Uzak ve yakını görme sorunu aynı anda tedavi ediliyor

Türkiye’yi lazerle göz tedavisiyle tanıştıran ve 27 yılda 100 binin üzerinde hastayı tedavi eden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sinan Göker, yeni yöntemlerle uzak ve yakın görme sorunu ile astigmatın aynı anda tedavi edilebildiğini söylüyor.

Göz kusurlarını gidermek için son dönemde kullanılan yeni yöntemler neler?

İnsanların en çok dikkat istedikleri şey yakın tedavileri. Çünkü yakın problemi akıllı telefonlarla birlikte insanları daha çok rahatsız eder hale geldi. İş yerinde tüm gün bilgisayara bakıyorlar. Yakın problemi olanlar sabah uyandığından gece yatana kadar rahatsızlık çekiyor. ve herkes bu sorundan kurtulmak istiyor.

Yakın görme sorunu 40 yaştan sonra oluşuyor değil mi?

Genelde 40 yaş sonrası... İnsan ömrü uzadığı için insanlar artık 50, 60 ve 70’li yaşlarda da çalışıyor. Eskiden insanlar emekli olunca kenara çekilirdi. Şimdi 80 yaşında kitap yazan hastalarım var. Yakını göremeyenler için uyguladığım iki teknik var. Birincisi lazer; daha çok 40-50 yaş arasındaki hastalara yapıyoruz. Çünkü 50 yaşından sonra katarakt başlangıcı gelişiyor. Katarakt artık 50’li yaşlara indi. Hastanın gözünde katarakt yoksa lazerle yapıyoruz. Çünkü lazer daha hafif bir ameliyat. Gözü kaybetme veya ciddi hasar görme riski yok.

