Gazete Vatan Logo

Türkiye'de bir ilk!

Ulaştırma Bakanlığı, üçüncü Boğaz köprüsünde radikal bir proje için kolları sıvadı...

Köprüye, trenlerin geçişi için raylı sistem eklenecek. İstanbul’da inşa edilecek üçüncü Boğaz köprüsü ihalesi için geri sayım başlarken Habertürk, Ulaştırma Bakanlığı’nın tasarımla ilgili modellerinin ayrıntılarına ulaştı. Ulaştırma Bakanlığı, Boğaz’a inşa edilecek üçüncü köprüde, Türkiye’de ilk olarak nitelendirilecek bir projeyi gündemine aldı. Köprü, karayolu taşıtları ile hızlı trenin geçişine uygun biçimde inşa edilecek. Bakanlık kaynakları, proje için iki seçenek üzerinde durulduğunu söyledi.

İşte seçenekler:

KÖPRÜ ÇİFT KATLI OLACAK

Boğaz’a inşa edilecek üçüncü köprü, tıpkı Japonya’daki Kansai Köprüsü gibi iki katlı olacak. Köprünün, üstünden otomobiller, altından trenler geçecek. (Japonya’da Osaka ile Pasifik Okyanusu doldurularak inşa edilen Kansai Havalimanı’nı birbirine bağlayan 4 kilometrelik köprü model olarak öne çıkıyor.)

5x2 ŞERİTLİ TEK KAT OLACAK

Köprü, tek kat olarak inşa edilecek. Otomobiller için 4x2 şeritli yol bulunacak. Hızlı tren için de gidiş-geliş hat inşa edilince rakam 5x2’ye çıkacak. Ulaştırma Bakanlığı, örneklerine Avrupa ve Japonya’da rastlanan bir köprü inşa edileceğini belirterek, “Türkiye’de ilk kez bir köprüden aynı anda hem otomobil hem demiryolu araçları geçecek” dedi.

MALİYET 250-300 MİLYON DOLAR ARTIYOR

Bakanlık kaynakları, demiryolları hattının proje maliyetini, 250-300 milyon dolar düzeyinde artıracağını hesapladı. Bu durumda projenin maliyeti 6 milyar 250 milyon dolara çıkıyor. Yetkililer, köprünün iki katlı olması halinde üst katın zemin kalınlığının 3 metre, tren hattını taşıyan zeminin kalınlığının da 4 kat olacağına işaret etti. Köprü, tek kat olması halinde kalınlık 4 metre olarak öngörülüyor. Dünyanın pek çok ülkesinden yatırımcıların projeye yakın ilgi duyduğunu anlatan yetkililer, “Başta Japonlar ve Çinliler olmak üzere değişik ülkelerden ilgi var. Fransızlar da İtalyanlar da proje ile ilgileniyor” diye konuştu.

ASMA KÖPRÜ OLACAK

Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, proje kapsamında inşa edilecek üçüncü boğaz köprüsünün temel özelliklerine ilişkin olarak da “Asma köprü olacak. 1275 metre açıklığı bulunacak. Yatırımcılara, aynen İzmit Körfez Geçiş Projesi’nde olduğu gibi trafik garantisi verilecek. Bu garanti devlete herhangi bir yük oluşturmayacak” dedi.

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, daha önce Habertürk’e yaptığı açıklamada, İstanbul’da üçüncü köprüye ihtiyaç olduğunu belirterek, “İstanbul’da yaşanan trafik ve mevcut köprülerdeki yük, bu ihtiyacı somut olarak ortaya koyuyor. Boğaziçi Köprüsü günlük 100 bin, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 150 bin araç geçecek kapasitede planlanmış. İstanbul Boğazı’ndaki trafik altyapımız teorik olarak 250 bin araç. Köprüler kapasitesinin yüzde 100’ünden fazla trafik taşıyor” demişti.

İŞTE GÜZERGÂH

- Üçüncü Boğaz köprüsünü de içine alan Kuzey Marmara Otoyol Projesi, Adapazarı-Akyazı kavşağından başlayacak, Adapazarı’nın kuzeyinden devam edecek.

- İzmit’in kuzeyinden, yeni inşa edilecek Gebze-İzmir otoyoluna bağlanacak.

- TEM otoyolunun kuzeyinden, Ömerli- Sultanbeyli bölgesine ulaşacak.

- Proje kapsamında inşa edilecek üçüncü köprüden Avrupa’ya geçecek. Hadımköy, Çatalca ve Silivri’yi izleyecek. TEM otoyolunun 4-5 kilometre kuzeyinden devam edecek. Kınalı üzerinden Tekirdağ’a bağlanacak.

Haberin Devamı