TEOG sonuçlarına göre nasıl tercih yapılmalı?

TEOG’da tercih yaparken aileler her çocuğun farklı yetenek ve kişilik özelliğini olduğunu göz önünde bulundurmalı.

Binlerce öğrenci ve ailenin heyecanla beklediği 2017 TEOG sınav sonuçları açıklandı. Şimdi sıra tercihlere geldi. Endişeli ebeveynler çocukları için en iyisi yapayım derken, belki de aileleri için maddi manevi en zor olanı seçiyor. İz Koçluk'un kurucusu Eğitim, Öğrenci DEHB Koçu Elgiz Henden tercih yaparken öncelikle her çocuğun farklı kişilik özellikleri ve yetenekleri olduğunun göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguluyor. Devlet okulları veya yabancı okul tercihinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Elden, kabul şartlarında okullar arası farklılıkları belirterek, yerleştirme puanı hesaplamaları hakkında detaylı bilgi veriyor. Okul seçimi konusunda dikkat edilmesi gerekenleri belirtiyor. Henden'in anlattıkları tercih yapmanızı kolaylaştırabilir.

Özel okul mu devlet okulu mu?

Öncelikle “Özel okul mu, devlet okulu mu?” bu kararı vermek gerekiyor. Eğer devlet okulu kararı verdiyseniz, devlet ve yabancı olmayan özel okullar Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) dikkate alarak öğrenci alacaklar. Yerleştirmeye esas puan hesaplamasında okul notları önemli. 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanıp, elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan hesaplanır. Kabul puanı 500 tam puan üzerinden yapılır. Puanların eşitliği durumundaki, genelde çok zor oluyor, çünkü virgülden sonra 4 hane hesaplanıyor.

Haberin Devamı

Geçen yılın en çok tercih edilenleri

Öğrenciler tüm okul türleri içinde 25 okul tercihi yapacaklar. Geçen yıllarda en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği okullar Galatasaray Lisesi, İstanbul Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, İstanbul Atatürk Fen Lisesi, Çapa Fen, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi oldu.

Yabancı özel okullar farklılık gösteriyor

Eğer yabancı özel okul kararı verdiyseniz, okul kabul şartlarını bilmek gerekiyor. Özel okullar için tercih listesi olmayacak. Ön kayıt ile öğrenci alınacak ve puan üstünlüğüne göre kayıt yapılacak.

Haberin Devamı

Robert Kolej: Öğrencilerin Türkçe Matematik, Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden aldıkları TEOG 1 puanı yüzde 30, TEOG 2 puanı yüzde 70 etkili olacak. e-okul sisteminde yer alan en son puan üzerinden bu hesaplamalar yapılacak.
Üsküdar Amerikan, Tarsus Amerikan, İzmir Amerikan: Öğrencilerin Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden aldıkları TEOG1 sınav sonucu ve TEOG2 sınav sonucu toplanıp ikiye bölünecek, elde edilen puan öğrenci kayıtlarında esas alınacak. Her iki sınavın ağırlığı eşit olacak. Puan hesaplanırken 4 dersinde ağırlıkları aynı hesaplanacak ve kayıt puanı 400 puan üzerinden hesaplanacak.
Alman Lisesi: Öğrencilerin Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil derslerinden elde ettiği TEOG1 veTEOG2 sınav sonucu toplanıp ikiye bölünecek, elde edilen puan öğrenci kayıtlarında esas alınacak. Her iki sınavın ağırlığı eşit olacak. Kabul puanı 900 üzerinden hesaplanacak.
İtalyan Lisesi: Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) açıkladığı Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) dikkate alacak. Yerleştirmeye esas puan hesaplamasında okul notları önem kazanıyor. 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanıyor. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde ediliyor. Kabul puanı 500 üzerinden hesaplanıyor.
Fransız Liseleri: Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılan merkezi orta öğretim geçiş sınavlarından, her iki dönemde yapılan Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji dersleri ile T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin sınav sonuçları kullanılarak hesaplanacak. İki sınavın da etkisi yüzde 50 olacak, kabul puanı 900 üzerinden hesaplanacak. Derslerin katsayıları Türkçe 3, Matematik 2, Fen ve Teknoloji 2 ve İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 2 olarak alınacak.
Galileo Galilei, Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu, Özel Koç Lisesi, Şişli Terakki Lisesi, Galatasaray Lisesi YEP puanı ile öğrenci alacak. Okul kararını verirken, size ve çoğunuza iyi gelecek olan okulu tercih etmeyi önde tutun.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR