Çocukların renkli dünyası ne diyor?

Oğlum doğmadan önce herkes gibi biz de odasını ve eşyalarını hazırlarken “hangi renk” diye düşündük. Erkek olduğu için seçenekler de sınırlıydı bizce. Tabii ki çizginin dışına çıkmadık, bize öğretilen gibiydi mavi ve beyaz ağırlıklı oldu her şey. Mavi sakinliğin ve barışın simgesiydi. Çocuklarda sınırsızlığı özgürlüğü çağrıştırdığını da öğrenince kalıpların içinde kalmakta bir sakınca yoktu.

Peki bebeklerin dünyası nasıl renkleniyor? İlk 40 gün her şeyi siyah-beyaz gören bebekler sonra sırasıyla kırmızı, yeşil, mavi ve sarı renkleri görmeye başlıyor. Canlı ve parlak renklere daha çok tepki gösteriyorlar.

Oğlumun renklerle ilgili ilk tutturması 2.5 yaşındayken “Kırmızı araba!” diye oldu. Ama uzun sürmedi 10-15 gün sonra “yeşil” sevdamız başladı. Ve o gün bugün yaklaşık 6 aydır her şey “yeşil olsun” istiyor. Ona göre en hızlı giden yeşil araba, yeşil uçak hatta yeşil insan... Resim yaparken en çok yeşili kullanıyor. Yeşil güneş olmaz desem -ki dememek lazım- de sonuç değişmiyor.

Nereden çıktı bu yeşil aşkı, acaba neden yeşil... Uzmanlara göre resimlerinde ağırlıklı olarak bu rengi kullanan çocuklar özgüvenli, yaşıtlarına göre daha olgun tavırlar sergileyen ve duygularını kontrol edebilen çocuklar. Ama oğluma baktığımda bu özelliklerle kişiliği örtüşüyor desem çok abartmış oluyorum.

Haberin Devamı

RENKLERİN PSİKOLOJİSİ

Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Uzm. Dr. Mehmet Yavuz, çocuklarda renkleri tanıma ve seçmenin dört yaşından sonra ortaya çıktığını söylüyor.

(Bu durumda bizim biraz daha vaktimiz var.) Dört yaşından sonra çocukların renk kullanımının psikolojik olarak değerlendirilebileceğini anlatıyor. Renklerin çocukların duygusal ve fiziksel gelişiminde neleri ifade ettiğini şöyle açıklıyor:

Kırmızı: Resimlerde yoğun olarak kırmızı rengin kullanılması; enerjinin, nefretin, şiddetin, yoğunluğun ya da bir hastalığın yansıması olabilir.

Pembe: Kırmızıya göre daha az etkili bir renktir. Sakinliği ve mutluluğu temsil eder.

Turuncu: Endişeli bir tondur. Ve bu rengi ağırlıklı kullanan çocuklar hiperaktif gelişime eğilimlidirler.

Haberin Devamı

Sarı: Bu rengin ağırlıklı olarak kullanılması, çocuğunuzun huzurlu enerjik ve sevdiği şeylere bağlı olduğunu temsil eder.

Mavi: Güven duygusunu temsil eder. Sakin bir ruh halindeki çocuklar daha yoğun olarak resimlerinde bu rengi kullanırlar. Duygularını kontrol etmekte güçlük çekmezler.

Yeşil: Resimlerinde ağırlıklı olarak bu rengi kullanan çocuklar özgüvenli, yaşıtlarına göre daha olgun tavırlar sergileyen ve duygularını kontrol edebilen çocuklar oldukları söylenebilinir.

Mor: Sorumluluk duygusu olan, kendinden çok başkaları tarafından kontrol edilmeye eğilimli ve sakin karakterleri temsil eder.

HAFTA SONU ROTASI

Bu yıl çocuklar yeni yıla uzun bir tatille giriyor. Tatili şehirde geçirecekler için son yılın en soğuk kışını geçirdiğimiz düşünüldüğünde çocuklarla yapılacak etkinlikler kapalı alanlarda olsa da eğlence vadediyor. Anadolu ve Avrupa yakasındaki çocuk şehirleri pek çok kişinin tercihi olabilir. Ayrıca bu hafta birçok tiyatro onlara yeni dünyaların kapılarını açıyor. Çocuğunuzun en keyif alacağı etkinlik için aşağıdaki alternatiflere göz atabilirsiniz.

Haberin Devamı

Trump AVM’de hafta sonu iki tiyatro oyunu var. Çocuklar, 3 Ocak Cumartesi saat 13.00’te “Külkedisi” oyunu ve Pazar günü “Kurbağa Prens” oyunu ile en sevdikleri masal kahramanları ile buluşuyor. Etkinlikler ücretsiz.

İstanbul Modern’de cumartesi ve pazar günü Havalı Nesneler adlı sanat etkinliği var. 6-12 yaş çocuklar katılabilir. Ücreti 20 TL.

Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi’nde pazar günü saat 11’de Güneşin Çocukları adlı çocuk tiyatrosunu izleyebilirsiniz. 3 yaş üzerindeki çocuklar için gösterilecek oyuna giriş 3 TL.

Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde, Pazar günü - 13:00 Mıknatıs Çocuk adlı tiyatro oyunu var. 3 yaşından itibaren çocukların seyredebileceği oyun 15 TL.

DİĞER YENİ YAZILAR