Gazete Vatan Logo

Türkiye'de alarm! Dünya böyle gördü

Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi karşıtı kitlesel protesto gösterilerinin ardından ordunun gerçekleştirdiği darbenin tüm dünyada yoğun tartışmalara neden olurken Türkiye’nin gelişmelerin karşısında takındığı tavrı üzerinde de duruluyor.

-GUARDİAN: “TÜRKİYE, DEĞERLİ BİR MÜTTEFİK KAYBETTİĞİ İÇİN MUTSUZ”-

İngiliz Guardian gazetesinin Ortadoğu editörü İan Black imzası ile yayımlanan “Mısır’ın devrimi ve diplomasi: Bir darbe ‘askeri bir müdahale’ olunca” başlıklı analizde Batı ve Müslüman ülkelerinin Mısır’da olup bitenlere tepkileri yansıtırken “İktidardaki İslamcı AK Parti’nin dev sokak protestolarıyla meydan okunduğu Türkiye ise, değerli bir müttefikin kaybettiği için açıkça mutsuz” yorumu yapıldı.

-NYT: TÜRKİYE’DEN SONRA MISIR'DA DA İSLAMCI PARTİLER GÜÇ PAYLAŞIMI KRİZİNE YAKALANDI"-

New York Times, Mısır’daki Müslüman Kardeşler’in düşüşünü “bir zamanlar durdurulamaz gibi gözüken siyasi İslamın ilerleyişini durduran bir dizi aksiliklerin en büyüğü” olarak nitelerken “Türkiye’de, Tunus’ta ve şimdi Mısır’da İslamcı partilerin hepsi muhalefetten iktidara geçerken, güç paylaşımı, kentsel planlama, kamu güvenliği gibi yönetmenin laik uygulamalar konusunda krizlere yakalandı” görüşünü de öne sürdü.
Bu arada, New York Times yazarı David Brooks, “Darbeyi Savunurken” başlıklı yorumunda “Mısır, Türkiye, İran, Gazze ve başka yerlerde radikal İslamcıların modern bir hükümeti yönetemediği belli oldu” iddiasını ne sürdü.

-WPOST YAZARI FAREED ZAKARİA: “DARBE BAŞARILI OLURSA TÜRKİYE’DEKİ 1997’YE BENZEYEBİLİR”-

Washington Post’un tanınmış yazarlarından Fareed Zakaria ise, Mısır’da Çarşamba günü meydana gelen gelişmelerin Mısırlıların askeri diktatörlük ile liberal olmayan bir demokrasi arasındaki tercih ile karşı karşıya kalmaya devam ettiklerini savundu. Mısır ordusunun darbeyi bir “yumuşak darbe” olarak sunduğuna dikkat çeken Zakaria “Başarılı olursa Türk ordusunun 1997’de İslamcı bir hükümeti iktidardan uzaklaştırması gibi olabilir. Başarısız ise, 10 yıllık bir şiddet dönemi getiren 1992 yılındaki Cezayir darbesine benzeyebilir” diye yazdı.

-LATİMES: “TÜRKİYE’DE ALARM”-

ABD’nin büyük gazetelerinden Los Angeles Times, “İslam ve demokrasi karışımının Müslüman dünyası için model gösterilen ve Mursi ile bağlar tesis eden Türkiye, iktidardan uzaklaştırılmasına alarmla tepki verdi” derken Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Mursi’nin darbeyle devrilmesinin “kabul edilemez” olduğu sözlerine de dikkat çekti.

-VOA: “ORDUYU SERT ELEŞTİREN TÜRKİYE’NİN TEPKİSİ AB’DEN FARKLI”-

Ankara’nın Mısır’daki darbeye yönelttiği sert eleştirileri de yansıtan Amerika’nın Sesi (VOA), İngilizce yayınında “Türkiye, Mursi’nin devrilmesinin ‘kabul edilemez’ olduğunu söyleyerek Mısır ordusuna çok sert eleştiriler yöneltti ve askeri bir darbe olup olmadığı yönünde tekrarlanın sorulara yanıt vermekten kaçınan muhtemel Avrupa Birliği ortakları belirgin bir fark oluşturdu” dedi. Haberde “Türkiye’nin geçmişinde askeri darbeler oldu ve haftalarca şiddetli protestolarla karşı karşıya kalan, İslami kökleri olan bir hükümet tarafından yönetiliyor” ifadeleri de kullanıldı.

-DWELLE: “TÜRKİYE’DE SİYASÎ PARTİLER DARBEYE KARŞI BİRLEŞTİ”-

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle de “Türkiye’de siyasî partiler darbeye karşı birleşti. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Mısır’daki darbeyi ortak bildiriyle kınadı” dedi.
“Mısır'da demokratik yollardan seçilmiş ilk cumhurbaşkanının ordu tarafından devrilmesi Türkiye'de tepkilere neden oldu” değerlendirmesinde bulunan DWelle, Dışişleri Bakanı
Ahmet Davutoğlu’nun, Mısır'daki son gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamaları da yansıttı.

-ABC: “AKP DE, EN BÜYÜK PROTESTO DALGASIYLA KARŞI KARŞIYA KALMIŞTI”

İspanya’nın önde gelen gazetelerinden ABC “İslamcı ve laik Türkler Mısır’daki darbeyi kınadı” başlıklı haberinde Türkiye’de gerek iktidardan gerek muhalefetten gelen eleştirilire yansıttıktan sonra “İç politika” ara başlığı altında şu savlara yer verdi:
“Bu sözleri, iç politika olarak okunabilir çünkü AKP hükümeti de son haftalarda iktidara gelmesinden bu yana en büyük protesto dalgası ile karşı karşıya kalmıştı. AKP de, demokratik olarak seçilmiş hükümetinin meşruluğunda ve protestoların yurt dışında yönetilen bir komplonun bir parçası olduğunda ısrar etmişti.”

-LE FİGARO: “DAVUTOĞLU KABUL EDİLEMEZ BULDU”-

Fransız muhafazakâr gazetesi Le Figaro ise, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Mursi’nin görevinden alınmasını “kabul edilemez” olarak nitelemesini duyurdu, “Davutoğlu askeri darbeyi kınadı” diye yazdı.

-ARUTZSHEVA: “TÜRKİYE’DE ENDER RASTLANAN BİR BİRLİK GÖSTERİSİ”-

İsrailli Arutzsheva sitesi de, “Ender rastlanan bir birlik gösterisi ile Türkiye’nin iktidardaki AK Parti ve muhalefeti Cumhuriyet Halk Partisi, Mısır’ın Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesini kınadı” dedi.

Haberin Devamı