Gazete Vatan Logo

Türkçe oyunla festival sahnesi hareketlenecek!

Türkçe oyunla festival sahnesi hareketlenecek!

Tiyatronun Cannes’ı olarak nitelendirilen Edinburg Fringe Festivali’nde ilk kez bir Türkçe oyun sahnelendi. Oyunun başrolü ve sanat yönetmeni Selin İşçan ile İmparatorluk Kuranlar’ı konuştuk.

Edinburgh Fringe Festvivali’nin dünya tiyatrosu açısından önemi nedir?

1947’den beri düzenlenen bir festival Edinburgh Fringe Festivali. Ve artık dünyanın en büyük sanat organizasyonu. Avignon ve Edinburgh dünyanın en önemlli tiyatro merkezleri sayılabilir. Sinema dünyası için Cannes neyi ifade ediyorsa, tiyatro için Edinburgh aynı şeyi ifade ediyor. Geçen yıl 47, bu sene 49 ülkeden katılım var. ‘İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz’ festivalde Türkçe ve İngilizce üst yazıyla oynanacak. Araştırmalarımıza göre ilk defa Fringe programında Türkçe bir oyun sahneleniyor.

Oyun bize ne anlatıyor?

Kendi arzularını doyurmak ve istediklerini elde etmek uğruna neredeyse her gerçeği reddeden insanların öyküsünü izliyoruz. Bu insanların en gizli ve tehlikeli tanıklık eden seyirci, oyunun trajikomik karakterleri aracılığıyla kendisiyle yüzleşmeye sürükleniyor.

Haberin Devamı

Festivale nasıl hazırlandınız??

Oyuna hazırlanırken yönetmenimiz Aleksandar Popovski’nün büyük yardımı oldu. Karakteri oynamadan önce kendimden yola çıktım, ‘’Kimleri eziyorum, kimler tarafından eziliyorum, görmezden geldiklerim, uygulanan şiddet…’’ Bütün bunları süzgeçten geçiriyorum. ‘Şümürz’ yara bere içinde olsa da, var olmaya ve mücadesini sürdürmeye devam ediyor.

İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz 5 Ağustos’ta başlayan festivalde 14 gece saat 19.50’de şehrin merkezinde yer alan C Venue’de sahnelenecek.

İNSANA DAİR HİKAYELER ÇAĞLAR BOYU AYNI

Eserin yazarı Boris Vian bir Fransız. Burjuvaziyi temsil eden aile, rahatsız edici bir ‘ses’, ve toplumsal öğeler var sahnede. Peki sanatçı gözüyle baktığınızda Türkiye açısından nasıl yorumluyorsunuz oyunu?

Bazı yazarlar vardır ki Boris Vian, Shakespeare, Çehov, Sartre, Camus gibi- yazdıkları eserler her çağda, her zaman karşılığını bulacaktır. İnsana dair hikayeler anlatırlar. Türkiye’yle karşılaştırıldığında, herhangi bir oyunun yaşadığımız şu dönemde karşılaştığımız olaylarla bağının kopuk olması düşünülemez.

Haberin Devamı

Dizi, sinema ve tiyatro. Her alanda görüyoruz sizi, hangisinin yeri ayrı sizde?

Hepsinin yeri çok ayrı tabii ki. Ama ben çocukluğumdan beri tiyatro yaptığım için tiyatronun yeri başkadır.