Gazete Vatan Logo
Magazin Türkçe Yaz Okulu öğrencileri kültürümüzü tanıyor

Türkçe Yaz Okulu öğrencileri kültürümüzü tanıyor

Yunus Emre Enstitüsü‘nün düzenlediği etkinlikle dünyanın 34 farklı ülkesinden Türkçe Yaz Okulu öğrencileri ülkemizi, dilimizi ve kültürümüzü tanımak için Türkiye’ye geldi.

Türkçe Yaz Okulu öğrencileri kültürümüzü tanıyor

Yunus Emre Enstitüsü Kültür Merkezleri Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Balcı yurt dışında Türkçeyi ve Türk kültürünü öğretmeyi misyon edinen Enstitütü’nün toplam 34 ülkede 500’ü aşkın öğrencisiyle kültürel diplomasi yürüttüğünü belirtiyor. Yurtdışındaki kültür merkezlerindeki kurslara ülkedeki herkesin katılabileceğini sözlerine ekleyen Balcı birkaç ülkede ise Türkçeyi seçmeli ikinci yabancı dil olarak kabul ettirdiklerini, Polonya’da bir okulda ise zorunlu Türkçe dersi verildiğini söylüyor. Balcı şöyle diyor: ‘Yaz okulu kapsamında İzmir’de bulunan öğrencilere Türkiye’de gezdiğiniz şehirlerden en çok hangisini beğendiniz diye sorduğumda “Bursa’yı çok beğendik, özellikle iskenderi ve pişmaniyesi” deyip Ulu Camii’nin tarihini ve mihberindeki hikayeyi anlatmaya başlıyorlar. Haliyle şaşırıyorum. Üstelik hayret edici bir şey duydukların da “Hadi canım! Gerçekten mi? Allah Allah” diye tepki veriyorlar. Düşünsenize birbirinden çok farklı dil ve kültüre sahip iki ülke insanından biri diğerine “İnşallah canım yaa” diyor... Türkçe dilini ve Türkiye’yi kısaca anlatmalarını istediğimde ise “Türkçe çok karışık bir dil Arapça ve İngilizce çok fazla kelime var. Türkiye ise keyifli, eğlenceli ve mutfağı çok güzel. Kültürünüzü çok sevdik uzun bir süre burada yaşamak isterim.’

Haberin Devamı

Öğrencilere Türk Sineması dersi veren sinema yazarı ve Film Arası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Suat Köçer: “ Dünya artık küçük bir köy, insanlar birbirlerinin değerleriyle yakından ilgileniyorlar. Muhteşem Yüzyıl, Aşk-ı Memnu, Karadayı, Kurtlar Vadisi gibi dizilerimiz kendi ülkelerinde çok yaygın ve bu sayede ülkemizi ve insanımızı merak ederek araştırıp tanıyorlar.”

Türkçe öğrenenlerin sayısı 25 bini aştı

Yaz okulunun ilk düzenlendiği yıl katılımcı sayısı 30 iken bu yıl 500’ü aşkın misafir ağırlandığını kaydeden Balcı, dünyada Türkçe öğrenmek isteyenlerin sayısının ise 25 bini geçtiğini vurguluyor. Bu yıl 6’ncısı düzenlenen projenin akademik grupları dışındaki öğrencilerin 11 şehirde ağırlandığını söyleyen Balcı şöyle devam edilyor; “Gönüllü öğrenci grubumuz sadece dil değil kültürel mirasımızı da öğreniyor. Ayrıca yurtdışında merkezlerimizin olduğu yerlerde toplam 65 Türkiye kütüphanesi kurduk” diyor.

Haberin Devamı