Gazete Vatan Logo

Türkiye’de 100 yılda 10 bin 100 deprem oldu

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Balıkesir’de uyardı: Nasıl tren yoluna yatak serilip yatılmazsa, kırık kuşakların üzerine de yapı yapılmaz...

BALIKESİR’in Karesi İlçesi’nde düzenlenen ’Sallanacak vakit yok, harekete geç’ adlı deprem seminerinde, deprem gerçeği ile birlikte yapılaşmadaki yanlışlara dikkat çekildi. Seminerde konuşan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Dünya üzerinde 2 milyar yıldır depremlerin olduğunu, son 100 yılda Türkiye’de 10 bin 100 deprem meydana geldiğini söyledi.

‘150 bin ceset torbası’

Balıkesir’de Karesi Belediyesi’nin düzenlediği seminer, Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın katılımıyla Karesi AVM toplantı salonunda yapıldı. Seminere meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile mahalle muhtarları katıldı. Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Deprem hayatın gerçeği. Deprem riski yüksek ilimizde güvenli yaşam bilincinin artmasını amaçlıyoruz” dedi. Afet ve Acil Durum İl Müdürü Bekir Bahar da Balıkesir’de geçtiğimiz günlerde meydana gelen 30’dan fazla deprem sonrası dedikodular çıkarıldığını söylerken, “Balıkesir’de 7.5 büyüklüğünde deprem olacağı, 150 bin ceset torbası geldiği söylendi. Böyle bir şey kesinlikle yok” dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ahmet Ercan da, dünyada 2 milyar yıldır depremlerin olduğunu, son 100 yılda Türkiye’de 10 bin 100 deprem meydana geldiğini söyledi. Balıkesir’in de birinci derece deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan Ercan, “Birçok jeotermal kaynağa sahip Balıkesir’de, ‘deprem olmaz’ demek gerçeği söylememek anlamına gelir. Tabii ki olacak. Ama biz de hazırlıklı olacağız. Siz hiç tren yolunun üstüne yatak serip yatan bir insan gördünüz mü? Madem ki oradan bir tren geçecek, orada yatmazsınız. Sizi biçer. Biçerse suç trenin değil, sizindir. O zaman kırık kuşakların üzerinde yapılaşma yapar, o yapılar da yıkılırsa suç yaradanın değil, sizindir. Allah verdi, Allah aldı masalı değildir. Sen kendi kendine kıydın demektir. Bu nedenle bilimselliğe önem vermeliyiz. Depremde de bize yol gösterecek olan bilim ve fendir” dedi.

Ovada az katlı bina yapın

Balıkesir, Sındırgı ve Gönen kırıklarına dikkat çeken Prof. Ercan, Balıkesir’deki altı dükkan, üstü ev olan bazı binaların fotoğraflarını göstererek “Bu fırsatçılıktır. Fırsatçılığın sonu da tabuttur. Yarın çok geç olabilir. Oynak yerde, sulak yerde, gevşek yerde yapılaşma yapmayacaksınız. Balıkesir’deki birçok binanın yıkılması gerekiyor. Karesi ovasında az katlı, dağında çok katlı binalar yapmalıyız” dedi.

Haberin Devamı