Bardak çekme ağrı ve stresi azaltıyor

Rio’daki olimpiyatlarda vücutlarında kırmızı lekelerle dikkat çeken sporcular sayesinde anneannelerimizin uyguladığı bardak çekme yöntemi yeniden gündeme geldi. 5 bin yıllık yöntem günümüz tıbbında da yerini almış...

Rio'daki yarışlarda aralarında olimpiyatların madalya rekortmeni Michael Phelps'in de bulunduğu bazı sporcular, vücutlarında büyük kırmızı lekelerle görüntülendi. Özellikle yüzücüler ve jimnastikçilerde ve Amerikan olimpiyat ekibinde görülen bu lekeler herkesi şaşırttı. Peki bu kırmızı lekeler ne? Cevabı şaşırtıcı ama anneannelerimizin ağrıları azaltmak için uyguladığı bardak çekme ya da bardak terapisi yöntemi...

Bardak çekme ağrı ve stresi azaltıyor

Bardak çekme, bardak terapisi, cupping isimleriyle bilinen yöntemin kökeni Çin'e dayanıyor. Geçmişte ve günümüzde sık kullanılan tedavi yöntemleri arasında bulunan kupa çekme sadece doğu tıbbına özgü değildir. Hipokrat tarafından da önerilen kupa çekme tedavisi, Asya, Ortadoğu ve Avrupa'da binlerce yıldır kullanılıyor.

Hatta öyle ki, milattan önce 3000 yılına kadar uzanan bir köken mevcut. Yani aşağı yukarı 5000 yıldır devam eden bir uygulama söz konusu.

Terapinin esası, bardağın ya da kupanın içindeki oksijeni boşaltarak, vücuttaki akupunktur noktalarına yapıştırmaya dayanıyor. Bunun için bardağın içinde örneğin alkollü pamuk yakılıyor, alev çekildiğinde meydana gelen vakum bardağı vücuda yapıştırıyor. Bu vakum deriyi kendisine doğru çekiyor, kan akışını hızlandırıyor ve 3-4 gün süreyle kırmızı noktalar oluşmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

Yorulan vücudu dinlendiriyor

Sporcular yoğun egzersizle birlikte kaslarını maksimal düzeyde kullanıyor. Kaslarda biriken laktik asit ve toksinlerin uzaklaşmasını kolaylaş-tırmak için uygulanan bardak terapisi sporcularda da ağrının ve aşırı yorgun-luğun azaltılmasında uygulanıyor. Özellikle cimnastikciler, tenisçiler ve yüzücüler uyguluyor. Bu tedavinin ağrılarına iyi geldiğini, antrenmandan ve yarıştan yorulan vücutlarının iyileşmesini hızlandırdığını söylüyor. Amerikalı cimnastikçi Alex Naddour, USA Today gazetesine "Şimdiye kadar yaptığı en faydalı harcamanın bardak çektirme tedavisi olduğunu" belirtti. Cimnastik takımının kaptanı Chris Brooks da artık ekipten pek çok kişinin bu tedaviyi kendi kendine uyguladığını, alev yerine de pompalı kupalar kullandıklarını anlatıyor.

Haberin Devamı

Bardak çekme ağrı ve stresi azaltıyor

ÜNLÜLER DE YAPTIRIYOR

Bardak çekme yalnızca sporcular değil alternatif tedavilere meraklı ünlüler arasında da yaygın. Justin Bieber, Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow ve Jennifer Aniston da bu kızarıklıklarla görüntülenen ünlülerden.

Bardak çekme ağrı ve stresi azaltıyor

KASLARI RAHATLATIP ENERJİYİ YÜKSELTİYOR

Acıbadem Taksim Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Özgür Ortancıl, bardak çekme yöntemiyle ilgili şunları anlatıyor:?“Kupa tedavisi kas ve iskelet sistemi ağrılarının en sık nedenlerinden biri olan halk arasında kulunç ağrısı olarak bilinen miyofasiyal ağrı sendromunun tedavisinde, bel ve boyun fıtığına bağlı ağrılı spazmlarda, kireçlenmede, kas zorlanmalarına bağlı ağrılı durumlarda kullanılıyor. Ortancıl tedavinin masaj yaptırılmış gibi bir etki uyandırdığı için kaslardaki ağrıyı azaltarak, kişiyi rahatlatıp stresten koruduğunu belirterek şunları ekliyor: "Ağrı tedavisi için kupa tedavisinin etkinliğini araştıran iki ayrı çalışmanın sonuçları kupa tedavisinin ağrılı hastalarda geleneksel bakıma ve ağrı kesici tedaviye kıyasla ağrıyı önemli ölçüde azalttığını gösteriyor."

Haberin Devamı

Günümüzde bardak çekmi yönteminin modern makinelerle yapılıyor. Ortancıl, fizik tedavide uygulanan 'vakum interferans' olarak bilinen tedavi yönteminde vakum tedavisi ağrı kesici elektrik akımla birlikte kullanılıyor. Bu yöntem spazma bağlı ağrılı durumlar için öneriliyor. Cihaz 'vakum+ağrı kesici elektrik akım' ya da sadece 'vakum' olarak çalışabiliyor” diyor.

DİĞER YENİ YAZILAR