Mutlu çocuklar yetiştirelim

Bir anne olarak oğlumu büyütürken taşıdığım en büyük endişe ileride onun mutlu bir insan olup olmayacağı... Günümüzün çocukları giyecekten yiyeceğe, oyuncağa neredeyse her istediklerine öyle kolay ulaşıyor ki onları mutlu etmek de zorlaşıyor. İsteklerinin de şiddeti her geçen gün artıyor. Sanıyorum birçok anne baba da bizimle aynı şeyleri yaşıyor. Tüm bunların tüketim toplumunun bize farkında olmadan dayattığı eylemler olduğunu düşünüyorum. TV’de reklamları izlediğinde gördüğü şeylere sahip olma isteği duyuyor. Tabii ki 3.5 yaşında olmasına rağmen her istediğine sahip olamayacağının farkında ama sürekli yeni isteklerin peşinde... Bu noktada da oğlumuzu gelecekte nasıl mutlu edeceğimiz endişesi oldukça yükseliyor.

“Biz de çocukken istediğimiz her şeye sahip olamadık” diye başlayan klişe cümlelerle bir yere varamayacağımızın da farkındayım. Çünkü dünya her geçen gün değişiyor. Maddiyat her koşulda maneviyatın çok ilerisinde ve arayı daha da açmak için adeta koşuyor. Tabii ki iyi bir eğitim, iyi meslek sahibi olmak mutluluğun temellerini oluşturuyor. Ve bunlara sahip olabilmeleri için her anne baba elinden geleni yapıyor ama ne yazık ki her zaman 2+2=4 yapmıyor mutlu olmak için. En önemlisi özgüveni yüksek çocuklar yetiştirebilmek...

Haberin Devamı

Oğlumla ilgili en büyük dileğimin ne olduğunu soranlara cevabım kısa ve net, “Mutlu bir insan olması.” Çünkü mutlu olduğunda ve elindekilerin değerini bildiğinde hayat güzelleşiyor ve zenginleşiyor. Peki bunu nasıl başaracağız? Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Uzman Psikolog Şeyda Özdalga, son yıllarda ebeveynlerin gözdesi olan “Pozitif Disiplin” yönteminin, mutlu ve kendine güvenen çocuklar yetiştirmeyi mümkün kıldığını anlatıyor: “Çocukların kendilerini iyi hissetmelerini sağlayıp öz güvenlerini artıran ve problem çözme becerilerini geliştiren ‘Pozitif Disiplin’ yöntemi, mutlu ve neşeli çocuk yetiştirmenin formülü olarak da adlandırılıyor. Bu yöntemle çocuklar bir işi yapabilme güçlerine inanır, yaparken istekli olur, yaptıktan sonra da doyum sağlar. ‘Aferin kızım kendi başına yıkandın’ şeklinde desteklenen 5 yaşındaki bir çocuk, kendi kişisel bakımı konusunda becerikli, istekli ve mutlu olacaktır. Sorumluluk alan, çözüm üreten, yaratıcı ve özgürce karar alabilen, toplum ve ahlaki kurallara uyan bu çocuklar, gelecekte, özgüvenli, üreten bir yetişkin olmaya adaydır. Pozitif disiplin ile yetiştirilen çocuklar olumsuz, travmatik olaylara yaklaşımları daha yapıcıdır. Negatif olayların üstesinden kolaylıkla gelirler. Bu çocukların, depresyona girme, travma sonrası stres bozukluğu yaşama oranları azalır.”

Haberin Devamı

BUNLARI YAPIN

- Çocuklarınıza seçenek sunun, seçim yapacak fırsatlar verin.

- Problemi onun adına çözmeyin veya çözüm önerileri sunmayın.

- Hata yapmalarına da fırsat verin ki, hatalarından sonuç çıkarabilsinler.

- Olumlu davranışlarını eşinize, aile büyüklerine abartmadan aktarın ve çocuğun duymasını sağlayın.

- Çocuğa ev içi ve ev dışı sorumluluklar verin.

- Koşulsuz sevildiğini hissettirin.

- Net, anlaşıldığından emin mesajlar verin.

Haberin Devamı

- Güvenli bir çevre ve ortam sunun.

- Ona zaman ayırın.

- Kurallar, sınırlar koyun.

- Hak etmediği, abartılı övgülerden kaçının.

- Koruyucu yaklaşımlarınız sınırlı, kollayıcı yaklaşımlarınız sınırsız olsun.

HAFTA SONU ROTASI

Uniq İstanbul’da sokak sanatı

UNIQ Çocuk Atölyesi’nde bu hafta pazar günü; 6-12 yaş arası çocuklar saat 14-16.00 arasında ‘Sokak Sanatıyla Tasarım’ atölyesinde buluşuyor. Eğitmen Murat Ergin ile gerçekleşecek workshop ile, sokaktaki sanattan yola çıkarak kendi tişörtlerini tasarlayacaklar. Biletler biletix’te.

Babalara bebek eğitimi

Baba adayları Central Hospital tarafından yarın saat 12.00-15.00 arasında düzenlenen “Baba-ba Eğitimi” ile yeni hayatlarına hazırlanıyor. Ücretsiz etkinlikte bebek bakımı, uygulamalı bebek banyosu, göbek bakımı, bebeklerde gaz çıkarma ile ilgili bilgiler, uzman psikolog ve medikal ekipler tarafından anlatılıyor. Yer: Central Hospital Kozyatağı-Eğitim Salonu.

DİĞER YENİ YAZILAR