Gazete Vatan Logo

Türkiye'de bir ilk! 3D yazıcıyla...

3D yazıcıyla üretilen Şuppiluliuma'nın üç boyutlu heykelinin kopyası, Topkapı Sarayı Müze Mağazası'nda satışa sunuldu

Türkiye'de bir ilk! 3D yazıcıyla...

Topkapı Sarayı Müze Mağazası'nda, 3D yazıcıyla üretilen Şuppiluliuma'nın üç boyutlu heykel kopyası, satışa çıkarıldı.

Müzeler Haftası'nda başlatılan proje kapsamında, Türkiye'de ilk defa bir müze mağazasında, kültürel bir öğenin 3 boyutlu yazıcı ile kopyası yapıldı.

Çalışma için Hatay'daki Tell Tayinat höyüğünde yapılan kazılarda bulunan ve orijinali 1,5 metre yüksekliğinde olan Geç Hitit Dönemi'nde hüküm sürmüş Kral 2. Şuppiluliuma'nın heykeli seçildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve ören yerindeki mağazaları Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) adına işleten müze mağazası zinciri BKG ve infoTRON iş birliğiyle kopyalanan Şuppiluliuma heykelleri, Topkapı Sarayı Müzesi'nde satışa sunuldu.

Projenin tanıtımında konuşan BKG'nin bağlı olduğu Bilintur'un Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Hallik, yaşadıkları coğrafyanın sahip olduğu zenginliklerin nesilden nesile aktarılması için 6 yıldır çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Hallik, şunları kaydetti:

"Milletlerarası Müzeler Konseyi bu yıl Müzeler Günü'nde 'sürdürülebilir toplum için müze' temasıyla mesajını yayımladı. Bugün burada bu toprakların 3 bin 200 yıl önceki sahibinin anısına bulunduğumuzu söyleyebiliriz. Hatay Reyhanlı'da 2012'nin Temmuz ayında Tell Tayinat höyüğünde yapılan kazılarda bulunan ve orijinali 1,5 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 1,5 ton ağırlığında olan Geç Hitit Dönemi'nde hüküm süren Kral 2. Şuppiluliuma'nın heykeli, Hatay'daki müzede sergileniyor. Biz de infoTRON iş birliğiyle teknolojiyle kültürü bir araya getirecek bir etkinlik organize ettik. Kral 2. Şuppiluliuma'nın heykelini 3 boyutlu taranıp, ziyaretçilere sunuyoruz."

Haberin Devamı

infoTRON Üst Yöneticisi (CEO) Burak Pekcan da kültür alanında bir adım attıklarını ve tarih ile 3 boyutlu teknolojileri bir araya getirdiklerini ifade etti.

Topkapı Sarayı'nda başlatılan projenin Ankara ve İzmir'de devam edeceği belirtildi.

Konuşmaların ardından, 3 boyutlu tarama yöntemi basına tanıtıldı.