Çocuk sahibi olmak isteyenler işlenmiş gıdadan uzak durmalı

Çocuk sahibi olmak isteyen kadınların beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor.

Birçok çift normal yollardan çocuk sahibi olma konusunda son yıllarda daha sık sorun yaşıyor. Çocuk sahibi olmak için yapılan tedavi sürecinde yaşanan olumsuzluklar, çifti umutsuzluk ve çaresizlik sürecine, en tehlikelisi de mucizevî yöntem ve tedavilerin peşinden koşmaya götürüyor. Ankara Bahçeci Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi’nden Doç. Dr. Berfu Demir, bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin öncelikle beslenme konusunda dikkat etmesi gerektiğini belirterek, kanıtlanmış, etkinliği ispatlanmış tedavi yöntemleri haricinde uygulanan kürlerin vücut sağlığını tehdit edebileceğine dikkat çekiyor. “Multi-vitamin ve antioksidan yüklemelerinin getirebileceği toksikasyon (zehirlenme) gibi genel vücut sağlığını tehdit edebilecek yan etkilerinin olabileceği unutulmamalı” diyen Doç. Dr. Berfu Demir şunları anlatıyor:

Ağır egzersiz ve işlenmiş gıdaya dikkat!

Genetiği oynanmış yiyecekler, şeker, trans-yağlar beslenmeden çıkarılmalı. Soya içeren ürünler bitkisel östrojen içerdiğinden, tüketiminde dikkatli olunmalı. Kafein içeren ürünlerin miktarı azaltılmalı. Gazlı, şeker veya tatlandırıcı eklenmiş içeceklerden uzak durulmalı. Light ürünler başlığı altında yağı azaltılmış ürünler yerine, işlem görmemiş yiyeceklr yenmeli. Sigara kesinlikle kullanılmamalı.

Haberin Devamı

Yumurta, ceviz kabak çekirdeği yiyin

Üremeyi destekleyici yaklaşımda D, A, E vitaminleri, B6-12 vitaminleri, c vitamini,folik asit, demir, selenyum, çinko, omega 3 yağ asitleri ve koenzim q10 gibi antioksidanlardan zengin beslenmek öneriliyor. Vitamin desteği yerine besinlerle almak daha sağlıklı. Bunun için günlük yeme programına yumurta (1 tane), fındık, ceviz, badem, kabak çekirdeği (çeyrek-yarım su bardağı, kavrulmamış olmalıdır), koyu yeşil sebzeler (ıspanak, karalahana, marul, tere, roka, maydanoz; özellikle çiğ olarak salata yapılmalı, zeytinyağı eklenerek tüketilmelidir), meyveler, renkli sebzeler (kırmızı ve yeşil sebzeler C vitamini, turuncu sebzeler A vitamini bakımından zengindir) mutlaka ana ve ara öğünlere eklenmeli.

Haberin Devamı

Bitkisel proteinlere ağırlık verin

Hayvansal proteinden ziyade bitkisel proteine ağırlık verilmeli. Kuru fasulye ve mercimek protein içeriklerinin yanında demir ve folik asitten de zengindir, haftada iki kez tüketilmeli. Balık esansiyel yağ asitleri, D vitamini, çinko, B12, selenyum, koenzim q10 bakımından zengin bir protein kaynağı. Fakat ağır metal içerme riski, büyük ve derin deniz balıklarının, antibiyotik içerme riski nedeniyle çiftlik balıklarının yenmesi önerilmiyor. Günlük 1,5-2 litre su tüketilmeli.

Fertilite destekleyici vitaminler etkili midir?

Erkeklerde antioksidan içerikli fertilite destekleyici vitaminler etkili. Fakat kadınlarda bu programların etkinliği tartışmalı. Günde 400 µg’ın üzerinde, uzun dönem selenyum tüketiminde bulantı, yorgunluk, saç dökülmesi, eklem ağrısı, tırnaklarda renk kaybı zehirlenme bulguları ortaya çıkabilir. Vitamin eksikliği saptananlarda, özellikle D vitamini eksikliğinin çiftin çocuk sahibi olma yeteneğini düşürdüğü gösterilmiştir. Kısa dönem yüksek doz D vitamininin tüp bebek tedavisi sırasında kullanılmasının gebelik oranlarını artırdığı, tek bir çalışmada gösterilmiş olmakla birlikte, bu veri sonrasında desteklenmemiştir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR