Her dört kadından biri idrar kaçırma sorunu yaşıyor

Kontinans Derneği, mesane pedi üreticisi Canped “Hayatı Kaçırma Sen, Bir Yolu Var İstersen” projesi için bir araya geldi.

Türkiye’de 40 yaş ve üzeri her 4 kadından biri, yani 2,7 milyon kadın idrar kaçırma sorunu ile karşılaşıyor. Ama kadınların yarısından çoğu utandıkları için doktora başvurmuyor. Bazıları da böyle bir sorunu olduğunu kabul etmiyor. Oysa tedavi ile başarı şansı çok yüksek. İdrar kaçıran kadınları bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Kontinans Derneği, mesane pedi üreticilerinden Canped “Hayatı Kaçırma Sen, Bir Yolu Var İstersen” projesi için bir araya geldi. Proje temsilciliğini ise ünlü oyuncu Nergis Kumbasar yapıyor.

Kadınlar sorununu kabullenmiyor

Kontinans Derneği Başkanı Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Oktay Demirkesen, idrar kaçırma sorununun bir kader olmadığını belirtirken bu konuda özellikle kadınların farkındalığının artması gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Oktay Demirkesen, “İdrar kaçırma problemini yaşayan kadınlar depresyon ve sosyal hayattan çekilme gibi sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Burada ilginç olan nokta ise kadınların idrar kaçırma sorunlarına tahmin edilenden düşük oranda çare aramalarıdır” diyor.

Haberin Devamı

Ontex Türkiye Genel Müdürü Burak Kayahan şunları söylüyor: “Yaptığımız araştırmaya göre , Türkiye’de idrar kaçıran kadınların yüzde 87’si özgüven eksikliği, yüzde 75’i ise sokağa çıkma korkusu yaşıyor. İdrar kaçırma sorunu günden güne artış gösteriyor. 2020 yılında Türkiye’de idrar kaçırma problemi yaşayan 4 milyon kişi olacağını öngörmekteyiz”

Nergis Kumbasar ise “Proje ile bu konuyu utanılacak bir durum olmaktan çıkarıp, bunun herkesin karşılaşabileceği bir sorun olduğunu ve çözüm yollarının olduğunu anlatabilmeyi hedefliyoruz” diyerek, “Hayatı Kaçırma Sen, Bir Yolu Var İstersen” projesi kapsamında, tüm Türkiye ile birlikte bir kitap yazacaklarını açıkladı. Kumbasar, birçok meslek grubunun desteğiyle bu kitapta keşke kaçırmasaydım denilen anları birleştireceklerini anlattı.

Sanat camiası “Merhamet Ortaklığı”nda buluşuyor

Şarkıcı Fatma Polat, yeni single’ı Tütü’nün heyecanını yaşarken, bir yandan da Merhamet Ortaklığı Dayanışma Platformu adında önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza atmaya hazırlanıyor.
Merhamet Ortaklığı projesi Fatma Polat’ın kurduğu bir sivil yardımlaşma platformu ve 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü ’nde Bakırköy Şevkat Evi ile iş birliği içerisinde ilk etkinliğini hayata geçirecek. Fatma Polat, “Merhamet Ortaklığı’nın misyonu ‘Fayda sağlamak’ olacak. Bu çorbada benim de tuzum olsun diyen ama şansı kendisinden daha az yaver gitmiş insanlara destek olmak isteyenleri ‘merhamet’ ortak paydasında buluşturacak bir proje. Bir nevi köprü vazifesi göreceğim’’ diyor.
Bu proje yaşlıların özellikle sosyal hayata kazandırılmasının önemine değinen etkinlikler düzenlenecek. İlk olarak yarın yaşlılarla bir araya gelerek bir yemeğe çıkmaya hazırlanan Polat, bu ve benzeri projeleri için sanatçı arkadaşlarından da destek bekliyor. Polat, sanatçı arkadaşlarının desteği ile platform üzerinden kimi zaman fon aktaracak, kimi zaman onların kampanyalara katılımını sağlayarak sosyal sorumluluk bilincini yaygınlaştıracak.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR