Sağlıklı besinler kilo vermenize engel olabilir!

Bazı besinleri sağlıklı oldukları için soframızdan eksik etmiyoruz. Ancak bu besinlerin kalorileri, aldığımız kilolarla yakından ilgili...

Sağlıklı besinler kilo vermenize engel olabilir

Sağlıklı beslenmek; uzun ve kaliteli bir yaşamın en temel anahtarlarından olsa da sağlıklı besin seçimi ve zayıflama aynı matematik üzerinden işlemez. Zayıflamak günlük kalori alımı ve harcaması ile ilişkili. Yani tüketilen sağlıklı besinlerde olsa yanlış miktarda tüketim zayıflamaya değil kilo almaya yol açıyor. Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, farkında olmadan sağlıklı diye tükettiğimiz kilo aldıran o besinleri anlattı.

Sağlıklı besinler kilo vermenize engel olabilir

Zeytinyağı: Zeytinyağı içerdiği tekli doymamış yağ asitleri sebebi ile kalp sağlığı açısından oldukça faydalı. Fakat zeytinyağının bir tatlı kaşığı 50 kalori. Salatanın üzerine “şöyle bir gezdiriyorum” denilen zeytinyağı miktarı ortalama yarım çay bardağı, ortalama 450 kalori içeriyor. Bu miktar da günlük almamız gereken kalorinin dörtte biri...

Zeytin: Zeytin sağlıklı bir meyve kabul edilse de beslenmemizde yağ ihtiyacımızı karşılar. Bu nedenle siz siz olun zeytini çerez niyetine tüketmeyin ve bir zeytinin 5 kalori olduğunu ve bunun 4 kalorisinin yağdan geldiğini unutmayın.

Haberin Devamı

Avakado: doymamış yağ asitlerinden zengin avokado kalp sağlığı başta olmak üzere genel sağlığımız için son derece yararlı. Ancak yüksek kalorili bu meyvenin tüketim miktarlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Büyük boy bir avokado ortalama 400 kalori.

Ceviz: Yağlı tohumlar kategorisine giren bu besinin 100 gramında 650 kalori mevcut. Ceviz tüketecekseniz günde 3-5 adedi geçmeyin.

Bulgur: Zor sindirilen karbonhidrat içerdiğinden uzun süre tok tutuyor. Ancak bulgur da bir enerji kaynağı. İki yemek kaşığı dolusu bulgur pilavının bir dilim ekmeğe eşit olduğunu unutmayın.

Yoğurt: Masum yiyecekler arasında kabul ettiğimiz yoğurt zayıflama döneminde en çok fark edilmeden kaçamak yapılan besin. Acıktıkça yoğurt ve ayran tüketmek sınırları aştığında kilo aldırır. Çünkü bir kâse yoğurt ortalama 120 kalori içeriyor.

Müsli: Pratik kahvaltının vazgeçilmezi müsli ve granolalar miktarı ayarlanmadığında kilo almanın en kestirme yolu. Yaklaşık 2-3 yemek kaşığı dolusu müsli/granola ortalama 1 dilim ekmeğe eşit. Bunun dışında sabah kahvaltıları için hazırlanan sütlü veya yoğurtlu, bol taze ve kuru meyveli, kuruyemişli karışımların bir kâsesinin 600 kalorilere ulaşabileceğini de unutmayın.

Haberin Devamı

Kuru meyveler: Antioksidan içeriği yüksek yaban mersini, kurt üzümü gibi kuru meyveler kansere karşı koruma sağlasa da her açlık hissettiğinizde gidip atıştırdığınız bir avuç kuru meyvenin yaklaşık 100-150 kalori arasında olabileceğini unutmayın.

Kahve: Günde üç kupa kahvenin yüksek tansiyon hastası değilseniz bir zararı yok. Ama kahve dükkânlarından satın alınan orta boy sütlü, kremalı veya şuruplu kahvelerin 250 kalorilerde olduğunu unutmayın.

DİĞER YENİ YAZILAR