Haberin Devamı

Yakını görme sorunu 60’ında duruyor

Lazer yöntemini nasıl uyguluyorsunuz?
Lazer yöntemi ile miyop, hipermetrop ve astigmat’ı yüzde 90 başarıyla tedavi ediyoruz. Sekiz yıl önce supracor yöntemini Türkiye’ye getirdim. Eski tedavilerde yakın düzelip tekrar geri geliyor, uzak bozuluyordu. Bu nedenle insanların aklında hala o eski teknikler olduğu için “Lazerle yakını görme sorunu düzelmiyor, göz numarası geri geliyor” gibi bir kanı var. Supracor’u Avrupa’da 2’nci uygulayan kliniğiniz. Yapılan operasyon sayısı olarak Avrupa’da birinciyiz diyebilirim. Kişide hem uzak hem yakın göz bozukluğu varsa onlara da yapabiliyoruz. Uzak ve yakın aynı anda kalıcı olarak düzeliyor. Astigmata da olsun bu yöntem uygulanabiliyor. İki göz aynı gün yapılabiliyor. Ertesi gün kişi uyanınca hemen yakını okumaya başlıyor. Bazı numaralarda uzak geçici olarak birkaç ay bulanıyor. Tedavi olan her 10 kişinin dokuzu, yakını gözlüksüz görmeye başlıyor. Yakını görme sorunu 60 yaşında duruyor. Yaptığımız tedavi 60 yaşına kadar kişiye yeterli oluyor.
Deneyimli hekim ve doğru lens önemli
Kataraktlı gözlerde nasıl bir yöntem uyguluyorsunuz?
50 yaşın üzerindekilere genellikle katarakt başlangıcı oluyor. Ve katarakt ilerlediğinde zaten ameliyat olmaları gerekeceğinden 3-4 seneliğine lazer yapmıyoruz, katarakt ameliyatını erkene çekiyoruz. Ve bu ameliyatla gözün içine çok odaklı göz içi merceği, lensi veya akıllı lens diye bilinen yöntemi uyguluyoruz . Çok odaklı göz içi merceğini 12 senedir Türkiye’de uyguluyorum. Tabii teknolojisi zaman içinde gelişti. Şu anda geldiği noktada hasta memnuniyeti maksimum olabilecek bir düzeyde. Tabii ki doğru ve en iyi kalite lensi kullanmak gerekiyor. Ameliyattan sonra kişide astigmat, hipermetrop, miyop gibi hiçbir numara kalmamalı. Merceğin tam gözün ortasına oturtulması gerekiyor. Deneyimli bir doktor kaliteli bir mercekle yaparsa bu ameliyatı, kişi ertesi günü gözünü açtığında uzağı ve yakını çok net görebilir. Ömrünün sonuna kadar değişmez.
18 yaşından itibaren ameliyat yapıyoruz
Lazer ameliyatları kaç yaşından sonra kaç numaraya kadar ameliyat olunabiliyor?
Eğer numara durduysa 18 yaşından itibaren lazer yapmaya başlıyoruz. Üst yaş sınırı yok. 10 numaraya kadar miyoplar, yedi numaraya kadar astigmatları lazerle düzeltiyoruz. Ama 10 numara üzerindeki miyoplara, göz içi dediğimiz bir lens takıyoruz. Bu arada lazerin en önemli özelliği emin ve güvenilir bir yöntem olması. Göz dışı bir tedavi olduğu için gözü kaybetme riski ve ciddi bir hasar riski yok.
Supracor’dan sonra katarakt ameliyatı mümkün
Operasyonlar sırasında hasta uyutuluyor mu?
Lazer ve katarakt aslında hasta açısından kolay bir yöntem oldu. 10 dakika sürüyor lazer. İki göz için. Damlayla uyuşturuyoruz gözü. Hasta hiç ağrı hissetmiyor. Katarakt ameliyatını bir hafta arayla yapıyoruz. Damlayla uyuşturuyoruz yine. Oda 10 dakika sürüyor. Dikiş yok. FAKO yöntemini uyguluyoruz. Lazer yönteminde gözü kapatmıyoruz. Koruyucu gözlük veriyoruz. Katarakt ameliyatında bantla kapatıyoruz. Ertesi gün kontrolde açıyoruz. Her ikisi de rahat ve konforlu ameliyatlar. Katarakt ameliyatında ekstra damardan bir sakinleştirici de veriyoruz.
40’lı yaşlarında supracor yaptıran biri 50 yaşında katarakt olursa ameliyat olabiliyor mu?
Lazerden sonra 50 li yaşlarda kişide katarakt çıktığı zaman bunun üzerine katarakt ameliyatı da olabiliyor. Katarakt ameliyatında zaten çok odaklı yakın merceği takıldığı için yakını görmeye devam ediyor.
Yaz aylarında bunlara dikkat!
Kahverengi, sarı camlı gözlük takın
Yaz aylarında güneş alerjisi diye bir durum da söz konusu. Alerji gözde sulanma, kaşınma ve batma gibi belirtiler ortaya çıkartıyor. Güneşte bu alerjisi olan kişilerin kontakt lens kullanmaması lazım. Bu lens hem alerjiyi hem kuruluğu artırıyor. Güneşe çıkarken gözlük ve şapka takmak lazım. Ultraviyoleyi yüzde 100 filtre eden camlı gözlükler kullanılmalı. Kahverengi, sarı, turuncu renkli camlar tercih edilmeli. Gri ve koyu yeşil camlar iyi değil. Çünkü güneş ışık tayfının içindeki mavi renk retinaya kötü etki ediyor. Mavi rengi filtre eden renklerse sarı,turuncu gibi renkler.
Sarı nokta hastaları için makula lens
Sarı nokta olarak bilinen bir retina hastalığı var. Görmeyi ciddi şekilde azaltıyor, yüzde 20-10’ a kadar. Yeni olarak makula lensi dediğimiz bir lens çıktı. Sarı nokta hastalarında bu mercek yüzde 10 ila 30 puan arasında bir artış sağlıyor.
Güneşe bakmak kara leke oluşturabilir
Güneşe direkt olarak bir saniye bile bakmayın. Bir kere bile güneşe uzun bakıldığında, retinada bir yanık oluşursa o yanık ömrün sonuna kadar geçmiyor. Kara bir leke kalabiliyor.
Mavi ışığa dikkat!
Tabletlerin ve cep telefonlarının içinden gelen mavi ışık fazla. Bu ışık melatonin hormonunu bastırıyor. Bu hormon bastırılınca kişilerde depresyon eğilimi oluyor. Gece uyku kaçıyor. Buna dikkat etmek lazım. Geceleri yatmadan telefon ve bilgisayara bakılmamasında fayda var.
Göz tembelliği 55’e kadar tedavi edilebilir
Göz tembelliği yedi yaşından sonra tedavi olmuyor gibi bir durum vardı. Yeni araştırmalarla birlikte göz tembelliğini 55 yaşına kadar tedavi edebildiğimiz bir yöntem çıktı. Bu sanal gerçeklik gözlükleriyle uygulanıyor. Hastalar iki ay boyunca, her gün 30 dakika özel programlarla yazılmış oyunlar oynuyor. Görmelerinde 30-40 puan artış sağlıyoruz.
Kortizonlu damlalara dikkat!
Yazın konjoktivit salgınları da oluyor. Bunların en çok bulaşma yeri havuzlar ve deniz. Havuzlarda yüzme gözlüğü takılmasında fayda var. Alerji için göz doktoruna gidip alerji tedavisi olmak gerekiyor. Eczaneden herhangi bir damla almak çok sakıncalı. Çünkü alerjiye iyi geldiği için genellikle kortizonlu damlalar veriliyor. Bu damlalar göz tansiyonunu arttırıp katarakt yapabiliyor gencecik insanlarda.
Göz kuruluğu için ışık tedavisi
Kuruluk da çok ciddi bir problem haline geldi. Bütün bu hormonlu gıdalar ve sentetik kimyasallar yüzünden. Kuruluk içinde yeni bir lazerimiz var. Işık tedavisi uygulanıyor. Kapaklara uyguluyoruz. 10 dakikalık bir operasyon. Bir ay arayla dört kez uygulanıyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR