Çocuklar hangi yaşta hangi sporu yapmalı?

Bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı... Son yıllarda genç sporcularımız jimnastikten, okçuluğa, voleyboldan yüzmeye kadar birçok dalda hepimizin gurur kaynağı oldu. Bu başarılar yeni sporcuların yetişmesi için de ilham ve motivasyon sağlıyor. Doğu’dan-Batı’ya ülkemizin her yerinde yetenekli genç sporcular yetişiyor. Tabii bu sporcular yetişirken en büyük görev yine annelere düşüyor. P&G ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi işbirliğiyle oluşturulan bir sivil toplum hareketi olan Olimpik Anneler, Türkiye’de çocukların sporla büyümesini ve gelişmesini sağlamak için farkındalık yaratmaya çalışıyor. Olimpik Anneler’in ortak hedefleri, ülkemizde çocuklarını sporla büyüten anne sayısını artırmak. Siz de çocuğunuzu spora yönlendirerek bir Olimpik Anne olabilirsiniz.

Sporun birçok faydasına rağmen, Türkiye’de çocukların spor yapma oranı oldukça düşük. Sadece 10 çocuktan 1’i düzenli ve bilinçli şekilde spor yapıyor. Oysa spor yapan çocuklar fiziksel olarak güçleniyor ve daha sağlıklı oluyor. Hayatlarına kattıkları disiplin sayesinde derslerinde başarıyı yakalıyorlar. Kazandıkları özgüven geleceklerini olumlu etkiliyor. Bu nedenle yaz tatilini de fırsat bilerek anneler olarak çocuklarımızı bir spor kursuna yazdıralım, ister özel, ister belediyeler olsun konuda hizmet veren kurum sayısı ve alternatif çok. Peki hangi yaştaki hangi spora yönlendirmeliyiz?

Haberin Devamı

İşte uzman tavsiyeleri.

2-3 yaş: Sadece koşma, yakalama, zıplama gibi temel hareketleri yapabilirler. Dolayısıyla bu yaşta bir spor tercihi yapmak yerine bunların içinde olduğu aile bireyleri ve arkadaşları ile oyunları seçmelidir aileler. Bu amaçla bahçede koşma, yürüme, dans etme, suda gözetim altında oynama ve ciddi deneyimli kişiler eşliğinde jimnastik seçilebilir.

4-6 yaş: Dans etme, yüzme, jimnastik, ip atlama, elim sende, sek sek oynayabilir, üç tekerlekli bisiklete binebilirler. Bu yaşta çok deneyimli kişiler eşliğinde yüzme ve jimnastik başlanılabilir. Altı yaşından sonra çocuklarda güvenli ve kontrollü hareket yapma yeteneği gelişir ve spor tercihleri yavaş yavaş oluşmaya başlar.

Haberin Devamı

7-10 yaş: Jimnastik, yüzme, futbol, basketbol, voleybol, hentbol, bisiklet, tenis yüzme gibi sporlarla ilgili temel eğitime ve bunların birleşimini içeren sporlara başlayabilirler. Zaman zaman bazı spor kulüpleri çocukları ve ailelere yanlış yönlendirme yapabiliyor. Eğer çocuk sadece basketbol oynanan bir spor kulübüne gidiyorsa, çocuğa basketbolun tüm detayları yavaş yavaş verilmeye çalışılır. Ama asıl yapılması gereken çocuklara tüm toplu sporları içeren oyunlar oynatıp, onların

el-göz ve hareket koordinasyonunun geliştirmesini sağlamak.

10 yaş sonrası: Daha önceki yaşlarda başladıkları sporları daha organize olarak yapmaya devam ederken, atletizm, güreş ve küreğe başlayabilirler. Birkaç yıl sonraysa, tercihe göre, boks, tekvando, karate gibi daha çok kuvvet gerektiren sporlara başlanabilir. Bu sporlara daha erken de başlanabilir, ama yine direkt bu sporlara değil onların alt yapısını oluşturacak esnekliklerini, dengelerini ve koordinasyonlarını geliştirecek temel hareketleri içeren bir antrenman daha uygun olur.

Haberin Devamı

Sıçramalı sporlar boy uzatır!

Boy uzamasında veya uzunluğunda en önemli faktör genetik yapı. Beslenme ve sporun etkisi genetik yapının yanında oldukça az. Yapılan sporun etkisi, büyüme kıkırdakları civarında yer alan kasların yapışma yerlerinin uyarılması ve böylece dolaylı olarak büyüme kıkırdaklarının etkilenmesi ile mümkün. Bu amaçla özellikle kasların gerilmesine neden olan basketbol, voleybol, yüzme ve jimnastik gibi sporların boy uzamasını uyardığı gözlenlenmiş. Bu amaçla atlamalı, sıçramalı, kaslar üzerinde gerilme stresi yaratan sporlar boy uzamasını olumlu yönde etkiliyor.

Otizm Orkestrası’ndan anneleri duygulandıran konser

Üniversitelilerle, otizmli gençlerin birlikte yer aldığı ‘Otizm Orkestrası’, annelerine unutulmaz bir Anneler Günü hediyesi olarak konser verdi. Tanfer Sağlık Grubu ev sahipliğinde Anneler Günü’nde gerçekleşen etkinlikte otizmliler ve üniversiteli gençler, FMV Işık Lisesi’nden arkadaş olan iki Işıklı Prof. Dr. Sıddık Yarman ve Dr. Nihat Tanfer ile birlikte sahneye çıktı. Yıldızların Altında, Yaz Yaz, Kara Sevda, Çayımın Şekeri şarkılarını anneler ve misafirlerle birlikte söylediler. FMV Işık Üniversitesi koordinatörlüğünde Avrupa Birliği projeleri için başvuru yapan otizm orkestrasının hedefi, uluslararası düzeyde otizmi ve müziği tanıtıcı konserler vermek.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR