Gazete Vatan Logo

Turkcell'de köşa kapmaca

Mevcut yönetimi 3 yıl daha devam edecek, olağanüstü kurul gündemde değil

Turkcell’de yönetim kurulunda ağırlığı ele geçirme oyunu satranca dönüşürken TeliaSonera CEO’su Lars Nyberg, Turkcell için Alfa ile ortak hareket etme konusunda temelde değişiklik olmadığını açıkladı. Bu arada Turkcell genel kurulunun Sanayi Bakanlığı eliyle uzun süre toplanmayabileceği iddiası ortaya atıldı

Turkcell’de 3 ortak arasındaki köşe kapmaca oyunu yeni bir sürece girdi. Geçen hafta Sanayi Bakanlığı komiserlerinin trafiği bahane ederek genel kurula yetişememesi yüzünden genel kurul iptal edilirken, Turkcell’in iki ortağı TeliaSonera ve Alfa, genel kurulun bir an önce tekrar toplanması için harekete geçti. Buna karşılık Turkcell’de Türk ortak Karamehmet’in işine yarayacak biçimde Sanayi Bakanlığı’nın yeni bir hamle yapabileceği konuşuluyor.
İddiaya göre şayet Sanayi Bakanlığı geçen hafta ertelenmek zorunda kalan genel kurulla ilgili olarak komiserler hakkında soruşturma başlatırsa, sözkonusu soruşturma bitene kadar Turkcell genel kurulu yapılamayacak. Bu da Mehmet Emin Karamehmet’e Rus Alfa grubunda bulunan rehinli hisselerini alması için zaman kazandırmış olacak.
Turkcell’in iki ortağı TeliaSonera ve Rus Alfa iptal edilen genel kurulun bir an önce toplanması için yeniden girişimde bulundu. İptal edilen genel kurulun tekrarlanması için yönetim kurulundan karar çıkması bekleniyor. Burada bağımsız üye Colin Williams’ın tavrı çok önemli. 7 kişilik yönetim kurulunda kararlar 5 üyenin oluru ile alınabiliyor. Yönetimde Çukurova, Alfa ve TeliaSonera’yı temsilen 2’şer üye bulunuyor. Williams’ın ‘Hayır’ demesi halinde karar 4-3’te kalacak ve tıkanacak.
Yeni bir B planı
Kulislerde konuşulanlara göre Hükümet kanadı da genel kurulun yapılmaması ve mevcut durumun, Karamehmet-Alfa arasındaki ihtilaf bitene kadar korunmasını istiyor. Kulislere göre yeni bir olağanüstü genel kurul kararı alınsa bile Sanayi Bakanlığı’nın tavrı belirleyici olacak. Geçen Cuma yapılması beklenen genel kurula yetişemeyen komiserler hakkında soruşturma açılırsa o soruşturma bitene kadar Bakanlık genel kurul tarihi belirlense bile komiser göndermeyebilecek. Turkcell’de halen Karamehmet Grubu ile Alfa Grubu arasında dengeleri zorlayan bir hisse kavgası var. Alfa, Karamehmet Grubu’nun kendisine verdiği yüzde 13’lük rehinli hisseleri kullanarak yönetimde bağımsız üyeyi kendisi atamak istiyor. Oysa Çukurova Grubu hisseleri rehin vererek Alfa’dan kullandığı krediyi geri ödemek istemiş ancak Alfa bu parayı kabul etmemişti. 1 milyar 400 milyon dolar bankada bloke olarak dururken, süren davada mahkeme Alfa’nın parayı almasını ve karşılığında rehinli hisseleri Karamehmet’e iade etmesine karar verdi. Ancak Alfa Grubu temyize giderek zaman kazanmayı bu arada da Turkcell’de TeliaSonera’nın desteği ile çoğunluğu ele geçirmeyi planladı. Temyiz davasının Aralık ya da Ocak ayında sonuçlanması bekleniyor. Şayet bu süreye kadar Karamehmet grubu genel kurul toplanmasını bir şekilde engelleyebilirse Türkiye’nin en değerli şirketinde Rus hakimiyeti gerçekleşmemiş olacak.

Nyberg: Temelde Alfa ile aynı görüşü paylaşıyoruz

TeliaSonera CEO’Su Lars Nyberg, Rus Alfa Group ile Turkcell ve Rus şirket Megafon’da ortak çıkarlar doğrultusunda birlikte hareket etme niyetinde temelde bir değişiklik olmadığını söyledi. TeliaSonera ve Alfa Group Rusya’daki Megafon ve Türkiye’deki Turkcell şirketlerinin hissedarları konumunda. Ancak Rusya’daki şirkette Alisher Usmanov, Türkiye’deki şirkette ise Karamehmet bu ikilinin kontrolü ele geçirmesine izin vermiyor. Megafon’da yüzde 39 hissesi bulunan Usmanov, TeliaSonera ve Alfa hisselerinin şirketteki paylarının birleştirilmesine karşı çıkmış, mahkemeden de galip ayrılmıştı. Telia-Sonera ve Alfa, Rusya’daki beraberliğin benzerini Türkiye’de yapmak istiyor.

Haberin Devamı