Hayali arkadaşıyla oynamayı reddetmeyin

Arkadaşımın başı bu sıralar 5 yaşındaki kızının hayali arkadaşıyla dertte. Özellikle kızının geceleri bağırarak uyandığını ve göremedikleri sincap arkadaşının kendisine kızdığını söyleyerek ağladığını anlatıyor. Bazen sincabının acıktığını söyleyerek yemek istiyormuş. Koltuğa oturacağı sıra “Orada sincabım var” diyerek annesini-babasını kaldırıyormuş. Onlardan sincabını sevmelerini istiyormuş... Neden arkadaşının sincap olduğunu da bilmiyorlar. Henüz bu boyutta olmasa da 3 yaşındaki oğlumun da hayali bir arkadaşının olduğu konusunda şüphelerim var.

Uzmanlar bir çocuğun hayali arkadaşının olmasının endişelenecek bir durum olmadığını belirtiyor. Araştırmalara göre çocukların yüzde 50-60’ının hayalinde canlandırdığı bir oyun arkadaşı ve birçoğu da 7 yaş civarında bu arkadaşıyla vedalaşıyor.

Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Uzm. Dr. Mehmet Yavuz, “Hayali arkadaş edinmenin iki nedeni var. İlki yukarıda da sözü geçen gelişimi açısından olması gereken dönem. İkincisi ise patoljik bir durumdan kaynaklanabilir” diyor. Mehmet Yavuz bu süreçle ilgili şunları anlatıyor...

Haberin Devamı

Hangi boyuta geldiği zaman müdahale edilmeli?

Eğer çocuğunuz sosyalse ve ek olarak hayali arkadaşlar edinmişse hayali arkadaşlıkları gayet normal. Sadece hayali arkadaşları varsa, sadece ‘onlarla’ oynuyor, sadece onlarla zaman geçiriyorsa ve bu durum ilkokul başlarına kadar devam etmişse o zaman nedeni patolojiktir diyebiliriz. O zaman bir uzmandan destek alınması gerekir. Ama dediğimiz gibi önemli olan bu hayali arkadaşlık konusunun her çocukta olabileceğini bilin ve ‘çocuğum kendi kendine konuşuyor ne oluyor bu çocuğa?’ gibi endişelere kapılmayın. Anne-baba olarak çocuğunuzu yaşıtlarının bulunduğu ortamlara girmek konusunda olumlu yönlendirin.

En çok ne zaman ortaya çıkarlar?

Hayali arkadaşlar, genellikle çocukların soyut olan hayal ile somut olan gerçeğin farkına henüz net olarak varamadıkları okul öncesi dönemde, yani 3-5 yaş arasında sıklıkla rastlanılır. Hayali arkadaşlar genellikle çocukların baş etmekte zorlandıkları sıkıntıları çözmek, zorlandıkları durumlarla baş etmek içindir. Bu hayali arkadaşlar, çocuğunuzun iç dünyasında huzursuzluk yaratan durumların açığa çıkmasına ve çözülebilmesine yardımcı olmak, günlük stres faktörleriyle uğraşmak gibi konularda ona yardımcı olurlar.

Haberin Devamı

Hayali arkadaşı olması iyi mi?

Aile içinde yaşanan sıkıntılı dönemlerde, anne-baba ayrılığı, yeni bir kardeşin aileye katılımı, ailede yaşanan ölüm ve yas durumları, sağlık problemleri, taşınma, iş değişikliği, yuvaya başlama, yuva değiştirme gibi yaşam olaylarının ortaya çıktığı zaman dilimlerinde hayali arkadaşlarla oynanan oyunların sıklığında artış görülebilir. Bu sayede çocuklar, iç dünyalarında yaşadıklarını oyunlar sayesinde dış dünyaya transfer ederek bu zor dönemlerle daha rahat baş edebilirler. Hayali arkadaşlarla oynanan oyunlarda genellikle çocuklar otorite canlandırmayı tercih edebilir.

EBEVEYNLER NE YAPMALI?

- Çocuğunuz hayali arkadaşıyla bırakın rahat rahat oynasın.

- Size hayali arkadaşından bahsederse anne-baba olarak onu dinleyin, ama konuşmaya çok fazla dahil olmayın.

Haberin Devamı

- Çocuğunuz söylemediği müddetçe hayali arkadaşı aktivitelere dahil etmeyin. Tabii belirtelim, eğer sizden hayali arkadaşıyla oynamanızı isterse oynayın.

- Çocuğunuzun kendi yaptığı şeyler için hayali arkadaşını suçlamasına izin vermeyin.

- Çocuğunuz devamlı çığlıklar atıp bağırdıktan sonra bunları arkadaşının yaptığı iddia ediyorsa, ona bunun nedenini sorun. Bu hayali arkadaş sizin de yakın arkadaşınız olabilir ve size çocuğunuzun nasıl hissettiği hakkında bilgi verebilir.

Çocuklar yüzde 50 indirimli uçuyor

AnadoluJet, aynı zamanda marka doğum günü olan 23 Nisan ve Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı şerefine tüm çocukları yüzde 50 indirimle uçuruyor. Biletleri 18-30 Nisan 2015 tarihleri arasında alınan 2-12 yaş arası tüm çocuklar, 10-30 Nisan 2015 arasında K.K.T.C dahil tüm Türkiye’yi AnadoluJet’in bu özel kampanyası ile geziyor. Kampanya, promosyon ücret sınıfları hariç diğer ücretlerde geçerli.

ayrıntılı bilgiye www.anadolujet.com resmi internet sitesinden ve 444 2 538 numaralı çağrı merkezinden ulaşılabilirsiniz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR