Anne ve babalar bir adım geride durmalı!

Bu hafta ilkokula başlayan minikler için uyum süreciydi. Onlarla birlikte biz ebeveynler de farklı duyguları deneyimledik.

Anne ve babalar bir adım geride durmalı

İlkokul birinci sınıfa başlayan çocuklar için ders zili pazartesi günü çaldı ve okula uyum haftası başladı. Mini mini birlerin birçoğu okula başlamanın heyecanı ve korkusunu birlikte yaşıyor. Biz anne-babalar ise aynı duyguları farklı boyutlarda deneyimliyoruz. “Öğretmenini sevecek mi, arkadaşlarıyla anlaşabilecek mi, derslerde başarılı olacak mı?” gibi onlarca soru kafamızın içinde dolaşıp duruyor. Şimdiden “Bu akşam ödev var mı?” soruları yaşadığımız heyecanın göstergesi olarak Whatsapp grubundaki velilerin yazışmalarına yansıdı bile. Belki de ebeveynlerin mantık ve duygu durumu öğrencilerden daha karışık...

Oğlumun geçen yıl anasınıfına gittiği okulda, birinci sınıfa başlaması bizim için avantaj sağladı. Okul ortamı ve arkadaşlarının çoğunun tanıdık olması korkunun ve gerginliğin azalmasına neden oldu. Ama yine de uyum sürecimiz devam ediyor ve birinci sınıfa giden bir çocuğun annesi olmak gerçekten gerginlik yaratan bir durum.

Haberin Devamı

Okulun ikinci günü yapılan ilk veli toplantısından öğretmenimize güvenimiz tam olarak ve önerilerini de beynimize kazıyarak çıktık. Öğretmen, öğrenci, veli üçgeninde ebeveynlerin bir adım geride durması gerektiğini; özel durumlar dışında böylesinin çocukların okula ve akademik hayata uyum sağlaması için daha sağlıklı bir yaklaşım olduğunu belirten öğretmenizin, teknoloji kullanımı konusunda söyledikleri toplantının önemli maddelerinden biriydi. Tabletlerinde video izleyen, oyun oynayan çocukların hızlı bir tempoya alıştıkları için derste sıkıldıklarını ve konsantre olmakta zorlandıklarını belirterek teknoloji kullanımına sınırlandırılma getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bağımlı olduğu kişi götürmesin

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Oktay Aydın’ın önerileri de özellikle ilkokul birinci sınıfa başlayan öğrenci ve velileri için tavsiyeleri uyumu kolaylaştıracak türden.

Ağlamalar karşısında duyarsız olmayın ama abartılı teselli çabaları göstermeyin.

Haberin Devamı

Eğer çocuğunuz bir ebeveyne bağımlı ise diğer ebeveynin çocuğu okula götürmesine önem verin.

Zorlanan çocukların evden küçük bir eşyasını okula getirmesine bir süreliğine izin verin.

Okula başlamadanbu testleri yaptırın

Veli toplantısında öğretmenimizin dikkat çektiği konulardan biri de “Çocuklarımızı hasta etmeyelim” tavsiyesi oldu. Çocukların okuma yazmayı öğrenecekleri ilk yıl olduğu için okula gelmedikleri günü telafi etmelerinin zor olduğunu belirterek hem evde hem de okulda bu konuda önlem almamız gerektiğini hatırlattı. Çocuk sağlığı uzmanları da çocukların akademik başarısı için mutlaka güne kahvaltı ile başlanması gerektiğini belirtiyor. Çocukların okula sağlıklı bir başlangıç yapabilmesi için yaptırılması gereken kontrolleri Acıbadem Taksim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülsen Meral şöyle sıralıyor:

Bilişsel gelişim kontrolü

Çocukların okul başarısı için rutin fiziksel büyüme ve gelişme takibinin yanında motor ve bilişsel gelişimleri için testlerinin de okul öncesi yapılması şart. Bu aynı zamanda, çocuğun öğrenmeye yatkın olduğu ağırlıklı duyularının tespiti, dolayısıyla akademik başarısı için faydalı. Zira kimi çocukların işitsel öğrenmeleri ön plandayken kimi çocukların görsel öğrenme becerileri ön planda olabiliyor.

Haberin Devamı

Görme ve işitme testi

Okula başlamadan önce görme ve işitme testlerinin yapılması okul başarısı için olmazsa olmaz kurallar arasında yer alıyor. Çünkü duyma ya da görme fonksiyonlarının yeteri kadar sağlıklı olmadığının farkına varılmaması çocuğun “başarısızım”, “yapamıyorum” diyerek kendine güvenini kaybetmesine ve içine kapanmasına da neden oluyor.

Demir eksikliği için tahlil

Çocukluk çağında en sık rastlanan sorunlardan biri de demir eksikliği anemisi. Kansızlık (demir eksikliği anemisi) çocukların zeka gelişimini ve beraberinde okul başarısını etkileyen çok önemli bir sorun

Vitamin kontrolü

Çocukların yaşına uygun beyin fonksiyonlarının düzgün çalışması ve bedensel gelişimi için D vitamini, B vitamini ve çinko gibi vücudun işlevinde elzem olan vitamin ve minerallerin kandaki yeterlilik düzeyinin kontrolünün yapılması büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR