Gazete Vatan Logo

Turkcell’de ortaklık yapısı iyice karıştı

Rus Alfa 823 milyon dolarlık hisseyi 90 milyon dolara sattı
New York Federal Mahkemesi’nin “payını yüzde 5’in altına indir” kararının ardından Rus Alfa, Turkcell’de sahip olduğu hisselerin yüzde 8.2’lik kısmını 90.2 milyon dolara Kazak Visor Grup ve Rus Oligark Alexander Mamut’un sahibi olduğu Henri Services’e sattı

Rus Alfa Grubu, Turkcell’de dolaylı olarak sahip olduğu yüzde13.22 oranındaki hisselerin yüzde 8.2’lik kısmını Kazak Visor Grup’un iştiraki Nadash International ile Rus oligark Alexander Mamut’un sahibi olduğu Henri Services’e sattı. Bu satış sonrasında Alfa’nın Turkcell İletişim’deki payı yüzde 4.99’a inecek.

Rus dolar milyarderi Mikhail Fridman’ın şirketi Alfa Grubu’ndan dün yapılan açıklamada, “İştirakimiz olan Alfa Finance Holdings, Alfa Telecom Turkey Limited’deki (ATTL) yüzde 62.2 oranındaki hissesinin Nadash International ile Alexander Mamut’un sahibi olduğu Henri Services Limited (HSL) şirketine 90.2 milyon dolar karşılığındaki satışına ilişkin işlemleri 17 Mart 2009 tarihinde tamamladı” denildi. Satılan yüzde 8.2’lik payın Turkcell hisselerinin kapanış rakamına göre değeri 823 milyon seviyesinde.

Yönetime üye atayacak

Söz konusu işlemler sonucunda, Nadash ve HSL, Turkcell İletişim’in hissedarları olarak Alfa Finance ve ATTL yanında yer alacak. Yeni bir hissedarlar sözleşmesi uyarınca Nadash ve HSL, ATTL’nin yönetim kuruluna bağımsız olarak üye atama yetkisine sahip olmanın yanında Turkcell’in Yönetim Kurulu’na birlikte bir üye atama yetkisine de sahip olacak.

Yapılan açıklamada, söz konusu hisse satışının New York Federal Mahkemesi’nin Turkcell’de yüzde 37.08’lik paya sahip Norveçli TeliaSonera’nın iştiraki Telenor tarafından Altimo’ya bağlı bir kuruluş olan Storm LLC’ye karşı açtığı tahkim davasında 2007 yılında verilen bir kararı Kasım 2008’de onaması sonucu gerçekleştiği belirtildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Telenor ve Storm, Ukrayna’nın en büyük cep telefonu operatörü Kyivstar’ın hissedarlar sözleşmesinde yer alan iki taraftır. Yukarıda anılan kararında mahkeme, tahkimde verilen kararın Alfa Finance’in Turkcell’de yüzde 5’in üzerinde yer alan hisselerinden Telenor ile Storm arasındaki Kyivstar Hissedarlar Sözleşmesindeki rekabet etmemeye ilişkin madde uyarınca vazgeçmesini gerektirdiğine açık biçimde hükmetmiştir.”

‘Ciddi iskontoyla sattık’

Alfa’nın telekom sektöründeki faaliyetlerini topladığı Altimo’nun Kıdemli Başkan Yardımcısı Kirill Babaev konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Global koşullarda mahkeme kararıyla Turkcell’deki hissemizi yüzde 5’in altına indirmek zorunda kalmamız, bunun için çok kısa bir zamanımızın kalmış olması, alıcı bulmaktaki zorluklar ve alıcıların Çukurova’yla Alfa arasındaki davalardan rahatsızlığı nedeniyle bu kadar ciddi bir iskonta yapmak zorunda kaldık. Turkcell’den çıkmıyor, şirketin hissedarı olarak varlığımızı sürdürüyoruz. Bununla birlikte, New York Mahkemesi’nin de artık benimsediği Telenor’un sözleşmede yer alan rekabet etmeme maddesi yorumuna katılmasak da Telenor ile aramızdaki mahkemeye taşınmış anlaşmazlığın sona ermesini dört gözle bekliyoruz” dedi.

Gel de çık işin içinden!

ALFA’nın hisse satışı sonrasında Turkcell’in ortaklık yapısı iyice karıştı. Turkcell İletişim’in yüzde 51’i Turkcell Holding’e ait. Turkcell Holding’in yüzde 52.91’i Çukurova Telecom Holdings’in yüzde 47.09’u da TeliaSonera’nın. Çukurova Telecom Holding’te ise Çukurova Grubu’nun yüzde 51, Alfa’nın yüzde 49 payı var. Alfa, Çukurova Telecom’daki yüzde 41’lik payı nedeniyle Turkcell İletişim’in yüzde 13.22’sine sahip bulunuyordu. Alfa dün de kalan hisselerinin yüzde 8.2lik kısmını sattı. Turkcell’de halka açık dışındaki hisseler, Çukurova, TeliaSonera, Alfa, Visor, Mamut, Murat Vargı arasında dağıldı.

Yeltsin’in aile bankacısı para aklamadan yargılandı

* Forbes listesine 962’nci sıradan giren Rus finans uzmanı Alexander Mamut, 1.2 milyar dolarlık bir servete sahip. 47 yaşındaki oligark, servetini “kendisi yaratmış”. Yeltsin’in aile bankacısı olarak tanınan Mamut’un isminin duyulması ise 1990’lı yılların sonunda Bank of New York’ta para aklama skandalı ile oldu. Bu suçlamadan ceza almayan Mamut, daha sonra sırasıyla milyarder Andrey Melnichenko’nun bankası MDM-Bank’ı ve Troika-Dialog yatırım bankasını yönetti. Son yıllarda portföy yatırımcısı olarak kariyerini sürdüren Mamut, 2007 yılında popüler Amerikan blog sitesi LiveJournal.com’u ve Rusya merkezli birkaç yayınevini satın aldı.

Haberin Devamı