Gazete Vatan Logo

Türkiye’de 224 bin Suriyeli bebek doğdu

İç savaşın başladığı 2011’den itibaren Türkiye’ye göç eden Suriyelilerin toplam 75 aylık sürede en az 224 bin 750 çocuğunun dünyaya geldiği tespit edildi

Türkiye’de 224 bin Suriyeli bebek doğdu

Türkiye’nin güneyindeki komşusu Suriye’de rejim karşıtları 2011 yılı Mart ayında sokak gösterilerine başladı. Gösterilere yönelik sert müdahale sonrası kurulan Özgür Suriye Ordusu, rejime karşı savaşmaya başladı. Çatışmaların yoğunlaşmasının ardından tedirginlik yaşayan siviller ise komşu ülkelere kaçmaya başladı. Suriyelilerin büyük bölümü Türkiye’ye yöneldi. Geçen süre içerisinde gelenlerin sayısı 3 milyona ulaştı.

Suriyelilerin göç dalgasının ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Kilis, Mardin, Adana, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Osmaniye’de 24 çadır ve konteyner kent kuruldu ve sığınmacılar bu kamplara yerleştirildi. Kamplara yerleşenlerin yanı sıra kendi imkanlarıyla çoğunluğu sınır kentleri olmak üzere Türkiye’nin farklı şehirlerine yerleşen sığınmacılara da yardım eli uzatıldı.

242 bini kamplarda

Suriyeliler; kendilerini güvende hissettikleri Türkiye’de geçirdikleri 6 yıl 3 aylık süreçte, yeni yaşamlarına da adapte oldu. 75 aylık süreçte AFAD verilerine göre 224 bin 750 çocuk Türkiye’de dünyaya geldi. Yeni yaşamlarına ‘merhaba’ diyen Suriyeli bebeklerin de tüm doğum ve tedavi hizmetleri de yine Türkiye tarafından karşılandı.

Haberin Devamı

Türkiye’deki 10 kentte kurulu olan 24 kampta ise AFAD verilerine göre şu anda 242 bin 771 Suriyeli barınıyor. AFAD verilerine göre Suriyeli sığınmacıların yarısı ise Gaziantep ve Şanlıurfa’da kurulu toplam 10 kampta barınıyor. Şanlıurfa’daki 5 kampta 98 bin 988, Gaziantep’teki 5 kampta ise 37 bin 803 Suriyeli yaşamını sürdürüyor.

508 bin çocuğa eğitim

Türkiye, savaştan kaçan Suriyeli çocukların eğitimlerinden mahrum kalmaması için de çalışmalar yürütüyor. AFAD verilerine göre, 80 bin 742’si kamplarda olmak üzere 508 bin 846 çocuğun anaokulundan lise son sınıfa kadar eğitime devamı sağlandı. Bunun yanı sıra AFAD’ın barınma merkezlerinde düzenlenen çeşitli mesleki kurslara da 225 bin Suriyeli katıldı.

25 milyar dolar yardım

AFAD verilerine göre Türkiye, Suriyeli sığınmacıların yaralarının sarılması ve yeniden hayata tutunmaları için şu ana kadar 25 milyar doları aşkın para harcadı. Türkiye’nin yaptığı fedakarlığa karşın şu ana kadar uluslararası toplumdan gelen destek ise 526 milyon dolar ile sınırlı kaldı. Öte yandan ülkelerinde ihtiyaç sahibi olan Suriyeli siviller için de Türkiye, bugüne kadar sınır ötesine 31 bin araçlık insani yardım ulaştırdı.

Haberin Devamı