Emmy ödülü Türk dizilerinin önünü açtı

ABD’den sonra en çok dizi ihraç eden ikinci ülkeyiz. 10 yıllık süreçte dizi ihracatı satışlarla 100 binden 300 milyon doların üzerine çıktı.

Her şey 9 yıl önce Gümüş dizisinin yurt dışına satılmasıyla başladı. Ve sonrası adeta bir çorap söküğü gibi geldi. Doğudan batıya kuzeyden güneye aralarında adını belki de hiç duymadığımız 143 ülkede 400 milyondan fazla insan Türk dizilerini izliyor, Türk starlarına aşık oluyor.

Diziler konusunda dünyadaki tek rakibimiz ise Amerika... Bugün ABD’den sonra dünyaya en çok dizi ihraç eden ikinci ülkeyiz. 10 yıllık süre için dizi ihracatı bu satışlarla 100 bin dolardan 300 milyon doların üzerine çıktı. Bir zamanlar biz Brezilyalı pembe dizilerin esiri iken şimdi dünyayı Türk dizilerinin bağımlısı yaptık. En fazla 60 dakikalık dizilere alışkın olan yabancı seyirciler, her akşam ekran karşısında film tadında iki saatlik dramaların adeta tutsağı oldu. Türk dizileri Latin Amerika’da en çok izlenen 15 program arasına girmeyi başardı. Bu programlardan 4’ünü Türk dizileri oluşturuyor.

Haberin Devamı

Türk dizi sektörünün bu başarısı artık tüm dünya tarafından da kabul görüyor. Ay Yapım imzalı Kara Sevda dizisi dünya TV sektörünün en prestijli organizasyonlarından Uluslarası Emmy Ödüllerin’nde Amerika dışındaki yapımlar kategorisinde, Brezilyalı ve Kanadalı rakiplerini geride bırakarak En İyi Dizi Ödülü’nün sahibi oldu. Kara Sevda bu ödülü Türkiye’ye kazandıran ilk yapım oldu.

Ödül bir ilk olsa da bu başarının ayak sesleri uzun süredir duyuluyordu. Birbirinden güzel ve yakışıklı oyuncularımız uluslararası yarışmalarda ödüllere aday gösterildi. Son olarak da Fazilet Hanım ve Kızları, Anne ve İstanbullu Gelin Balkanlar, Güney Amerika ve Orta Doğu’da yayın hayatına başlayacakların başında geliyor.

Hollywood’a senaryo satıyoruz

Global Agency Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Pinto dizilerin yanı sıra artık dünyaya senaryo da sattığımızı söylüyor:
“Bugün Hollywood bile Türkiye’den senaryo alıyor. Amerika’da geçen yıl Suskunlar dizisi bir uyarlama olarak yeniden çekildi. Ayrıca Ölene Kadar dizisi de tekrar çekiliyor ve yeni yılda yayınlanmaya hazırlanıyor. Senaryo dışında yurt dışına yarışma formatları da satmaya başladık. Mesela Bana Her Şey Yakışır programının Almanya versiyonu bugün 1200’üncü bölümüyle ekranda”
Özgün senaryolar ilgi görüyor
Türk dizileri çekim kalitesi ve sanatsal değeri açısından çıtayı yükseltti. Yurt dışına da satışları yapıldığı için güçlü senaryolara ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle yapım şirketleri özgün senaryolarla büyük bütçeli işler yapmaktan çekinmiyor. Trilyonlarca lira harcayıp çektikleri bölümleri beğenmedikleri için sil baştan işe koyulabiliyor. 2018’de ekrana gelmeye hazırlanan başrolünde Kenan İmirzalıoğlu’nun yer aldığı Mehmed Bir Cihan Fatih’i dizisinin çekilen ilk bölümü hayal kırıklığı olarak nitelendirilince yönetmeni değiştirildi.
Dünyada en çok izlenen 10 Türk dizisi
Muhteşem Yüzyıl
Kara Para Aşk
Kara Sevda
Karagül
Fatmagül’ün Suçu Ne?
Binbir Gece
Aşk-ı Mennu
Sıla
Öyle Bir Geçer Zaman Ki
Gümüş
Kurgular dünya trendlerine uyumlu
Türk dizileri de son dönemde dünyadaki kurgu matematiğine uygun senaryolar üretiyor. Diziler önce ileri sarılıyor, sonra geriye. Bu kurgunun son örneklerinden biri Ufak Tefek Cinayetler, bu sezon gizem, entrika, aşk, kıskançlık temasıyla seyircinin ilgisini çeken Ufak Tefek Cinayetler, raytingte yükselişini sürdürürken şehirli kadınlara moda, dekorasyon ve stil konusunda ilham verecek gibi... Özellikle kadın seyirciler dizinin hikayesi kadar, dört güzel başrol oyuncusunun giyim kuşamını görmek için yeni bölümleri merakla bekliyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR