Gazete Vatan Logo

Türkiye ABD'yi uyardı

Dışişleri Bakanlığı, Perşembe günü ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde ele alınacak “Ermeni soykırımı” tasarısı konusunda Kongre’yi uyardı.

Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde Perşembe günü görüşülecek “soykırım” tasarısının Türk-Amerikan ilişkilerine ve Ermenistan’la yürütülen normalleşme sürecine zarar vereceğini söyledi. “Asılsız soykırım iddialarına destek veren H.Res.252 sayılı karar tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin 4 Mart tarihli gündemine alınmasını esefle karşıladıklarını” belirten açıklamada, bunu muhtelif düzeylerde ve makamlarda bulunan ABD’li yetkililere bildirdiklerinin altını çizdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere zarar verecek ve Türkiye - Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi yönündeki çabaları sekteye uğratacak söz konusu tasarıyı reddetmesini bekliyoruz” denildi. Açıklamada “Dış İlişkiler Komitesi üyelerinin, tasarının kabulünün Türkiye-ABD ilişkileri ile Güney Kafkasya’daki barış ve istikrar çabalarına vereceği zararın bilincinde olduklarına ve bu bağlamda sorumluluk duygusuyla hareket edeceklerine inanmak istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Meclis’ten İki heyet ABD’de

TBMM’den iki ayrı heyet, perşembe günü Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinde görüşülmesi öngörülen, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarı öncesinde Washington’a gitti. AKP’li Diş İlişkiler Komisyonu Başkanı Murat Mercan’ın başkanlık ettiği heyette, MHP’den Mithat Melen, CHP’den Şükrü Elekdağ, AKP’den Abdullah Çalışkan ve Şaban Dişli, AKP’li Suat Kınıklıoğlu’nun başkanlık ettiği heyette de, ise Nursuna Memecan ve Cüneyt Yüksel bulunuyor.

Haberin Devamı