Gazete Vatan Logo

Türkiye Belediyeler Birliği Toplantısı sona erdi

Nevşehir'de yapılan, Türkiye Belediyeler Birliği'nin Birlik ve Dayanışma toplantısı, 'Türkiye'de İmar Sorunları ve Çözüm Yolları' konusunda verilen seminerin ardından sonra erdi

Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen `Türkiye'de İmar Sorunları ve Çözüm Yolları' seminerinde, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim görevlisi M.Cemal İşleyici, belediye başkanlarının kaçak ve ruhsatsız yapıların yıkımı konusunda etkin çalışma göstermeleri gerektirdiğini söyledi. Belediye meclislerinin kendi mücavir alanları içinde her türlü imar planı değişikliği yapmalarının yasal bir hak olduğunu dile getiren öğretim görevlisi İşleyici, belediye mücavir alanı dışında da bu hakkın İl Genel Meclislerinde olduğunu anımsattı.

KAÇAK BİNALARIN YIKIM YETKİSİ BELEDİYELERDE
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim görevlisi M. Cemal İşleyici, kaçak ve ruhsatsız binaların yıkımı konusunda, yasa koyucunun tüm yetkiyi belediye başkanlarına verdiğini, imar planlarına aykırı şekilde kaçak ve ruhsatsız binaların yıkımının gerektiğini söyledi. İşleyici, şunları söyledi:

"Kaçak ve ruhsatsız binalar konusunda amansız mücadele içinde olunması gerekiyor. Zaman zaman yerel mahkemeler, kaçak ve ruhsatsız binaların yıkımının belediye meclis kararı olmaksızın yıkılamayacağı ve bu kapsamda da yıkımın durdurulması yönünde karar alıyorlar. Lütfen mahkeme başkanlarını siz değerli başkanlarımız ziyaret etsinler ve onlara 775 sayılı yasanın 18. maddesini hatırlatsınlar. Gecekonduların yapımının önlenmesine yönelik yasanın 18. maddesinde içerisinde iskan edilen veya edilmeyen her türlü kaçak ve ruhsatsız yapının yıkımında belediye başkanları tam yetkilidirler. Yeter ki, kaçak ve ruhsatsız bina ihbarı gelsin ve araştırmalarda da belirtilen yapının bu tarzda yapı olduğu ortaya çıksın. Sonrasında teknik ekiple yapılacak mülkiyet durumu tahkiki ile birlikte yıkımı yapabilirsiniz. Gerçekte önemli olan kaçak ve ruhsatsız binaların yapım aşamasında engellenmesidir.Hem böylelikle insanların bu yapılar için harcadığı paralar heba olmaz."

BÖLGEYİ GEZDİLER
Toplantının ardından, Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, Osmaniye Belediye Başkanı Davut Çuhadar, Adıyaman Belediye Başkanı Muhammed Necip Büyükaslan, Adıyaman Akıncılar Belediye Başkanı İsmet Çetinkaya, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'i ziyaretz etti. Belediye tarafından yapılan çalışmaları anlatan Ünver, daha sonra konuklara çeşitli hediyeler verdi. Daha sonra, dünyanın ilk yer altı kent yaşamının en önemli merkezlerinden biri olan Kaymaklı beldesindeki yer altı şehrini misafirlerine gezdiren Başkan Ünver, gezi sonrasında Avanos yolu üzerindeki 26 farklı cinsten oluşan Nevşehir taşının çıkartıldığı bir taş ocağını da misafirlerine gezdirdi. Taşın yapıda ortaya koyduğu sağlamlığı ve göz zevkinin oldukça önemli olduğunu belirten Ünver, meslektaşlarına bundan sonraki yapılacak binalarda Nevşehir taşı kullanmalarını önerdi.

BAŞKANLAR BARIŞ YOLUNDA
Toplantı sonrası bir başka grup belediye başkanı da Avanos Yolu üzerindeki Barış Yolu'nu Neveşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ile birlikte gezdi. Bazı belediye başkanları Avanos çanak atölyelerini gezerken, bazıları da Ürgüp ve Derinkuyu ilçesindeki tarihi ve turistik merkezleri ziyaret etti.

Haberin Devamı