştu:

"Endeks çalışmasına 2015 yılının mart ayında başladık. Çalışmalardaki veriler tamamen planlı kesintilerden oluşuyor. Plansızları kapsamıyor. Elektrik dağıtım firmalarının yasal olarak ilan ettikleri günlük veriler toplanarak aylık endeks oluşturuluyor. Firmalar planlı kesintiler için bakım onarım tesislerinin yenilenmesinin yapıldığını beyan ediyor. Biz de bu kapsamda sivil bir denetim oluşturuyoruz. Vatandaşlardan kesintilerle ilgili çok sık şikayet alınca böyle bir denetim oluşturmak istedik. Firmalar gerçekten yatırım mı yapıyorlar. Kesintilerin gerçeklik payı nedir, manipülasyon var mı, bu kesintiler gerçekten alt yapı için mi yapılıyor bu hususların denetimini yapıyoruz. İlgili şirketlere yıllık raporu gönderiyoruz. Şirketlerden bize geri dönüşler de oluyor."

TÜRKİYE'NİN EN ÇOK KARARAN İLLERİ

Tüketici Birliği Federasyonu'nun mart ayından bu yana yaptığı Elektrik Kesinti Endeksi'nde 2016 yılı Mart- Eylül dönemindeki 7 aylık sürede Türkiye'de en çok karanlıkta kalan iller sıralamasında İzmir 32 bin 894 saat ile ilk sırada yer aldı. İkinci sıradaki Konya'da 22 bin 236 saat, üçüncü sıradaki Bursa'da 21 bin 788 saat elektrik kesintisi yaşandı. Başkent Ankara 19 bin 360 saat ile 4'üncü, İstanbul Avrupa yakası ise 18 bin 710 saat ile 5'inci sırada. En çok kesinti yaşanan iller sıralamasında ilk 10'daki diğer iller ise şöyle:

Haberin Devamı

"Antalya 18 bin 355 saat, İstanbul Anadolu yakası 12 bin 396 saat, Adana 11 bin 925 saat, Balıkesir 11 bin 788 saat, Kayseri 11 bin 193 saat."

UŞAK'TA HİÇ KESİNTİ OLMADI

Türkiye'nin en büyük şehirleri binlerce saat karanlıkta kalırken, Mart- Eylül döneminde Türkiye'de sadece Uşak ilinde hiç planlı elektrik kesintisi gerçekleşmedi. Elektrik kesintilerine bu dönemde en az maruz kalan diğer illerden Şırnak'ta 25 saat, Hakkari'de 48 saat, Muş'ta 111 saat, Ardahan'da ise 159 saat olarak gerçekleşti.