Yemek pişirirken yaptığımız hatalar

Mutfakta çoğu zaman farkında olmadan yaptığımız ancak yapmamamız gereken basit ve önemli hatalar var. MSA Yönetici Eğitmen Şefi Cem Erol yemek yaparken yapılan hataların neler olduğunu ve doğrularını sıraladı...

Yeşillikleri önce su sonra sirkeyle yıkayın

Yeşil yapraklı sebzeler ilk olarak temiz suda ardından sirkeli suda beklemeli. Pişirilmeden önce iyice kurutulmalı. Patlıcan, kök kereviz gibi sebzeler kesildiği zaman hızla kararmaya başlar, bu yüzden bekletilmemelidir.

Yemeğe baharatları pişmeye yakın ekleyin

Toz olmayan aromatik baharatları uzun süre pişirilecek yemeklerde baştan eklemek tat değişimine neden olabilir, pişmenin bitimine son 1 saat kala eklenirlerse daha yoğun aromalar elde edilir. Ama kısa süreli pişirme yapılıyorsa en baştan eklenebilir.

Donmuş eti bir gece +4°C’de bekletin...

Yemek pişirirken yaptığımız hatalar

Salçayı soğandan sonra kavrun

Salçayı mutlaka kavurun. Ama soğan, sarımsak kullanılan yemeklerde soğanlar kavrulduktan sonra salçanın eklenmesi ve kavrulması gerekir. Salça her yemeğe konulabilir, tamamen isteğe bağlıdır.

Fasulyeye tuzu ıslatırken koyun

Kuru fasulyelerin pişirilmeden önce 4-6 saat boyunca tuzlu su ile ıslatılması pişme hızını yüzde 25 oranında hızlandırır ve fasulyeyi yumuşatır. Saf suda, biraz tuz ile lezzetlendirilerek 80°C ’nin altında, hafif tıkırdatarak pişirmek gerek.

Haberin Devamı

Mercimeği saf suda pişirin

Yeşil mercimek de, aynı fasulye gibi tuzla lezzetlendirilmiş suya basılmalıdır. Sonrasında süzdürülmeli, tane tane kalması ve parçalanmaması için kuru fasulyede olduğu gibi saf suda 90°C civarında pişirilmelidir.

Yemek pişirirken yaptığımız hatalar

Karnıbaharı buzla şoklayın

Karnabaharı, tüm çiçeklerini eşit kesmek, hepsinin aynı kıvamda pişmesini sağlar. Karnabaharları, 20-30 dakika boyunca, 60°C suda ön pişirme yapıp, sonrasında buzlu suda şoklayarak soğuttuğunuzda pişen bir sebze veya türlü yemeğine ilave ettiğinizde bütünlükleri parçalanmaz.

Kızartma yaparken kapağı kapatmayın

Kızartması yapılan gıdaların içinden çıkan buhar, kapak kapalı olduğu için sıvıya tekrar dönüşüp yağın içine karışırsa tehlike yaratabilir. Kızartma esnasında 3-4 dakikada bir delikli kevgir ile 10-15 saniyeliğine gıdalar dışarı alınıp sallanmalı. Kızaran gıdalar, hava ile temas eder ve yüzeyinde ikinci bir kuruma gerçekleşir. Yağa batırılan gıdaların dış yüzeyindeki çıtır doku daha kalıcı olur.

Haberin Devamı

Yemek pişirirken yaptığımız hatalar

Sütlü tatlıya şekeri baştan ilave edin

Süt taze veya günlük olmalı. Sütün dibinin yanmaması için, kullanılacak şekerin bir kısmının baştan ilave edilmesi gerekir. Bu şekilde dibe çöken şeker, ısı kaynağı ile süt arasında bir bariyer oluşturacak ve sütün yanmasını engelleyecektir.

Makarnaya soğuk su dökmeyin

Makarna haşlandıktan sonra üzerine soğuk su dökmek yerine 1-2 saat öncesinde buzlukta soğuttuğunuz tepsiye makarnayı yayın. Soğurken, birbirlerine yapışmaması için de hafif yağ dökerek karıştırmak. Veya direk sosuyla karıştırın...

Soğanı yemeklerde kavurun, salatalarda dilimleyin

Sıcak ve sulu tencere yemeklerinde soğan, önceden kavrulmalıdır. Kavrulan soğan, içinde bulunan şekerin aromalarını salgılamasını sağlar. Sıvı kaybeder ve dolayısıyla aroması daha konsantre olur, güçlenir. Soğanı salatalarda ise, ince dilimleyin.

Demlenene kadar karıştırmayın

Pilavı yaparken, pirinçlerin tane tane olması için nişastası gidene kadar soğuk su ile yıkayın. Ardından renk aldırmadan kavurun. Bu aşamada bir tutam tuz ilave edilebilir. Kullanılan pirinç hacminin 1.5-2 katı kadar sıcak su eklenmelidir. Sıcak su eklendikten sonra altı kısık olacak şekilde ve kapağı kapalı olarak tüm suyu çekene kadar pişirin. Kapağı çok sık açmayın. Demlendikten sonra karıştırın.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR