Gazete Vatan Logo

Türkiye’de dört anneden biri obez

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Türkiye’yi temsil eden bir örneklemle, 10 bin 525 hane halkı ve 15-49 yaşları arasındaki 7 bin 405 evlenmiş kadınla yapılan “2008 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması” sonuçlarını açıkladı.

* Araştırmaya göre, 15 yaşın altındaki nüfusun toplam nüfus içindeki payı yüzde 27’ye düşerken, 65 yaş ve üzeri nüfusun payı ise yüzde 7’ye yükseldi.

* Son 15 yılda Türkiye’deki ortalama hane halkı büyüklüğü 4.5 kişiden 3.9 kişiye düştü. Bu sayı kentsel alanlarda 3.8 kişi, kırsal alanlarda ise 4.2 kişi. Türkiye’deki hanelerin yüzde 70’inde 4 veya daha az kişi bulunuyor ve nüfusun yüzde altısı ise tek kişilik hanelerde yaşıyor.

* Kadınların yüzde 33’ünün, erkeklerin ise yüzde 20’sinin ya hiç okula gitmediğini ya da ilkokulu bile bitirmediğini ortaya koyan araştırmaya göre, kadınların 5’te biri, erkeklerin ise 4’te biri lise ve üzeri eğitime sahip.

* Sağlık personelinden doğum öncesi bakım alan kadınların oranı son 5 yılda yüzde 14 artarak yüzde 92’ye yükseldi. Doğum öncesi bakımın yüzde 90’ı da doktorlardan alınır oldu.

* Türkiye’de annelerin yüzde 58’i fazla kilolu; yüzde 24’ü ise obez. Bir başka ifade ile “Türkiye’de her dört anneden biri şişman.”

* Türkiye’de 5 yaşından küçük her 10 çocuktan 1’inin boyu yaşına göre kısa.

* Araştırmaya göre son 15 yıl içinde nüfusa kayıtlı olmayan çocukların yüzdesi 26’dan 6’ya geriledi.

* Doğurganlıkta bölgesel farklılıklar devam ederken, araştırmada kadın başına ortalama çocuk sayısının Batı Anadolu’da 1.7, Doğu Anadolu’da ise 3.3 olarak tespit edildi. Evli ve doğurgan çağdaki kadınların yüzde 73’ü gebeliği önleyici bir yöntem kullanıyor.

21

Türkiye’de 25-49 yaş grubundaki kadınlar için ortanca evlenme yaşı 21. Son 20 yıl içinde ortanca ilk evlenme yaşında yaklaşık olarak 3 yıllık bir artış gerçekleştiği saptandı.

Obezite anesteziyi zorlaştırıyor

ÇaĞImIzIn en önemli sağlık sorunlarından olan obezitenin görülme oranı ülkemizde giderek artıyor. Anestezyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ülkü Aypar; anestezi alacak obez hastalarda kalp, akciğer ve hormonal sistemlerde oluşan değişikliklerin, anestezi sırasında önemli sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti. Aypar’a göre, obez hastalarda ameliyat sonrası akciğer sorunlarının yanında, bu suni solunum için havayolu cihazlarının yerleştirilmesinde karşılaşılabilecek problemler de ortaya çıkıyor. 28 Ekim-1 Kasım’da Antalya’da yapılacak TARK 2009 Kongresi’nde obezitenin yanı sıra, ağrı tedavisinde yeni yöntemler mercek altına alınacak.

Haberin Devamı