Gazete Vatan Logo

Türkiye’de 7.5 milyon kronik böbrek hastası var!

Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Türkiye’de kronik böbrek hastası sayısının 7.5 milyona ulaştığını söyleyerek "Yani her 6-7 erişkinden birinin böbrek hastası olduğu anlamına geliyor" dedi.

Türkiye’de 7.5 milyon kronik böbrek hastası var!

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gültekin Süleymanlar, kronik böbrek hastalığının salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Tüm dünyada erişkinlerin yaklaşık yüzde 10’unda böbrek hastalığı bulunduğunun tahmin edildiğini belirten Prof. Dr. Süleymanlar, "Ülkemiz de dahil dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan çalışmalar, hastalığın farkındalığının yüzde 10’un altında olduğunu gösteriyor. Bu nedenle hastalık sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerliyor" diye konuştu.

74 BİN DİYALİZ UYGULANAN VE NAKİL OLAN HASTA VAR

Halen dünyada 2 milyonu aşkın kişinin diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile yaşamını sürdürdüğünü, yıllık yüzde 6-8’lik artış oranı ile gelecekteki 10 yıl içinde bu sayının iki katına çıkması ve toplam tedavi maliyetinin 1.5 trilyon doları aşmasının beklendiğini söyleyen Prof.Dr. Gültekin Süleymanlar, "Bu şekilde, yakın gelecekte gelişmiş ülkelerin sağlık bütçelerini ciddi olarak zorlayan, daha düşük gelir düzeyine sahip ülkelerde ise altından kalkılması mümkün olmayan bir ekonomik yük ortaya çıkacak. Türk Nefroloji Derneği Kayıt Sistemi son verilerine göre ülkemizde diyaliz uygulanan veya böbrek nakli yapılmış 74 binin üzerinde hasta var" dedi.

Haberin Devamı

EN UYGUN TEDAVİ BÖBREK NAKLİ

Günümüzde böbrek naklinin, son dönem böbrek yetmezliğinin tedavisindeki en etkin tedavi yöntemi olduğunu aktaran Prof.Dr. Süleymanlar, hasta yaşam süresini uzatan, yaşam kalitesini en üst düzeyde tutan, iş gücü kaybını azaltan ve uzun vadede maliyeti daha düşük olan bir replasman (yerine koyma) tedavisi olduğunu kaydetti.