Gazete Vatan Logo

Türkiye, batıya büyük fark attı

Kadınların işgücüne katılımında sorun yaşayan Türkiye üst düzey kadın yönetici klasmanında ise zirvede yer aldı. Dünya Ekonomi Forumu tarafından bir raporda Türk özel sektöründe üst düzey yönetici olarak çalışan kadınların çokluğu ile Türkiye’nin Finlandiya’nın ardından ikinci olduğu tespiti yapıldı.

Türkiye’nin, üst düzey yönetici pozisyonundaki kadın oranı açısından, 34 ülke arasında 2. sırada yer aldığı tespiti yapıldı. Türkiye İşveren Sendikası’nın (TİSK) Dünya Ekonomi Forumu tarafından yayınlanan ve çeşitli ülkelerde özel sektörde çalışan kadınların durumunu ekonomik katılım ve fırsatlar açısından değerlendiren “İş Dünyasında Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2010 Raporu”na ilişkin yaptığı açıklamaya göre, “üst düzey yönetici pozisyonundaki kadın oranında Türk özel sektörü, gelişmiş ülkelere fark atıyor.”

Açıklamadaki bilgilere göre, OECD’ye üye 30 ülkenin yanısıra Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya’dan seçilen en büyük 100 işletme arasından toplam 3 bin 400 işletmeye gönderilen anketler sonucunda, “kritik kütle ve en büyük 20 ekonomiden gelen veriler” derlendi.

Ankete göre, üst düzey yönetici (CEO) pozisyonundaki kadın oranında dünya ortalaması yüzde 5’in biraz altında iken, Türkiye’de aynı oran yüzde 12 düzeyinde. Türkiye, yüzde 12 oranı ile ikinci sırada bulunurken, yüzde 13 kadın üst düzey yönetici oranı ile Finlandiya ilk sırada yer aldı. Rapordaki verilere göre, ABD, Belçika, Fransa, İngiltere, Hollanda, Kanada ve İsviçre gibi ülkelerde en büyük 100 şirkette kadın üst düzey yöneticinin bulunmaması dikkati çekiyor. Açıklamaya göre, TİSK’e üye işletmelerde görev yapan yöneticiler içinde kadınların ağırlığını ve rolünü belirlemek amacıyla Eylül 2009’da 111 büyük sanayi işletmesi kapsamında yapılan “TİSK Kadın Yöneticiler Anketi”nde, genel müdür, koordinatör, CEO düzeyindeki kadınların oranı yüzde 27,9 olarak belirlendi. Bu oranın, Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’de yüzde 26 olan kadın istihdam oranına karşın, “kadın üst düzey yönetici” oranının çok yüksek çıkmasının kültürel faktörlere bağlanabileceği kaydedildi.

Türkiye’de kadınlar iş hayatında ön planda

- Vodafone Türkiye: Serpil Timuray (CEO) n Pepsi: Ümran Beba (Asya Pasifik Bölge Başkanı) n Coca-Cola Türkiye: Galya Molinas (Genel Müdür) n Şekerbank: Meriç Uluşahin n Visa Türkiye: Berna Ülgen

- VOB: Işınsu Kestelli (Yönetim Kurulu Başkanı) n Beymen: Elif Çapçı (Genel Müdür) n Alfa Romeo Türkiye: Arzu Çolakoğlu (Genel Müdür) n Stefanel Türkiye: Füsun Çevikel Kuran (Genel Müdür)

- Marks&Spencer Türkiye: Oya Şener

- Benetton Türkiye: Zeynep Selgur

İlk 100 şirketinde kadın yönetici oranı en yüksek olan ülke Finlandiya

Ülkeler Kadın CEO

Oranı-yüzde

Finlandiya 13

Türkiye 12

Norveç 12

Brezilya 11

İtalya 11

İspanya 9

Almanya 6

Avusturya 4

Japonya 4

ABD 0

Haberin Devamı