Gazete Vatan Logo

Turkcell, Yunanlı GSM devi TIM Hellas'ı istiyor

Finansbank ve Tekfenbank’ı alan, Abank’a da talip olan Yunan sermayesine karşı cevap Turkcell’den geliyor. Turkcell, Yunan GSM devi TIM Hellas’ı almak için teklif vermeye hazırlanıyor

Yunan sermayesinin son yıllarda Finansbank ve Tekfenbank gibi prestijli bankalarını bünyesine katıp Abank’a teklif vererek Türkiye’de başlattığı yatırım atağına yanıt Türkiye’nin GSM devi Turkcell’den geliyor.

10.7 milyar dolarlık piyasa değeri ile Türkiye’de 31 milyon, yurtdışında ise 6 ayrı ülkedeki şirketleriyle 11 milyon aboneye hizmet veren Turkcell, Yunan GSM devi TIM Hellas’ı almak için teklif vermeye hazırlanıyor.

Avrupa’da da ilk üç arasına giren Türkiye’nin en büyük GSM operatörünün, TIM Hellas’ı alması durumunda, Ege’nin öte yakasındaki 2.7 milyon Yunanlı cepten Turkcell aracılığıyla konuşacak.

RESMİ AÇIKLAMA
Turkcell’in sürpriz hamlesi dün akşam saatlerinde Reuters ekranlarına, “Turkcell Yunan GSM operatörü TIM Hellas’ın alımıyla ilgileniyor” başlığıyla düşerken, ajans konunun ciddiyetini ise haberin kaynağını açıklayarak duyurdu. Söz konusu haberin bir söylenti veya duyumdan öte olduğunu belirtmek için açıklamanın bizzat Turkcel tarafından dünyanın en büyük borsası olan Wall Street’e yapılan bildirimden kaynaklandığı vurgulandı.

Hisse senetleri Wall Street’te işlem gördüğü için ABD Sermaye Piyasası Kuruluşu ’SEC’e mecburi açıklama yapan Turkcell’in duyurusunda, “Şirketimiz bölgedeki yatırım fırsatlarını değerlendirmektedir. Diğer fırsatların yanı sıra Yunansitan’daki TIM Hellas Telecommunications’ın alımı da bir olasalık. Ancak Şimdilik teklif vemek için alınmış bir karar yok. Teklif verilmesi için Turkcell’in Yönetim Kurulu’nda karar alınması gerekiyor” denildi. Turkcell’den “Verilmiş bir teklif yoktur” açıklaması gelirken, telekomünikasyon sektörü ve Turkcell’i uzun yıllardır takip eden analistler söz konusu açıklamanın anlamını, “Turkcell’in resmiyete dökülmemekle birlikte, Yunan şirketle temaslara başlamış” olarak tercüme ediyor.

Yeni Rakı’nın sahibi TPG Hellas’ın da büyük ortağı

Toplam 2.7 milyon abonesiyle Yunanistan’ın üçüncü büyük GSM operatörü olan TIM Hellas’ın ülkenini ilk cep telefonu şirketi olarak 1992 yılında kuruldu.

Eylül sonu itibarıyla 712 milyon euroluk ciroya ulaşan ve toplam varlıkları 2.6 milyar düzeyinde bulunan şirketin kısa tarihi ise oldukça hareketli geçti.

Avea’nın eski ortağı olan Telecom Italia Mobile’nin (TIM) kurucuları arasında olduğu şirket son olarak geçen yıl el değiştirdi.

Şirketin yeni sahibi ise Türk iş dünyasının yeni yeni yakından tanımaya başladığı bir isim. Bu yıl, Yeni Rakı’nın da üreticisi olan Mey İçki’yi 1 milyar dolara yakın bir bedelle satın alan ABD kökenli yatırım fonu Texas Pacific Group (TPG), TIM Hellias’ın en büyük ortakları arasında yer alıyor. TPG şirketin yüzde 80.8’ini satın almak için geçen yıl 1.6 milyar euro ödedi.

Şener ‘Siz de Yunanistan’da şirket satın alın’ demişti
TIM Hellas’ın alımı durumunda Yunanistan’ın en büyük GSM operatörlerinden biri Türk sermayesinin yatırımı haline dönüşürken Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in yaptığı çağrı da hayata geçecek. Şener, Finansbank’ı Yunan NBG ve Tekfenbank’ı da Eurobank’ın satın almasının ardından “Siz de Yunanistan’da şirket alın” çağrısında bulunmuştu.

Haberin Devamı