Mevsim geçişlerinde bağışıklığını yükseltin

Mevsim geçişlerinde yaşanan hava değişimleri, savunma mekanizmasını zayıflattığı için çocuklarda da nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara neden olabiliyor. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca yapılması gerekenleri anlattı.

Çocukların sıkça ve uzun sürelerle hasta olduğu bir kışı geride bıraktık. Baharın ilk günlerinde, çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenme konusunda nelere dikkat edilmeli?

Çocuklarınızı hastalıklardan korumak ve sağlıklı olmalarını, büyüme ve gelişmelerini desteklemek için tüm besin gruplarından tüketebileceği bir beslenme programı oluşturulmalı. Güne iyi bir kahvaltıyla başlamak çok önemli. Yumurta, peynir, çiğ sebzeler, zeytin, ceviz, tam tahıllı ekmek olmazsa olmazlardan… Evde tükettiği besinler kadar okulda tükettiği öğünler de çok önemlidir. Okulda ara öğünlerini yaptığından, yeterli su içtiğinden, öğle yemeğinde dengeli beslendiğinden emin olmak gerekir. Öğle yemeğinde sebze yemeği yediyse akşama et veya balık mönüsü planlanabilir.

Bahar aylarında beyaz renkli yiyecekleri seçin

Haberin Devamı

‘Renklerle Diyet’ kitabınızda renklere göre ayrıştırdığınız meyve ve sebzelerin etkilerinden bahsediyorsunuz. Bahar aylarında çocuklarımız hangi renk grubunda beslenmeye ağırlık vermeli?

Bu aylarda beyaz, yeşil ve turuncu renkteki meyve ve sebzelere ağırlık verebiliriz. Bahar ayında düşen bağışıklık sistemi çabuk hastalanmamıza neden olabiliyor. Bağışıklık sisteminin baştacı bağırsaklardır. Yeterli mineral, vitamini sağlamak ve bağırsak bakterilerini güçlendirmek için beyaz renklerden enginar, kereviz, turp, elma, armut, ayva, pırasa tüketilebilir. Yeşil besinlerden ıspanak, pazı, brokoli, kivi, avokado ve turuncu besinlerden de portakal, mandalina, havuç, tatlı patates kesinlikle günlük beslenmede bulunmalı.

Portakal yerine yeşil biber yedirin
Güçlü bir bağışıklık sistemi için C vitamini tüketmenin önemini hepimiz biliyoruz ancak doğru bilinen bir yanlış var. C vitamini kaynağı olarak portakalı duysak da yeşil biber, portakadan 5 kat daha fazla C vitamini içerir. Maydanozdaki C Vitamini ise portakaldan 3 kat daha fazla. Çocuğunuza kahvaltıda vereceğiniz 1 büyük yeşil biber günlük C vitamini ihtiyacının tamamını karşılayacaktır
Vitamin deposu renkli milkshake

Bu milkshake diğerlerinden çok farklı çünkü vitamin, mineral, anti oksidan ve omega 3 yağ asitleri ve posa içeriyor. Gereksiz yağ ve şeker ise yok.

Malzemeler

1 bardak kefir

1/2 küçük muz

1/2 kivi

1 adet kuru hurma

1 çay kaşığı tarçın ve kakao

1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi

1 adet ceviz

1 fındık büyüklüğünde zencefil

Kefir probiyotik yani faydalı mikro organizmalar içerir. Bu faydalı bakteriler sayesinde ve diğer meyve sebzeler ile içerdiği yüksek antioksidan, vitamin ve minerallerden dolayı bağışıklık sistemini olumlu yönde etkiler. Çocuğa kaliteli enerji verirken; büyüme ve gelişmesine de katkı sağlar. Aynı zamanda cevizden dolayı içerdiği faydalı yağ asitleri ile konsantrasyonunu arttırırken performansını da yükseltir ve iyi hissettirir.

Direnci artırmak için beta glukan

Çocukları hastalıkladan korumak için nelerden yardım alabiliriz?
Son dönemde sıkça kullanılan; maya ve mantardan elde edilen beta glukan bunların en önemlilerinden. “Vücut kalkanı” veya “koruma kalkanı” olarak da tanımlanan beta- glukan, maya ve mantardan elde edilen bağışıklık sistemini güçlendirme etkisi olan doğal bir besin maddesi. Beta glukan takviyesinin hem çocuklarda, hem yetişkinlerde bağışıklık sistemini güçlendirdiği yapılan pek çok bilimsel çalışmada gösterildi. Bakteri, virüs ve parazitik enfeksiyonlara ve mantara karşı vücut direncinin artmasına destek oluyor. Beta glukanı 2-3 yaşından itibaren çocuğunuza verebilirsiniz.
Ekmek mayasından üretilen wellmune beta glukan denilen doğal içerikler son dönemde konuşulmaya başlandı...
Wellmune yüzde 100 doğal maya kaynaklı bir beta glukandır. Gluten de içermiyor. Yapılan araştırmalar wellmune kullanan çocukların 2/3 oranında daha az üst solumun yolu enfeksiyonu geçirdiklerini, diğer çocuklara göre 12 hafta içinde 6 gün daha az hasta olduklarını gösteriyor.
MobileKids Trafik projesi Metrocity’de
Mercedes-Benz Türk, ana şirketi Daimler AG’nin 2001 yılında Almanya’da başlattığı, 2013 yılında ise Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile birlikte Türkiye’de hayata geçirilen, dünyanın ilk ve en büyük yol güvenliği girişimi olan MobileKids Trafik Eğitim Projesi, 2018 yılında da etkinliklerini sürdürüyor. MobileKids Türkiye yarın İstanbul Levent’te bulunan Metrocity AVM’de çocuklar ve aileleriyle buluşuyor. Sabah 10:00’da başlayacak ve 18:00’a kadar sürecek olan etkinliğe tüm çocuklar ve aileleri ücretsiz olarak katılabilecek.
Açık Diyalog İstanbul’dan çocuk atölyeleri
Açık Diyalog İstanbul Mart ayında 7-16 yaş arasındaki çocukları felsefe ve doğaçlama atölyesi ile buluşturuyor. 11, 18, 25 Mart ve 1 Nisan’daki dört haftalık Felsefe Atölyesi’nde çocuklar için felsefe; bir masal, fabl, mitoloji, video veya bir nesne üzerinden yola çıkarak adalet, bilgi, özgürlük, mutluluk, sanat, sevgi, gibi günlük yaşamımızda sıklıkla karşılaştığımız kavramları bir kolaylaştırıcının rehberliğinde soruşturacak. Doğaçlama Atölyesi’nde ise çocuklar tamamen kurgusuz olarak duygularını ifade edecek. Doğaçlamada, diyalog, hareket, hikaye ve karakterler oyuncu tarafından kendiliğinden yaratılır. Doğru ya da yanlış yoktur. Atölye minik bir gösteri ile son bulacak. Bu ders çocuklara yeni arkadaşlıklar kurma fırsatı da sağlıyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR