Gazete Vatan Logo

Turkcell dünyaya sağlıkla açılacak

Dijital ihracat için kolları sıvayan Turkcell, öncelikli sektör olarak sağlığı seçti. Şehir hastaneleri için geliştirdiği sistemleri ve tecrübesini dünyaya satacak olan Turkcell, milyar dolarlık projelerin altyapı işlerine bu alandan girmeyi hedefliyor.

Turkcell dünyaya  sağlıkla açılacak

Dijital dünyanın iletişim faaliyetlerini değiştirmesiyle birlikte telekom operatörleri de iş alanlarını daha fazla gelir sağlayacağı alanlara doğru çeviriyor. Kendisini dünyanın en önemli dijital operatörlerinden biri olarak tanımlayıp bundan sonraki yol haritasını dünyaya yazılım ve dijital ürün ihraç etmek olarak belirleyen Turkcell, bu konudaki bayrak taşıyıcı alanını sağlık olarak belirlediğini açıkladı.

Dünyada akıllı şehirlerin hızla yaygınlaştığını ve Turkcell’in de kendisine bu bölgeleri stratejik hedef pazar olarak seçtiğini söyleyen Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, “Biz dijital ürün ve servislerimizi dünyaya satmak için yola çıktık. Sağlık da bunun için çok stratejik bir alan. Dünyada gelişmekte olan ülkelerde hiç teknoloji ile tanışmamış insanların teknoloji ile ilk tanıştıkları alanlar akıllı hastaneler. Bu binalara günle 10 binlerce kişi geliyor ve sizin yazılımlarınızı kullanıyor. Bu alanda dünya devleri ile rekabet edeceğiz. Milyar dolarlık projelere sadece bir yazılımla sahip olabiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Amiral gemisi olacak

IBM ve Oracle gibi teknoloji devlerinin yakın coğrafyadaki hizmetleri için artık Turkcell’in veri merkezlerini kullanmaya başladığını belirten Erkan, “Yeni girdiğimiz pazarlarda sağlık alanında yatırımlara odaklanacağız. Bu bizim amiral gemimiz olacak. Daha sonra eğitim ve enerji ile buralarda yayılacağız. Çünkü sağlık tüm sektörleri peşinden sürüklüyor. Dünyada akıllı kentlerde ilk yatırımlar sağlık merkezlerinde başlıyor” ifadelerini kullandı.

Bunun için Doğu Avrupa, Ortadoğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika’da ciddi bir pazar araştırması yaptıklarını ve çıkardıkları projeksiyon sonucunda bu bölgelerin sağlık alanındaki dönüşümünde öncü rol oynamaya karar verdiklerini belirten Erkan, şöyle devam etti: “Turkcell olarak 1.000 Ar-Ge mühendisimiz sürekli yazılım üzerinde çalışıyor. Türkiye’de 4 şehir hastanesinin yazılım ve altyapısını biz oluşturduk.

40 kişilik özel ekibimizin Adana Şehir Hastanesi başta olmak üzere geliştirdiği sistem entegrasyonları dünya standartlarının üzerine çıktı. Bunları dünyaca ünlü zincir hastanelerde uygulayacağız.”

Haberin Devamı

Bebekler izleniyor

Turkcell’in sağlık alanında geliştirdiği yazılım ve sistem entegrasyonlarını uygulamaya aldığı son proje Adana Şehir Hastanesi. Daha önce Yozgat ve Eskişehir’deki şehir hastanelerinde başarıyla uygulanan yerli HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) dev hastanelerde işleyişi hızlandırıyor. Son dönemde gündeme gelen bebek karışması da RFID teknolojisiyle imkansız hale geliyor. Bebekler doğumdan sonra 24 saat izleniyor.