Gazete Vatan Logo

Türkiye 33 günde 83 kez sallandı!

Dünya genelinde bir ay içinde ortalama 1-2 kayda değer deprem olurken, nisan ayında bu ortalamanın üstüne çıkıldı ve 13 büyük deprem oldu. Nisanda en düşüğü 6.6 en büyüğü 8.2 olan 13 büyük deprem yaşandı. Aynı dönemde Türkiye’de ise 83 deprem meydana geldi.

Habertürk'ten Şükran Özçakmak'ın haberine göre,her gün dünyanın farklı bölgelerinde en az saatte bir hissedilmeyecek büyüklükte; sadece cihazların kayda geçirdiği depremler oluyor. Normal şartlarda dünyada bir ay içinde ortalama 1 veya 2 kayda değer, hasar verecek boyutta, 6.5 ve üstü büyüklüğünde deprem meydana geliyor. Ancak, nisan ayı bu ortalamanın çok üzerine çıktı; geçen ay bu ölçütte 13 depremyaşandı. Pasifik Tsunami AlarmMerkezi’nin verilerine göre bunların beşi 7.8 ve üstü büyüklükte depremlerdi.

ŞİLİ 8.2 İLE SARSILDI

İstatistikler, dünyanın bu yılın ocak ayı ila nisan ayı arasında “sismik hareketler” açısından sakin olduğuna ancak 1 Nisan’da Şili’yi sarsan 8.2 büyüklüğündeki depremle hareketliliğin arttığına işaret ediyor. O tarihten bu yana başta Solomon Adaları olmak üzere Güney Pasifik’te yoğun bir hareketlilik yaşandı.

Solomon Adaları açıklarında 13 Nisan’da 7.6 ve saatler sonra 7.5 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Yine Pasifik Tsunami Alarm Merkezi’nin verilerine göre 11 Nisan’da Nikaragua’da yaşanan 6.6’lık, 18 Nisan’da Meksika’yı sarsan 7.2’lik depremler de nisan ayı depremlerinin “sarsıcı” olanları arasında yer aldı.

ABD’li jeologlar ise hidrolik kırılmaların neden olduğu baskıların sismik hareketlerle birleşmesinin domino etkisi yaratmasının üst üste bu kadar çok depreme sebep olabileceğini savundu.

Türkiye 33 günde 83 kez sallandı


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) raporuna göre ise 1 Nisan- 3Mayıs 2014 tarihleri arasında Türkiye 83 kez sarsıldı. En büyüğü 4 Nisan’da 5. 2 olan depremlerin 16’sının büyüklüğü 4-5 arasında, 66’sı ise 3-4 arasında yaşandı. En son depremise dün Antalya’nın Fethiye İlçesi açıklarında Akdeniz’de 4.1 büyüklüğünde oldu.

Yerin 25.7 kilometre derinliğindemeydana gelen deprem, fazla hissedilmedi. Küçük küçük de olsa Türkiye’yi sallayan depremciklerin yoğunluğunu değerlendiren Jeofizik Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Şu anda olağanüstü bir durum yok. Tam aksine dingin bir dönem geçiriyoruz." dedi.

DEPREMLERİN BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE NELER HİSSEDİLİR?

1 ve 2 büyüklüğünde deprem: İnsanlar hissetmez cihazlar kaydeder.
3 büyüklüğünde deprem: Kapalı mekandaki insan, evinin önünden kamyon geçmesi gibi çok küçük sarsıntılar hisseder.
4 büyüklüğünde deprem: Eşyalar yerinden oynar, zayıf binalar hasar görür.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve büyük hasara neden olur, duvar ve bacalar yıkılır.
7 büyüklüğünde deprem: Binalarda büyük hasara neden olur. Yollar ve toprakta çatlaklar, toprak kaymaları olur.
8 büyüklüğünde deprem: Her şeyi yok edip yıkar, Tsunami olur.

Haberin Devamı