2025’te hayata atılanlar akıllı makinelere komut verebilmeli

Türkiye’de 100 binden fazla çocuğa online eğitim veren Bilişim Garaj Akademisi’nin kurucusu Prof. Dr. Selçuk Özdemir, “Kodlama yeni çağın İngilizcesi, her çocuk öğrenmeli” diyor.

Bilişim Garaj Akademisi (BGA) 5-16 yaş arası gençlere bilgisayar kodlama, üç boyutlu tasarım, elektronik/robotik geliştirme gibi alanlarda “bilişimle üretim” farkındalığı, bilgisi ve becerisi kazandıran online bir eğitim platformu. Türkiye’de 60 farklı ilde 250 okulda 100 bin öğrencinin aktif olarak kullandığı platformun kurucusu Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Özdemir, çocukların 5 yaşından itibaren kodlama ile tanışması gerektiğini söylüyor.

Ebeveynler ve eğitimciler Elon Musk’ın ve Steve Jobs’un hayatını okusun

Çocuklar doğdukları andan itibaren internetle tanışıyor. Bu bir yandan bir bağımlılık yaratırken bir yandan da gereklilik. Denge nasıl kurmalıyız?
Teknoloji Felsefesi alanında çalışmaları olan Prof. Dr. Nermi Uygur’un “teknoloji iki yanı keskin bıçak gibidir. Marifetli ellerde çok güzel işlere vesile olurken marifetsiz ellerin kendisine dahi zarar verir” ifadesi belki de tam olarak bunu açıklıyor. Biz toplum olarak ne yazık ki özellikle son 15 yıldır kolaylıkla satın aldığımız hızlı internete bağlı bilgisayar, cep telefonu, tablet gibi cihazları marifetsiz çocuklarımızın eline verdik, onlar da bu renkli cihazların tüketim tarafını tarafını yoğun kullanarak bir anlamda “bağımlısı” oldular. Aslında burada yanlış olan biz yetişkinlerin çocuklarımızı marifetli hale getirmeden onların eline bu cihazları kolaylıkla vermemizdi. Bu teknolojilerin “üretim odaklı” kullanımını yeni nesillerine mümkün olan en erken yıllarda kazandıran ülkeler çok hızla yol alıyorlar. Bugün günlük hayatımızda kullandığımız birçok teknolojinin çıkış noktası olan Silikon Vadisi’ndeki binlerce şirketin kurucularının hayatına baktığımızda önemli bir bölümünün bilişimle üretim becerisini 10’lu yaşlarının başlarında kazandıklarını görüyoruz. Eğitimcilerin ve anne-babaların Elon Musk’ın, Steve Jobs’un, Bill Gates’in hayatlarını okumalarını tavsiye ediyorum.
Çocuklar neden kodlama öğrenmeli?
Cihazlara emir verme konusunda istisnasız tüm çocukların erken yıllardan itibaren eğitim alması bundan sonra bir tercih değil bir zorunluluk. Bundan “tüm çocuklar yazılım uzmanı mı olacak?” sonucu çıkmamalı. Bu eğitimlerle tüm çocuklar makinelere emir vererek onlara istediklerini yaptırabileceklerinin öncelikle “farkında” olmalarını sağlamalıyız. Farkındalık seviyesinde bilgi sahibi olan bir çocuk ileriki yıllarda başka bir mesleği icra ediyor olsa bile aklına “keşke şöyle bir cihaz/yazılım olsaydı, şunu yapmak ne kadar kolay/ucuz olurdu” düşüncesi geldiğinde bu tür teknolojileri geliştirmenin mümkün olduğunu bildiği için kendisi yapamasa bile, inisiyatif (buna biz girişimcilik diyoruz) kullanarak yapabilecek insanları biraraya getirir ve bir inovasyonun ortaya çıkmasını sağlayabilir.
Düşündüklerini hayata geçirebilecekler
Kodlama bilen maker çocukların ileride nasıl bir farkı olacak?
Nasıl okuma-yazma, tüm meslekler ve sosyal alanlar için bir temel beceriyse, bilgisayarlara emir verme becerisi olan kodlama da çocuklara iş dünyasında veya sosyal alanda karşılaştıkları sorunlara yönelik matematik ve fen gibi alanlarla da harmanlayarak inovatif çözümler tasarlama/üretme farkındalığı, bilgi ve becerisi kazandıracaktır. Bilişimle üretim becerileri kazanan çocukların en büyük farkı onlar düşündüklerini hayata geçirebilecekler.
Tatilde kendi akıllı cihazlarını geliştirsinler
Yaz tatilinde çocuklarının kodlama, yazılım öğrenmesini isteyen ebeveynlere ne tavsiye edersiniz?
Sınavlarda “full çekmek” inanın onlara değil, sadece öğretmenlerine ve anne-babalarına gurur veriyor sadece. Bu çerçevede bakınca sadece teknoloji değil, sanatsal, sportif veya mutfakta çocukların bir üretim içinde olmasını sağlasınlar. Teknoloji alanında listelediğim teknolojilere internetten ücretsiz erişerek çocuklarının kendi oyunlarını kodlamasını, kendi üç boyutlu tasarımlarını yapmalarını, kendi akıllı elektronik cihazlarını geliştirmelerini sağlasınlar.
5 yaşından itibaren kodlama eğitimi verilmeli
Çocukların kaç yaşından sonra kodlama eğitimi verilmesi gerekiyor?
Aslında bilgisayarlara emir vermek anlamında kullandığımız kodlamanın özü, bilgisayarlara ne yapacağını adım adım doğru bir şekilde söyleyebilme becerisidir. Bu açıdan baktığımızda kodlama sadece teknik bir beceri değil, bilişsel bir beceridir. Bu bilişsel beceri, yapılacak bir şeyi bütün ihtimalleri ile beraber sıfırdan son noktasına kadar adım adım düşünebilme, planlayabilme becerisidir. Bu beceri, mühendislikten, mimarlığa, terzilikten, fırıncılığa aklınıza gelecek tüm mesleklerin en temel bileşenlerinden birisidir. Bu eğitim doğru araçlar, doğru pedagoji, doğru temalar ve doğru sürelerde bugün 5 yaşından itibaren çocuklara verilmeli
HANGİ YAŞTAKİ ÇOCUK HANGİ EĞİTİMİ ALMALI?
8-12 yaş Kodlama için: MS KODU, Scratch
8-12 yaş 3D Tasarım için: Tinkercad, Solidworks KID
8-12 yaş Robotik Tasarım/Kodlama için: Scratch for Arduino
13 yaş ve üzeri olan gençler 8-12 yaş ürünleri ile eğlenceli, kolay ve hızlı bir başlangıç yaptıktan sonra şu teknolojilerle ilerleyebilirler:
13-16 yaş Kodlama için: Appinventor, Small Basic, Python
13-16 yaş 3D Tasarım için: Sketchup
13-16 yaş Robotik Tasarım için: Arduino IDE

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR