İkinci doz su çiçeği aşısını yaptırın!

Uzmanlara göre tek doz su çiçeği aşısı yeterli değil. 4-6 yaş arasında ikinci doz aşı yapılmalı!

Anaokuluna giden oğlumun öğretmeni hafta başında yan sınıfta birkaç kişide su çiçeği döküntüleri görüldüğü ve bu nedenle de çocukların evlerine gönderildiğini haber verdi. Yan sınıftaki minikler için üzülsek de virüsler bizim sınıfa uğramadığı için şükrettik. Ama salı akşamı whatsapp grubuna yazan bir veli kızında su çiçeği başladığını söyleyince tüm anne babalar telaşlandı. Hastalıktan korunmak için neler yapılabilir diye konuşulurken ikinci doz su çiçeği aşısı yaptırılmalı mı yaptırılmamalı mı tartışmaları başladı. Birçok anne doktorlarına danıştığını ve ikinci doz aşının yaptırmalarını tavsiye ettiğini yazdı.

Geçtiğimiz mayıs ayında da Türkiye’nin birçok ilinde görülen su çiçeği salgınında yine en çok tartışılan konu su çiçeği aşısının tek dozunun yeterli olup olmadığıydı. Sağlık Bakanlığı tarafından çocukluk çağı aşı takvimine 2013 yılının Şubat ayından itibaren eklenen su çiçeği aşısı 12 aylık bebeklere tek doz olarak uygulanıyor. Ancak uzmanların çoğu su çiceği salgınlarının tekrarlanması nedeniyle tek doz aşının yeterli olmadığını belirtiyor. Bu nedenle de 4-6 yaş arasında ikinci doz aşının yapılması gerektiğini söylüyor. ABD’de yapılan aşı kongresinde de su çiçeği aşısının ikinci dozunun yapılması önerildi. Amerika ve Almanya başta olmak üzere birçok ülke su çiçeği aşısında ikinci doza geçti. Sağlık Bakanlığı da ikinci dozun da zorunlu aşılar arasına almayı planlıyor.

Haberin Devamı

Salgın başladıktan sonra en geç üç gün içinde aşı yapılmalı

Hastane Derindere Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Alkan, ikinci doz su çiçeği aşısını yaptırmamış olanların, en geç salgının başlamasından itibaren 72 saat içinde (3 gün) aşının yaptırılması gerektiğini belirtiyor. Mart 2012’den önce doğan çocuklara devlet tarafından su çiçeği aşısı yaptırılmadığı için, bu çocukların da mutlaka aşılanması gerekiyor. Dr. Ali Alkan hastalıkla ilgili bilinmesi gerekenleri ise şöyle anlatıyor:

Suçiçeği, varisella-zoster virüsünün neden olduğu çok bulaşıcı bir enfeksiyon. Çoğunlukla çocukları etkiliyor ancak yetişkinlerde de görülebilir. Suçiçeği için kuluçka süresi 10 ile 21 gün arasında değişir. Belirgin göstergesi, kırmızı kabarcıklarla kaplanmış ve kaşınan deri görünümü, düşük dereceli ateş, baş ağrısı ve halsizlik.
Hastalığın kuluçka süresi yaklaşık 10-21 gündür. İlk belirti genel rahatsızlıktır. Sonrasında; vücut ağrıları, ateş, yorgunluk, iştah kaybı ortaya çıkar. 1-2 gün içerisinde döküntüler başlar. İlk aşamada, pembe veya kırmızı lekeler görülmeye başlar. Hastalığın son döneminde ise bu kabarcıklar kabuklanarak kurur ve döküntüler azalmaya başlar. Vücudun her bölgesinde çıkabilen bu döküntüler ağır vakalarda, ağız, göz, burun hatta genital bölgede de görülebilir. Çoğu kişi yaklaşık 2 hafta içerisinde iyileşir. Aşağıdaki şikayetlerden biri oluşursa hemen hekime başvurmak gerekir.
Kimler risk altında?
2 yaşın altındaki çocuklar suçiçeği riski altındadır. Tüm vakaların yüzde 90’ı küçük çocuklarda görülür. Ama yetişkinler de bu hastalığa yakalanabilir. 4 haftanın altında yenidoğan bebekler, hamileler, suçiçeği aşısı yaptırmayanlar, kreşe gidenler de yüksek risk altında yer alıyor!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR