Gazete Vatan Logo

Türkiye'de bir ilk: Yapay Zeka Laboratuvarı

Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde biyomedikal, askeri ve tıp alanında projeler geliştiren ve araştırmalara imza atan Stanford ÜniversitesiYapay Zeka Laboratuvarı’ (Artificial Intelligence Laboratory) artık İstanbul’da!

Bahçeşehir Üniversitesi’nin (BAU) Stanford Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirdiği yatırımlarla Türkiye, robot teknolojileri konusunda yeni bir sayfa açıyor. BAU Beşiktaş Kampüsü’nde kurulan BAU Robotik Laboratuvarı, mühendislik, tıp, sağlık bilimleri ve mimarlık alanında yeni gelişmelere ev sahipliği yapacak.

Günümüzde ameliyat sırasında kullanılan robot teknolojileri ile ilgili yeni projeler üzerinde çalışacak laboratuvar, öte yandan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile İnşaat Mühendisliği Bölümü arasında süren ‘akıllı binalar’ konulu çalışmalara da destek olacak.

ÖĞRENCİLERE STANFORD’DA EĞİTİM GÖRME FIRSATI

Teknolojinin son örneklerinin bulunduğu BAU Robotik Laboratuvarı’nda araştırmalarını sürdürecek olan BAU öğrencileri, diledikleri takdirde Stanford Üniversitesi’nde yer alan laboratuvarda da çalışmalarını gerçekleştirebilecek. Ayrıca Berlin Teknik Üniversitesi ve Türkiye’nin seçkin üniversitelerinden araştırmacılar ile de işbirliği yapılacak, yeni buluşlara imza atılacak.

BAU Robotik Laboratuvarı açılışında bir konuşma yapan Stanford Üniversitesi Yapay Zeka Laboratuvarı Direktörü Prof. Dr. Oussama Khatib, Stanford Üniversitesi olarak Bahçeşehir Üniversitesi ile gerçekleştirilen işbirliğinden dolayı oldukça mutlu olduklarını belirtirken, “Türkiye için önemli olan bu girişiminden dolayı Enver Yücel’e ve bu laboratuvarın kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim. Umuyorum ki, önümüzdeki dönemlerde BAU öğrencilerini yaptığı çalışmalar ile ilgili Stanford Üniversitesi’nde göreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

“TÜRKİYE İÇİN HEP DAHA MÜKEMMELİ İSTİYORUZ”

Stanford Üniversitesi, Berlin Teknik Üniversitesi ve BAU başta olmak üzere, Türkiye ve dünyanın farklı bölgelerinden bir araya gelen akademisyen ve öğrencilerin katıldığı açılış töreninde konuşma yapan BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, “Yoğun çalışmaların ardından iki yılın sonunda Stanford Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz çalışmayı bugün BAU Robotik Laboratuvarı ile taçlandırdık. Stanford Üniversitesi’nde yaptığımız ziyaretlerin ardından gördüğümüz teknoloji bizi Türkiye’de de böyle bir yatırım yapma konusunda teşvik etti. Türkiye’ye hep en mükemmeli getirmek için çalışmalarımızı yapıyoruz. BAU Robotik Laboratuvarı sayesinde akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz birçok alanda yeni çalışmalara imza atacak. Kuruluşundan bu yana daha on beş yıl geçmesine rağmen bu denli önemli bir projeye imza atmaktan ve ayrıca dünyanın en önemli üniversitelerinden biri olan Stanford’un bizlere güvenerek bu iş birliğini gerçekleştirmesinden dolayı çok mutluyum” dedi.

Haberin Devamı

1.6 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

BAU Robotik Laboratuvarı’nın birçok farklı disiplinde çalışmalar yürüteceğinin altını çizen BAU Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, “Arama kurtarmadan, sağlık ve savunma sanayine kadar pek çok disiplinde hayatımızın içinde olan robot teknolojisi, 1.6 milyon dolarlık bir yatırımın ardından artık Bahçeşehir Üniversitesi’nde... Özel olarak bu yıl üzerinde çalıştığımız üç alan olan robotik, sağlık ve enerji konularında çalışma yapmak için 3 milyon dolar kaynak ayırdık. BAU Robotik Laboratuvarı gibi yatırımlar Türkiye’yi çekim merkezi haline getiriyor. Mühendislik, tıp, sağlık bilimleri, mimarlık gibi alanlarda yapılacak çalışmalar ile bir bilim ortamı yaratıyoruz” dedi.

Haberin Devamı